Hasonló kérdést kaptam a napokban két tenyésztőtársunktól,
nevezetesen R. Mihálytól Lothárdról és G. Tibortól
Magyarsarlósról, akik azt panaszolták, hogy egy berobbanó viharos
nap után több sertés bőrén is kb. húsz forintos nagyságú,
szögletes kiütések jelentek meg. Az állatok étvágytalanok,
elesettek lettek, és a testhőmérsékletük is felszökött
41°C-ra. Az állatorvos sertésorbáncot állapított meg, és mint
mondta, ez egy baktériumok által okozott fertőző betegség.
Egyik tenyésztőnél csak egy sertés betegedett meg, G. Tibor
állományában azonban néhány napon belül hat hízósertésen
ütötte fel a fejét a betegség. Az antibiotikumos kezelés után
az állatok meggyógyultak, de a súlygyarapodás elmaradt a
társaikétól.
Olvasóink nemcsak azt kérdezték, hogy mi okozza a betegséget, de
azt is, hogy egy zárt állományba miként juthatott be a
baktériumos fertőzés, az embert veszélyezteti-e, ha kényszer
kell vágni az orbáncos állatot, fogyasztható-e a hús, és miként
lehet a betegséget megelőzni.
A SERTÉSORBÁNC (Erysipelas suis)
A bántalmat egy apró, karcsú, pálcika alakú baktérium az
Erysipelothrix rhusiopathiae okozza. A kórokozót nem kell
behurcolni, mert a sertésorbánc baktériumok számos helyen
megtalálhatók, így többek között a klinikailag egészséges
sertések emésztőcsatornájában, de a kár a sertésólak körüli
talajban is.
A nyári melegbe berobbanó hirtelen lehűlést okozó zivatarok,
esőzések, a meteorológiai frontátvonulások, a nyár végi és
ősz eleji meleg nappalokat követő hideg éjszakák stb. – a
vegetatív idegrendszer egyensúlyi megbomlásának következményeként
– különösen hajlamosítanak a sertésorbánc fellobbanására. A
veszélyt különösen fokozza, hogy a kórokozót nem kell
behurcolni!
A bántalom fellépésével akkor kell számolni, amikor az állat
ellenálló-képessége, védekező ereje valamilyen oknál fogva
lecsökken, és az eddig nyugalomban levő bakteriumok „erőre
kapnak” és betörnek a véráramba. Mindebből az következik,
hogy a sertésorbánc kialakulásában jelentős szerepük van a
hajlamosító hatásoknak.
NAGY AZ ELLENÁLLÓ-KÉPESSÉGE
A kórokozó a nagy ellenálló-képességű baktériumok közé
tartozik. A talajban, a vízben, a korhadó szerves anyagokban,
trágyában, vágóhídi hulladékokban, húsban akár hónapokig is
életképes marad.
A sózás, a pácolás, füstölés sem pusztítja el, heteken át
fertőzőképes állapotban mutatható ki a sózott, pácolt, füstölt
húsokban, bőrökben és a halak nyálkás felületén is.
A hőhatásra azonban érzékeny, mert a 70°C hőmérséklet
pillanatok alatt elpusztítja, és hatásosak ellene a szokásos
fertőtlenítőszerek is.
HAJLAMOSÍTÓ HATÁSOK
Amint az előbbiek során is olvashattuk, a sertésorbánc
fellépésében jelentős szerepet játszanak a hajlamosító
hatások.
1. Amint arról már szó esett, mindenekelőtt meg kell említeni a
meteorológiai körülményeket, valamint azon stressz-hatásokat,
melyek a vegetatív idegrendszer egyensúlyának a megbontásával
járnak.
2. A takarmányozási hibák, a hirtelen takarmány-változtatás, az
ivóvíz hiánya, a romlott takarmány, az erőltetett hizlalás
ugyancsak a hajlamosító okok között szerepelnek.
3. A zsúfolt elhelyezés, a kíméletlen és helytelen szállítások,
zsúfolt kocsik, de akár a falkásítás is elősegítheti a baj
fellobbanását. Ezzel magyarázható a betegség hirtelen
kialakulása pl. a vásárról hazaszállított és vészmentes
állatokon.
4. A parazitás fertőzöttség és mindenekelőtt a hazai
körülmények között oly nagy gyakorisággal előforduló
orsóférgesség azzal, hogy csökkentik az állatok védekező
készségét.
5. Számos megfigyelés igazolja, hogy a nyári nagy hőségnek
ugyancsak szerepe lehet a sertésorbánc megjelenésében.
6. Az állatok korának is szerepe van a fogékonyságban, mert
általában a három hónaposnál idősebb és egy éves kornál
fiatalabb sertéseknek nagyobb esélye van a megbetegedésre, mint a
fiatalabb vagy idősebb társaiknak.
7. Egyes adatok szerint bizonyos fajtájú sertések fogékonyabbak.
Manninger professzor szerint a nyugati fajták fogékonyabbak, mint
pl. a mangalica. De azt is megfigyelték, hogy akadnak olyan
sertéscsaládok, amelyekben a sertésorbánc elleni
ellenálló-képesség öröklődik.
8. Itt jegyzem meg, hogy bár a sertésorbánc baktériuma
szórványosan, szinte minden emlős- és madárfajban okozhat
megbetegedést, gazdasági jelentősége – a sertésen kívül –
a juh és a madarak orbáncának van.
MILYEN TÜNETEK MUTATKOZNAK?
A sertésorbánc lappangási ideje 3-5 nap, de lehet akárcsak 24 óra
is. A betegség kialakulását és lefolyását a kórokozó
virulenciája, az előbb ismertetett hajlamosító hatások és a
sertések immunállapota (védekező készsége) határozza meg.
A betegség 3 kórformáját ismerjük.
1. Az orbáncos vérfertőzés a bántalom legsúlyosabb és legtöbb
elhullással járó formája.
Az állat bágyadt, elesett, belső hőmérséklete igen magas, nem
egyszer akár 42°C-ra is felszökik a hőmérő higanyszála. A
beteg csak intenzív nógatásra kel fel, nehézkesen, hátát
púposítva, kedvetlenül, mereven tipegve mozog. A kocák
elvetélhetnek.
A bőrön gyakran élénkvörös vagy bíborvörös foltok
keletkeznek, melyek kissé kiemelkednek. Túlheveny esetekben bőrpír
nem alakul ki, ezt a formát „fehér orbáncnak” nevezzük.
2. Az orbáncos csalánláz során a lázas általános tünetek
kevésbé kifejezettek, jellegzetesek azonban a bőrelváltozások. A
lázas tünetek kialakulását követő 1-2 nap múlva a bőrön
leginkább a nyakon és a törzs oldalán nagyon jellemző, élesen
körülhatárolt, néhány centiméter átmérőjű négyzet, rombusz
vagy romboid alakú, párnaszerű kiemelkedések jelentkeznek, melyek
eleinte élénkvörösekké válnak. Előfordulhat, hogy az orbáncos
csalánlázból heveny septikaemia (vérfertőzés) vagy idült
orbánc alakul ki.
6. Az idült sertésorbánc vagy a heveny betegség következménye,
vagy eleve idült formában kezdődik, ha pl. a betegséget „gyengébb
virulenciájú” törzsek idézték elő.
Gyakran lép fel a bántalom olyankor, amikor a heveny betegségen
látszólag már átesett ugyan az állat, de az orbánc
baktériumoktól nem sikerült maradéktalanul megszabadulni, és a
még életben maradt bacilusok a vérárammal a szívbe, az
ízületekbe vagy éppenséggel a bőrbe kerülnek, ahol gyulladásos
folyamatot indítanak meg.
GYÓGYKEZELÉS
A sertésorbánc gyógykezelésére antibiotikumokat, elsősorban
penicillint és penicillin-származékokat, továbbá hiperimmun
vérsavót együtt vesznek igénybe. Ha az orvoslás során csak
antibiotikumot adunk, gyakrabban alakul ki az idült sertésorbánc.
A betegség megelőzésére, az aktív immunizálásra hatékony
vakcinák állnak rendelkezésre, melyek alkalmazása állatorvosi
feladat.
AZ EMBER IS FERTŐZŐDHET?
A sertésorbánc baktériumokat tartalmazó hús elfogyasztása nem
okoz az emberben megbetegedést, de a beteg állat levágása,
feldarabolása, boncolása annál veszélyesebb.
A bántalom rendszerint bőrsérüléseken keresztül létrejött
fertőzés következménye. Legtöbbször a kézen halványvörös,
majd kékesvörös viszkető-, égő érzést okozó ödémás
beszűrődés alakul ki, mely lassan terjed. A folyamat rendszerint
helyi marad, kezelés hiányában azonban kialakulhat „vérmérgezés”,
ízületgyulladás vagy akár endocarditis (=szívbelhártya-gyulladás)
is.
A sertésorbánc veszélyes betegség, észlelésekor minél előbb
állatorvoshoz, ember esetében pedig orvoshoz kell fordulni.
(A cikk megjelent dr. Radnai István tollából a Kistermelők Lapjában 2008. augusztusában.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése