MIÉRT HULLOTT EL ÓRÁK ALATT A VEMHES TENYÉSZKOCA?
A kérdés S. B. szentesi Olvasónktól érkezett. „Tisztelt Doktor
Úr! Három, már többször ellett kocám volt, melyek közül az
egyik betegségre utaló tünetek nélkül órákon belül elhullott.
A kocák a szokásos takarmányt kapták és este még nagyon jól
ettek. Szokás szerint megvártam, míg elfogyasztották az esti
takarmányukat.
Reggel, mikor kimentem az ólhoz, csak két koca jött ki, a harmadik
éjszaka elhullott. Fel volt fúvódva, a bőre pedig lilásan
elszíneződött. Azonnal átszaladtam az állatorvoshoz, aki azonnal
meg is érkezett, de mondta, hogy csak akkor lehet a diagnózist
megállapítani, ha felboncolja az állatot. A másik két kocára,
meg a szomszédos ólakban levő süldőkre tekintettel kértem is a
sertés boncolását. A hulla még meleg volt.
Amikor a doktor úr felboncolta, a hasüregben sok véres folyadék
volt, de a legfeltűnőbb a nagyra duzzadt, sötét színű máj
volt, melyben felvágásakor számtalan apró gázbuborék volt
található. A belek is kivörösödtek.
Mondta az állatorvos, hogy ez a boncolási lelet – amennyiben a
hulla felbontása rövidesen az elhullás után történik – egy
baktériumok által okozott betegségre, a clostridiumos (olv.
klosztridiumos) fertőzésre ad gyanút. Ez leggyakrabban a többször
ellett, jó kondícióban lévő kocáknál fordul elő.
Kérdésemre azt is elmondta, hogy a betegség az egyik állatról a
másikra közvetlenül nem terjed át. A kocáknak néhány napig
antibiotikumot kevertünk a takarmányba a doktor úr előírása
szerint és újabb baj nem történt.
Legyen szíves megírni, hogy erről a betegségről mit kell tudni,
mert bár nagyon régen tartok sertéseket, de ilyen bacilusról,
mely órák alatt képes az állat elhullását okozni, még nem
hallottam…”
AMIT A CLOSTRIDIUMOKRÓL TUDNI KELL:
Előre kell bocsátani, hogy a talajban és a bélsárban egyaránt
előforduló clostridium-baktériumok nemzetségébe ma már több
mint 100 faj tartozik. Ezek többsége ugyan saprophyta (=szerves
anyagokkal táplálkozó, kórokozó képességgel nem rendelkező
mikroorganizmus), melyek jelentős szerephez jutnak a talajba jutott
szerves anyagok, fehérjék és szénhidrátok lebontásában, de
kisebb részük ún. fakultatíve pathogen. Utóbbiak bizonyos
körülmények között az állatok és az ember olykor súlyos
betegségét okozhatják. A clostridiumok okozta betegségek
világszerte előfordulnak.
Hogy csak a leggyakoribb és legismertebb bántalmakat említsem,
clostridiumok okozzák többek között a tetanuszt, a juhok és
kecskék hirtelen elhullással járó enterotoxaemiáját, az ember
és a baromfi botulizmusát, a baromfi fekélyes és elhalásos
bélgyulladását vagy a nyulakban olykor súlyos veszteséget okozó
ún. Tyzzer-betegségét is. De még folytathatnám a sort.
A Clostridium-genusba (=nemzetségbe) tartozó számos faj okoz
megbetegedést a sertésben is. Tudvalevő pl., hogy a Clostridium
perfringens a sertésekben előforduló clostridiumok közül a
leggyakoribb és a legtöbb bajt okozó baktérium, mely pl. a
malacok fertőző elhalásos bélgyulladását idézi elő.
Ugyanakkor Olvasónk esetében minden valószínűség szerint egy
viszonylag kevésbé ismert clostridium faj, a Cl. novyi nevű
baktérium volt a felelős a koca haláláért, mely a kocák,
ritkábban pedig hízósertések gyors elhullását okozza.
A KÓROKOZÓ
A clostridiumok hosszú, vaskos pálcika alakú Gram-pozitív,
anaerob (=mikroorganizmusok, amelyek csak oxigénmentes környezetben
képesek szaporodni) baktériumok.
Amint arról már szó esett, a clostridiumok természetes
előfordulási helyei a talaj és a különféle házi és vadonélő
emlős valamint madárfajok, továbbá az ember bélcsatornája. A
clostridiumok száma a trágyázott talajokban a legmagasabb.
A mikroorganizmusok ellenálló-képessége igen nagy! A vegetatív
alakok ugyan 80°C-on hevítve percek alatt elpusztulnak, a spórák
azonban a 100°C-on való forralást is elviselik 5-10 percig, de
egyes fajok esetleg jóval hosszabb ideig is.
A spórák elölésére az 5-8%-os formalin illetve H-lúg oldatok
alkalmasak 6-12 órás behatási idővel.
A clostridiumok okozta betegségek rendszerint hirtelen alakulnak ki,
lefolyásuk gyors, és a klinikai tüneteket mutató állatok
többsége is gyógykezelés ellenére a toxinok hatásának
következményként elhullik.
A KOCÁK HIRTELEN ELHULLÁSA, ENTEROTOXAEMIÁJA
A kocák hirtelen elhullásáért egy kevésbé ismert kórokozó az
ún. CLOSTRIDIUM NOVYI a felelős. A sertésekben talált
clostridiumok közül a legnagyobb. A Clostridium novyi elsősorban a
bélcsatornában fordul elő és a test halála után annak gyors
lebontásáért felelős.
A baktérium igen hatékony letális (=halálos, halálra vezető) és
nekrotizáló (=a sejtek, szövetek életműködésének
megszüntetése, elhalása) toxint (=méreganyagot) termel.
A kórokozóról először BATTY és mtsai számoltak be egy olyan
eset kapcsán, amikor 12 sertés hullott el hirtelen, és az elhullás
után szokatlanul nagy volt a szövetszétesés. Ezt követően
többször is megállapították a Clostridium novyi okozta hirtelen
elhullást vemhes vagy néhány napja ellett kocák esetében.
KÓRFEJLŐDÉS
Előre kell bocsátani, hogy csak nagyon kevés olyan hirtelen
elhullást okozó sertésbetegség van, melynek során az állat –
az elhullás előtt pár órával – még normálisan viselkedik. A
Clostridium novyi heveny fertőzése egy ilyen kórkép, mely
leginkább az idősebb hízókat valamint a tenyészállományt,
elsősorban a kocákat érinti, és elsősorban a négynél többször
ellett, jó kondícióban levő kocáknál fordul elő.
Az előbbiek során olvashattuk, hogy a baktérium kizárólag
anaerob körülmények között szaporodik, következésképpen
minden egyes fertőzés – gondoljunk például egy egyszerűbb
tüdő- vagy bélbántalomra -, melynek során csökken az oxigén
szintje a májban, elősegítik a Clostridium novyi elszaporodását.
A kórkép során a baktérium az epevezetéken keresztül jut a
májba, ahol elszaporodik, majd az általa termelt igen erős
toxinokkal tönkre teszi a májat és ezzel elpusztítja a sertést.
A BETEGSÉG MEGÁLLAPÍTÁSA
A gyors lefolyása miatt a bántalom élő sertésen természetesen
nem diagnosztizálható. A boncolási kép jellemző ugyan, de csak
akkor ad a betegségre utaló értékelhető adatokat, ha a boncolás
az elhullás után gyorsan, pár órán belül megtörténik. Tudni
kell ugyanis, hogy az állat elhullása után, főleg meleg időben,
amennyiben késlekedünk a hulla felboncolásával, a bántalomra
utaló elváltozások, az elhullás utáni természetes lebomlás
jelei is lehetnek.
A bántalom gyanújára utaló főbb elváltozások:
1. Az elpusztult állat felpuffadt.
2. Teste, bőre elszíneződött.
3. Bőr alatti ödéma található, főleg a nyakon és a
lágytájékon.
4. Az orrnyílásokból savós vagy habos váladék ürül.
5. A tüdő ödémásan „puffadt”.
6. Véres folyadék található a mell- és hasüregben.
7. A legfontosabb, kórjelző értékű elváltozás pedig a máj
elváltozása. A máj megnagyobbodik, sötétebb színű lesz és
metszéslapján számos gázbuborék található a friss hullában.
VÉDEKEZÉS
A betegség előfordulása csökkenthető az állati hullák
megfelelő megsemmisítésével, a tüdő-, méh- és bélgyulladások
visszaszorításával, a környék spórás szennyeződésének
(higiéniai körülmények) csökkentésével.
Olvasónk esetében az állatorvos megelőzés céljából
antibiotikum etetését javasolta, ugyanis a clostridiumok érzékenyek
a penicillinre.
A bántalom vakcinázással is megelőzhető. Amennyiben csak
szórványosan jelentkezik a bántalom, a kocák oltását ajánlják.
A megelőző oltásra hazánkban a COLISUIN-CL vakcina AUV. van
forgalomban, mely újszülött és választott malacok
coli-hasmenése, sertés ödéma-betegsége, szopós malacok fertőző
elhalásos bélgyulladása ill. kocák és hízósertések
Clostridium novyi okozta hirtelen halál szindrómája megelőzésére
alkalmazható az állatorvos utasítása szerint.
A SZOPÓSMALACOK FERTŐZŐ ELHALÁSOS BÉLGYULLADÁSA (FEB)
Ugyancsak clostridiumok okozzák a szopósmalacok fertőző elhalásos
bélgyulladását, mely többnyire egészen korán, már akár a
kettő-négynapos malacoknál jelentkezhet, és túlheveny esetekben
a kis állatok gyors elhullásával jár. A betegség világszerte
előfordul, Magyarországon először az 1920-as években írták le
a bántalmat.
A betegség úgy a nagyüzemi sertésállományokban, mint a
kistermelők udvaraiban egyaránt előfordul. Az endémiás
területeken (endémia = körülhatárolt területen, váltakozó
mértékben előforduló fertőző betegség), nálunk főként a
tiszántúli területeken fordul elő.
MI OKOZZA?
A betegséget a Clostridium perfringen nevű baktérium C típusa
idézi elő. Megjegyzem, hogy a Clostridium perfringens C törzsek
más állatfajok súlyos betegségéért is felelősek lehetnek, így
többek között előidézik a baromfi fertőző elhalásos
bélgyulladását, a juh gutaütését (struck), sőt az ember
necrotikus enteritisét (=bélgyulladás) is.
A kórokozó mikroorganizmusok endémiás területeken nemcsak a
sertések bélsarában találhatók meg, de a fertőzött telepek,
ólak talajában is. Ezzel magyarázható, hogy a bántalom az
endémiás területeken időről-időre visszatérhet.
És miért az előhasi vagy éppenséggel az idegenből hozott kocák
malacai betegszenek meg elsősorban az endémiás területeken?
Azért, mert az idősebb kocák a bélsárból, talajból ismételten
felveszik a kórokozót, mely következtében a föcstejben
megjelennek az ellenanyagok, melyek kolosztrális védelemben
részesítik az újszülött malacokat az endémiás területeken.
KÓRFEJLŐDÉS
A malacok rendszerint már az első szopás során megfertőződnek
az anyjuk csecsbimbóira jutott kórokozóktól.
A baktériumok a szájon át bejutnak a béltraktusba, majd a
vékonybél középső szakaszaiban az enterocyták felületén
tömegesen elszaporodnak és méreganyagot, ún. béta toxint
termelnek. A baktériumok exotoxinja elpusztítja a bélbolyhok
szövetét.
A toxin a vékonybél nyálkahártyájának vérzéses necrotikus
(=elhalás, elpusztulás) gyulladását okozza, illetve felszívódva
toxaemiában (=vérmérgezés) rövid idő alatt elpusztítja a
malacokat.
TÜNETEK
A betegség többnyire 2-4 napos malacokban jelentkezik, és a 7-10
napos kor után már rendszerint nem fordulnak elő újabb
megbetegedések.
Minél később jelentkeznek az első tünetek, annál jellegzetesebb
a kórkép. Sőt a második hetes kort megélt malacok jelentős
része már meggyógyul.
Túlheveny esetekben a lázas malacok órák alatt elhullanak.
Egyébként a beteg malacok lázasak, étvágytalanok, a bőrük
elszürkül, kiszőrösödnek, a végbél környéke bélsárral
szennyezett.
A szürkéssárga színű habos bélsár eleinte hígan folyó,
később vakolatszerű. A benne látható törmelékes anyag a
bélnyálkahártya felületének fokozatos elhalásából származik.
A malacok gyorsan soványodnak és elgyengülve elhullanak.
A megbetegedés aránya 20-100% között változik a malacok
életkorától és a koca föcstejének ellenanyag-tartalmától
függően. Az is előfordul, hogy idősebb koca veszteség nélkül
neveli fel a malacokat.
MIT LÁTUNK A HULLABONTÁS SORÁN?
Jellegzetes elváltozásokat a vékonybél középső szakaszában
találhatunk. Túlheveny esetekben a 2-4 napos korban elhullott
malacokban ez a bélszakasz élénkvörös (KÉP). A lassabban
lefolyó esetekben az elváltozások mindinkább jellegzetesebbekké
válnak.
Az érintett bélszakasz merev, ráncos csővé alakul át, és
felbontatlanul is hosszanti csíkoltságot mutat.
Az elváltozott vékonybélszakasz nyálkahártyája élénk határral
kezdődően és végződően elhalt, és szürkéssárga vagy
citromsárga morzsalékony anyaggá alakul át.
ORVOSLÁS – MEGELŐZÉS
A betegség gyors lefolyása miatt a beteg malacok rendszerint
elhullanak.
1. A még egészséges alomtársak, illetve a többi alom malacai a
betegség első jelentkezését követően az élet első 24 órájában
parenterálisan (=injekció alakjában) beadott Cl. perfringens C
elleni hiperimmun savóval megmenthetők.
2. Ugyancsak kivédhetők a veszteségek, ha a kocáknak rögtön az
ellést követően az ivóvízen keresztül 2-5 napon át penicillint
itatunk, amely a föcstejbe kiválasztódva megakadályozza a
clostridiumok elszaporodását a malacok vékonybelében.
3. Azokon a területeken, ahol a betegség endémiás, a vemhes
kocákat kell Cl. perfringens C anakultúrával, vakcinával
beoltani. A kocákat célszerű egyszer már a búgatáskor, majd még
egyszer 3-4 héttel a fialás előtt vakcinázni.
Ilyenkor a föcstej útján a malacok elegendő ellenanyagot kapnak,
amely megvédi őket a béta-toxin hatásával szemben az élet első
heteiben.
Többféle oltóanyag is kapható. Csak példaként megemlítjük a
COGLAMUNE vakcinát, mely a Cl. perfringens A, B, C és D
enterotoxaemiák megelőzésére szolgál. A kocát 6 és 2 héttel
kell beoltani a várható ellés előtt, ami állatorvosi feladat.
(A cikk megjelent dr. Radnai István tollából a Kistermelők Lapjában 2007. szeptemberében.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése