(olv.
paratífusz) „szalmonellózis
A Kistermelők Lapja utóbbi
számában olvashattuk, hogy a hazánkban is gyakori, világszerte
óriási veszteségeket okozó baromfitífusz főként a fiatal
csirkék (többek között az ún. fehér hasmenéssel és ízületi
gyulladással, valamint az ún. kelésgyengeséggel járó)
betegsége, amit a Salmonella gallinarum és a S.pullorum nevű
baktériumok idéznek elő. Megismertük a fertőzés módját, az
orvoslás és védekezés lehetőségeit és a bántalom szavatossági
megítélését.
Ezúttal a madarak paratífuszáról
fogunk szót ejteni, amit a fentieken kívül egyéb Salmonella
szerotípusok okoznak. Ez a modern baromfitartás egyik leggyakoribb
baktériumos betegsége, amelynek jelentőségét csak fokozza, hogy
ezek a szerotípusok az embert is megbetegítik. Az egész világon
előfordul.
KÓROKTAN
A szalmonella csoportba tartozó
pálcika alakú bacilusokat első ízben SALMON nevű állatorvos
mutatta ki elhullott sertésekből 1885-ben munkatársaival. Innen
ered az elnevezés. Szalmonellózis gyűjtőnéven foglaljuk össze
ugyanis azokat a betegségeket, amelyeket a Szalmonella nemzetségbe
tartozó baktériumok idéznek elő. A madarak paratífuszát
mindazon Salmonella-szerotípusok előidézhetik, amelyek az
állatokban paratífuszt, az emberekben étel- (hús-) fertőzést
okoznak. Ennek ellenére legáltalánosabban előfordulóknak a
Salmonella typhimurium, a S.enteritidis, a S.hadar és a S.anatum
tekinthetők.
A baromfi-paratífuszt előidéző
szalmonellák feltételesen kórokozók. A naposcsibék szájon át
történő fertőződésekor az egyes törzsek megbetegítő-képessége
eltérő – például attól függően, hogy a törzs melyik
fágtípusba tartozik és hogy hordoz-e virulenciaplazmidot.
JÁRVÁNYTAN
Előre kell bocsátani, hogy a
paratífuszt okozó szalmonellák elsősorban a néhány napos, két
hétnél fiatalabb állományokban okoznak veszteségeket.
MILYEN
TÉNYEZŐK JÁTSZANAK SZEREPET A VESZTESÉGEK KIALAKULÁSÁBAN ÉS A
BETEGSÉG TERJEDÉSÉBEN?
(Varga professzor után)
1. A veszteségek kialakulásában
szerepet játszanak a szállítási, tartási és takarmányozási
hibák. Kísérletekkel igazolták, hogy a hideg istállóban való
tartás jelentősen fokozza a fiatal csibék szalmonellák iránti
fogékonyságát, növeli a baktériumürítés idejét, sőt
hideghatásra az addig szalmonellákat nem ürítő állatok is
ürítőkké váltak.
2. A baktériumürítés sokkal
intenzívebb és tartósabb, ha a csibék egészen fiatal korban
fertőződnek. A bélsárban főleg a fiatal állatok ürítenek sok
szalmonellát körülbelül 6 hetes korukig. Az idősebb állatok
jóval ritkábban szalmonella-ürítők, igaz, hogy egyesek közülük
tartósan.
3. A bélsárral ürülő
szalmonelláktól ered az úsztatók, fürösztők, pocsolyák
fertőzöttsége és ezzel fertőzést közvetítő szerepe, mert
ezekben a meleg időszakokban a szalmonellák el is szaporodnak.
4. A mikotoxin-tartalmú
takarmányok etetése is növeli a fogékonyságot.
5. Gyakran más fertőző, főleg
vírusos bántalmak (pl. fertző burzitisz stb.) és parazitás
fertőzések (pl. kokcidiózis) miatt legyengült fiatal
állományokban, mint szövődményt okozó csírák, okoznak tömeges
veszteséget.
6. Kokcidiózis esetén nagyobb
mérvű és tartósabb a szalmonella-ürítés.
7. Ugyancsak növeli a szervezet
fogékonyságát, így segíti a fertőzés terjedését a vedlés
is. Erre tekintettel kell lenni a mesterséges vedletéskor.
8. Ugyanez vonatkozik a takarmány
csökkentése utáni időszakra is, például a vágás előtti
koplalás során a begyben növekedhet a szalmonellák száma.
9. Fontos szerepet tölt be a
fertőzési lánc fenntartásában a germinatív fertőzés. Ez akkor
alakul ki, ha a szalmonellák a vérrel a petetüszőkbe jutnak és
ott tartósan megtapadnak. Szennyezett alomra tojt tojások esetén a
fertőzött állatok kloákáján keresztül préselődő tojásokba
is bejuthatnak a szalmonellák.
10. Szintén jelentős a
bélsárral szennyezett takarmány, a fertőzött húsliszt vagy
tojáshéj fertőzést közvetítő szerepe.
11. A nem szakszerűen üzemelő
tojást több állományból gyűjtő keltető állomások igen nagy
szerepet játszanak a fertőzés terjesztésében.
12. A szalmonellák a levegővel
is terjednek.
13. Jelentős szerepet játszanak
a szalmonellózis terjesztésében a külföldről származó
fertőzött takarmány-alapanyagok (hús-vér-halliszt), melyekkel
újabb Salmonella-szerotípusok hurcolhatók be.
14. Nem becsülendő le a
vadmadarak, rágcsálók és a baromfival kapcsolatba kerülő
emlősállatok fertőzést közvetítő szerepe.
A ragályfogó tárgyak fertőzést
közvetítő szerepét a baromfitífusz leírásánál olvashattuk.
KÓRFEJLŐDÉS
A megbetegítő-képesség
tekintetében sok a hasonlóság a baromfitífusszal azzal a
különbséggel, hogy a S.gallinarum – bár a korral csökkenő
mértékben, de – minden korban megbetegedést okozhat. A
paratífuszt okozó szalmonellák viszont önállóan elsősorban a
kéthetesnél (szövődményesen négyhetesnél) fiatalabb állatokat
betegítik meg, a felnőttek többnyire Salmonella-hordozók.
A néhány napos állatok
különlegesen nagy fogékonyságát a normális bélflóra
kialakulásának hiányával is magyarázzák.
A szájon át végzett
mesterséges fertőzés után a S.enteritidis a fertőzést követő
12 óra múlva már kimutatható volt a májból és a
szívizomzatból, leggyakrabban a begyből, a mirigyes gyomorból, a
bélcsatorna alsó szakaszából és a bursa Fabriciiből.
TÜNETEK
A fiatal állatokban a tünetek
szinte azonosak a baromfitífuszéval, amint azt a Kistermelők Lapja
előbbi számában olvashattuk (hasmenés, nehéz légzés, ízületi
gyulladás, sántítás, bénulások stb.). A felnőtt állatokban a
fertőzöttség többnyire inapparens (klinikai tünetekben nem
mutatkozó), legfeljebb a tojáshozam csökkenése figyelhető meg.
Az állatokban paratífuszt okozó
valamennyi Salmonella-szerotípus megbetegítheti az embert is. Ezek
az emberre nézve is fakultatív patogének. Az ember
szalmonella-fertőzéseinek kb. 80%-a állati eredetű
élelmiszerektől (tojástól, tojástartalmú ételektől,
cukrászsüteményektől, fagylalttól, baromfihústól, ritkábban
sertéshústól, illetve belsőségeket is tartalmazó
töltelékárutól, disznósajttól, májas- és véreshurkától
stb.) ered. Ritkán nyers tej vagy ivóvíz, szennyvíz a fertőzés
forrása. A tünetek 12-24 órás lappangási idő után
jelentkeznek.
ORVOSLÁS
Bár a baromfitífusznál
felsorolt gyógyszerekkel (szulfinamidok, antibiotikumok és
különösen fluorquinolon származékokkal a paratífusz során is
érhetünk el eredményt, de ha az ellenálló képességet csökkentő
tényezőket vagy hajlamosító vírusos fertőzöttséget nem
szüntetjük meg, a gyógykezelés a legjobb esetben is csak átmeneti
eredményt hoz.
VÉDEKEZÉS
1. A védekezés érdekében
legfontosabb a tojásgyűjtés, a keltetés, a letelepítés, a
nevelés higiéniai szabályainak betartása.
2. Az ellenálló képesség
fenntartása.
3. Szalmonelláktól mentes
takarmány adása.
4. A rovar- (alombogár-) és
rágcsálóirtás.
A tenyészállományokat legalább
a leggyakrabban előforduló S.tiphimurium és S.enteritidis
szerotípusoktól előbb-utóbb mentesíteni kell. A hazai
mentesítési programról a kezelő állatorvos ad tájékoztatást.
(A cikk megjelent dr. Radnai István tollából a Kistermelők Lapja hasábjain 2015. januárjában.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése