Előbbi bejegyzésünkben arról írtunk, hogy a szarvasmarhákat
megtámadó paraziták milyen súlyos betegséget, akár elhullást,
de a téteménycsökkenés miatt mindig jelentős gazdasági
veszteséget okoznak.
Szót ejtettünk néhány olyan parazitáról, melyek főleg a borjak
hasmenésének fellépésében (orsóférgesség, coccidiosis,
cryptosporidiosis) játszanak szerepet. Ezúttal két súlyos
férgesség okozta fertőzést (a szarvasmarha borsókakórja és a
májmételykór), azok megelőzésének lehetőségét és a
bántalmak orvoslását fogjuk ismertetni.
A SZARVASMARHA BORSÓKAKÓRJA
Nemrégiben arról panaszkodott egy gazda, hogy a vágóhídra
küldött tehenei közül az egyik borsókakórosnak minősült, de a
többit egészségesnek találták. Ő ezen sem vette észre, hogy
beteg lett volna.
Az eddig leadott vágómarhái és borjak esetében ezt a betegséget
még sohasem állapították meg az állományában a vágás során.
Több kérdést is felvetett, nevezetesen, hogy mi okozza, és hogyan
lehet élő állaton megállapítani a borsókakórt, miként lehet
megelőzni vagy orvosolni, és a többi szarvasmarhákra is jelent-e
ez fertőzésveszélyt.
A továbbiakban ezt az állatra és emberre is súlyos veszélyt
jelentő (zoonózis!) parazitás bántalmat ismertetjük, mintegy
megválaszolva gazdatársunk kérdéseit is.
HOGYAN ALAKUL KI A SZARVASMARHA-BORSÓKA?
A szarvasmarha-borsóka (Cysticercus bovis) az ember Taenia saginata
nevű galandféreg lárvális alakja borsószerű hólyagok
formájában. A fertőzés az ember bélsarával szennyezett
takarmány vagy fű (árokparton stb.), esetleg ivóvíz stb.
felvétele során történik.
Tehát oly módon következik be a fertőzés, hogy a szarvasmarha
felveszi a galandférges ember székletével szétszóródott
petéket, melyek bejutnak az állat bélcsatornájába, majd a
petéből szabaddá váló lárvaforma vándorolni kezd a
szervezetben. Ha eközben olyan helyre kerül, ami neki megfelel
(leggyakrabban a rágóizmokban, a nyelvben, a gégeizmokban, a
szívizomban), megtelepszik, és jellegzetes 6-7 mm hosszú ovális
hólyaggá, borsókává fejlődik. Így jön létre a
szarvasmarha-borsóka (borsókakór).
Bár a borsókák kedvenc megtelepedési helyei az izmok,
megtelepedhetnek az agyvelőben, de akár a szemben is.
Amikor az ember a borsókás húst elfogyasztja megfelelő
sütés-főzés stb. nélkül, bélcsatornájában a borsókából
kifejlődik a galandféreg, és ez adja meg a borsókakórnak a
fontos közegészségügyi jelentőségét.
ELTERJEDTSÉGE
Egy régebbi felmérés szerint a 80-as években a lakosság
fertőzöttsége igen jelentős. Franciaországban például 1
százalékos, az akkori NDK-ban ugyanennyi, Jugoszláviában pedig
3,2 százalékos volt.
Ami pedig a hazai húsvizsgálati adatokat jelenti pl. 1974-ben a
vágóhídi vizsgálatok szerint minden 146. szarvasmarha borsókával
volt fertőzött.
A BORSÓKÁKRÓL
Amint arról már szó esett a borsóka az ember bélcsatornájában
élősködő galandféreg a Taenia saginata szarvasmarhában
kifejlődő lárvaformája. Ezek az izmokban, olykor a zsigerekben
kisebb-nagyobb mennyiségben előforduló lárvák, általában
gömbölyűek vagy oválisak, amint a képen is jól láthatjuk. A
kifejlett lárvák átmérője 6-9 mm, de egyes példányok akár 15
mm hosszúságúak is lehetnek.
Az életképes borsóka fala áttetsző, a hólyag folyadéka
vízszerű, a betüremkedett skolex (=az abból kifejlődő
galandféreg feje) benne jól látható. A szarvasmarha
borsókakórjának kifejlődéséhez kb. 8-10 hét szükséges.
A borsókás hús emberi fogyasztásra csak megfelelő hőkezeléssel
tehető alkalmassá. Ennek során a húst legalább 80 °C-ra fel
kell melegíteni, hogy a borsókák elveszítsék a
fertőzőképességüket. A tapasztalatok szerint nemcsak a hús
sütésével, főzésével lehet elpusztítani a borsókákat, de oly
módon is, ha azokat kéthetes időtartamra mínusz 10 °C-os
hőmérsékletnek tesszük ki.
HOGYAN ÁLLAPÍTHATÓ MEG A FERTŐZÖTTSÉG?
A kórhatározás élő állat esetében nem lehetséges, ugyanis a
fertőzött állat nem mutat klinikai tüneteket. A fertőzöttség
megállapítása csak húsvizsgálattal vagy az állat boncolása
során történhet. Ennek során főként a már említett
predilekciós helyeken megtalálhatók a 4-9-szer 3-4 mm nagyságú
borsókák a mikroszkópos vizsgálat során.
Miután pedig a borsókakór megállapítása élő állaton nem
lehetséges, az állat gyógykezelésére sincsen lehetőség. A
fertőzés módjából pedig azt is láthatjuk, hogy egyik állat a
másiktól nem kaphatja el a fertőzést, hiszen ahhoz, hogy a
borsókák a szarvasmarhában kifejlődhessenek, az állatnak fel
kell vennie a galandférgekkel fertőzött ember bélsarával ürülő
petéket.
VÉDEKEZÉS
A bántalom elleni védekezés során a legfontosabb, hogy a
szarvasmarhák ne férhessenek hozzá emberi ürülékkel szennyezett
takarmányhoz, ivóvízhez, fűféléhez stb.
A borsókakórt és ezzel kapcsolatban az emberi galandférgességet
az általános higiéniai viszonyok javításával, a gondos vágóhídi
húsvizsgálattal, illetve a borsókakórra gyanús húsok megfelelő
hőkezelésével lehet megelőzni. Adott kérdés kapcsán
megjegyzem, hogy a húsdaráló 1,5 mm-es nyílásain egyes skolexek
még épségben átpréselődhetnek.
AZ EMBER SIMAFEJŰ GALANDFÉRGE
A féreg rendszerint 3-4 m hosszú, de olykor elérheti akár a 15 m
hosszúságot is. Ezernél is több ízből áll. A petékkel telt
szelvények kb. 2x1,5 cm méretűek, s mintegy 60-80 ezer petét
tartalmaznak. A naponta képződő 5-9 proglotisszal (=a szalagféreg
íze) egyetlen féregből 400-700 ezer pete jut a külvilágba.
A petéket, ha felveszi a szarvasmarha, benne kb. 8-12 hét alatt
fejlődnek ki a borsókák. A borsókákat tartalmazó hús vagy
húskészítmények nyersen való elfogyasztásával történik az
ember fertőződése.
MILYEN TÜNETEKET OKOZ?
Az ember bélcsatornájában élősködő, akár több méter
hosszúságú galandférgek a szervezetet a táplálékelvonás miatt
gyengítik, és vérszegénységet idézhetnek elő. Jellegtelen
tünetekkel járó időszakok válthatják egymást. A fertőzött
egyének sokszor csak enyhe hasi panaszokat éreznek. Az étvágy
csökken, máskor meg éppenséggel fokozott, hasmenés vagy
székrekedés, olykor ideges állapot is bekövetkezhet stb.
A galandférges fertőzöttség megállapítása a féreg ízeknek
vagy a petéknek a székletből való kimutatásával történik. A
féregtelenítés galandféreg elleni szerek alkalmazásával
történhet az orvos utasítása szerint.
Biztos védelmet csak a főtt vagy sült húsételek fogyasztása
nyújthat. Nagyon fontos a higiénikus székletürítés
feltételeinek a megteremtése, a vadkempingezés megszüntetése
stb.
Az ember galandférgének, a Taenia saginatának az életciklusa
Borsóka a szarvasmarha nyelvizomzatában
(A cikk megjelent dr. Radnai István tollából a Kistermelők Lapjában 2010. márciusában.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése