Hatvanból keresett meg egy Olvasónk azzal a panasszal, hogy egy
előnyösnek látszó üzlet kapcsán 45 kacsát vásárolt, melyek
az átvétel során teljesen egészségesnek látszottak.
Hirtelenében átmenetileg a ketrecekben szabadban az udvaron rakta
le őket, de az éjszakai vihar esőjétől védve voltak.
Másnap reggel nagy bosszúságára 5 kacsa elhullott, de arra
gondolt, hogy egymást „megtaposták” és megfulladtak. Ekkor
helyet csinált nekik a baromfiudvarban, és hozzáengedte őket a
sajátjaihoz, ahol kacsák, libák és tyúkok is voltak.
Néhány napig semmi baj sem történt, de 3 nap múlva újból
talált 4 hullát, ami a vásároltak közül való volt. Ekkor már
hívott állatorvost, aki baromfikolerát állapított meg.
Gyógyszert írt fel, amit a sajátjainak is kellett adni, mert az
állatorvos úgy tájékoztatta, hogy ez egy fertőző betegség,
amit ily módon behozott a saját, egészséges baromfiudvarába, és
a bacilus még az egészséges tyúkjait is veszélyezteti. Olvasónk
kéri a betegség ismertetését, és hogy miként védhetné meg a
jól termelő, egészséges baromfi-állományát a betegségtől.
Olvasónk nagy hibát vétett, amikor ismeretlen állományból
hozott kacsákat, és azokat azonnal hozzáengedte a saját
állományához. Talán ez a legfőbb tanulsága az egész
tenyészetre súlyos veszélyt jelentő esetnek. Emellett az első
elhullások okát is mielőbb tisztázni kellett volna.
Gyakori súlyos veszteségeket okozó betegség a baromfikolera,
Olvasónk esete is tanulságos, a bántalom ismertetése bizonyára
érdeklődésre tarthat számot tenyésztőtársaink körében is.
A KÓROKOZÓ
A baromfikolera valamennyi madárfaj túl heveny, heveny vagy idült
elváltozásokban megnyilvánuló betegsége, amit egy Gram-negatív,
Pasteurella multocida nevű baktérium különböző
megbetegítő-képességű változatai idéznek elő. A kórokozó
iránt a legfogékonyabbak a pulykák, a kacsák, a ludak, majd a
házityúk, fogoly, fácán stb. mind a heveny, mind pedig az idült
baromfikolerát megállapították számos vadonélő madárfajban
is.
A betegség nemcsak hazánkban, hanem az egész világon előfordul
hol heves járványok, hol pedig szórványos formában.
A fertőzött egyedek főleg légúti váladékokkal, a takarmány és
ivóvíz közvetítésével fertőzik társaikat, amelyek többnyire
szájon át, esetleg belégzéssel veszik fel a kórokozót.
A FERTŐZŐDÉS
A baromfikolera-járványok keletkezésének előfeltétele a
virulens pasteurellák behurcolása, bár a tömeges megbetegedéshez
többnyire szükségesek az ellenálló-képességet csökkentő,
úgynevezett hajlamosító tényezők is.
MIKÉNT HURCOLHATÓ BE A KÓROKOZÓ?
1. Mindenekelőtt a beteg, a lappangási stádiumban levő, vagy
éppenséggel a betegségből kigyógyult baktérium-hordozó
állatokkal. Falun még mostanság is szokás, hogy lakodalomra
összehordják a baromfiakat, azokat azonban, melyeket nem vágnak
le, gyakran a háziasszony hozzáereszti a saját állataihoz. Nem
egyszer pedig az ún. cserekakas volt a fertőzés forrása.
Tapasztalatok szerint a kórokozó behurcolása szempontjából a
legnagyobb veszélyt éppen a kolerán átesett pasteurella-hordozó
madarak jelentik. A vadonélő madarak közül a fertőzött
baromfitelepekre, udvarokba bejáró fácánok, gerlék is
fertőződhetnek, majd megbetegedhetnek, és ilyen módon maguk is a
fertőzés forrásává válhatnak.
2. Gyakori hordozói a pasteurelláknak a baromfitelepen élő
rágcsálók és az oda bejutó macskák is.
3. A fertőzött állatok elsősorban a száj- és orrváladékukkal
ürítik a kórokozót, de az gyakran a bélsárban is kimutatható.
Állományon belül tehát ezekkel a váladékokkal vagy a bélsárral
szennyezett takarmánnyal vagy ivóvízzel is terjedhet a kór.
4. A kórokozó közvetítésében ugyancsak jelentős szerepet
játszhatnak a ragályfogó tárgyak, az állatokat, a takarmányt,
az állati hulladékot szállító járművek is.
5. Víziszárnyas telepeken fertőzési forrásként szerepelhetnek a
fertőzött tavak és folyók.
6. Ugyancsak átvihetik egyik madárról a másikra a kórokozót a
vérszívó paraziták is.
7. Sajnos sok helyütt a baromfiudvar nem zárt, a különböző
udvarok baromfi-állománya érintkezik egymással, következésképpen
fertőzhetik is egymást az állatok.
AZ ELLENÁLLÓ-KÉPESSÉG JELENTŐSÉGE
A baktérium-hordozó állatokat magukban foglaló állományokban
látszólag behurcolás nélkül is jelentkezhet tömeges
megbetegedés, ha az állatok ellenálló-képessége hirtelen
lecsökken. Leggyakrabban melyek ezek a hajlamosító, kiváltó
tényezők?
1. A különböző stressz-hatások (berobbanó, hirtelen
időváltozás, megfázás, átcsoportosítás, kimerítő szállítás,
ludak tépése, fácánok befogása, vakcinázások stb.) mind-mind
elősegíthetik a betegség fellobbanását.
2. A leghevesebb baromfikolera-járványok az őszi időszakra esnek,
amikor a fülledt nappalok és a hideg éjszakák váltakozása a
szervezetet ugyancsak nagyfokban megterheli. A nem megfelelő istálló
még fokozza ezt a hatást.
3. A vedlés szintén gyengítőleg hat. A tépés különösen
drasztikus ellenálló-képesség csökkentő tényezőként
szerepel.
4. A túlzsúfoltság nagyfokban csökkenti az állatok
ellenálló-képességét. A nedves alomban képződő ammónia
ugyancsak károsítja a nyálkahártyát, mintegy utat nyitva a
pasteurellák behatolásának.
5. A nem megfelelő összetételű és nem kielégítő mennyiségű
takarmány etetése! Különösen káros a hiányos A-vitaminellátás.
TÜNETEK
Attól függően, hogy milyen a kórokozó virulenciája és a
szervezet ellenálló-képessége a lappangási idő 1-2, máskor 3-5
nap között változik.
1. Túl heveny, rohamosan lezajló esetekben arra sincs idő, hogy a
betegség klinikai tünetei megjelenhessenek. Nem egy esetben
előfordult, hogy a tyúk még bement a tojófészekbe és tojásrakás
közben gutaütésszerűen elhullott.
2. Amikor a betegség heveny alakja jelentkezik, a betegek bágyadtak,
tollazatuk borzolt, a szárnyukat lógatják. Jellemzőek a légúti
tünetek, az enyhébb-súlyosabb nátha, a cikákolás, a tüsszögés,
a fej rázogatása.
Egyes betegeken hasmenés alakul ki, és olykor az ürülék véres
vagy csokoládébarna. A tojáshozam csökken.
3. A csekély virulenciájú törzsekkel való fertőzés után, vagy
ha virulens pasteurellákkal történt ugyan a fertőzés, de nagyon
jó volt az állatok ellenálló-képessége a bántalom szórványos,
illetve idült formában mutatkozhat.
Idült esetekben lesoványodást, tartós náthát, hasmenést,
ízületi gyulladást, olykor a nyak elcsavarodását észlelhetjük.
Nem egyszer látható az ún. lebenybetegség, amikor az állebenyek
megduzzadnak, kezdetben vizenyősek, fájdalmasak, majd utóbb az
eltokolódás miatt keménnyé válnak.
ORVOSLÁS
Alaposan meg kell vizsgálni azokat a hajlamosító körülményeket,
melyekről az előbbiekben olvashattunk, és azokat lehetőség
szerint ki kell küszöbölni.
Számos a pasteurellák ellen eredményesen alkalmazható
gyógyszerkészítmény van forgalomban, melyek kiválasztásakor
gyógyszer-érzékenységi vizsgálatot ajánlatos végeztetni.
Jó eredménnyel alkalmazhatóak a szájon át adandó, főként az
ivóvízben is adagolható gyógyszerek. Hatásosak a potenciált
szulfonamidok, az antibiotikumok közül pedig melyek szájon át
adva is jól felszívódnak (ampicillin, eritromicin, tetraciklinek,
újabban a fluorquinlonok stb.). A gyógyszerek rendelése
állatorvosi feladat.
MEGELŐZÉS
Legfontosabb a kórokozó behurcolásának a megakadályozása, az
állomány megvédése a fertőzéstől. A védekezéshez tartozik a
rendszeres rágcsálóirtás, a macskák, kutyák és sertések
távoltartása a baromfiaktól. Ugyancsak fontos az alapos
fertőtlenítés (hidroxigén lúg, Multicide, Virkon stb.).
A betegség megelőzésére oltóanyagok is rendelkezésre állnak,
melyek alkalmazása állatorvosi feladat.
(A cikk megjelent dr. Radnai István tollából a Kistermelők Lapjában 2008. augusztusában.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése