T. BÉLA, JÁNOSMAJOR: „Tisztelt Doktor Úr! … Előbb csak két
jól tejelő magyartarka tehenünk volt, de miután a városközelben
a tejet jól tudtuk értékesíteni, vásároltunk egy holstein-fríz
fajtájú, 3 hónapos, vemhes, feketetarka tehenet. Az eladó 30
liter feletti tejtermelést garantált, amit meg is adott az állat.
Nagyon meg voltunk a tehénnel elégedve, azonban nemrégiben az
állat tőgye „begyulladt”. A jobb hátulsó tőgynegyede szinte
egyik napról a másikra hatalmasan megdagadt, fájdalmassá vált,
és alig lehetett belőle 1-2 deci sűrű, cafatokkal teli tejet
fejni. A másik 3 tőgynegyedből fejt tej rendes volt.
A betegséget az állatorvos meggyógyította, de ezt a tőgynegyedet
el kellett apasztani.
Alig telt el 3 hét és az egyik elülső tőgynegyednél hasonló
baj keletkezett. Megint a kezelgetés és a kiadás, de ezúttal a
tőgy meggyógyult. A másik két, még nálunk született vöröstarka
tehénnél ilyen baj sohasem fordult elő. A tejcsökkenés, az
orvosi- és gyógyszerköltség sok veszteséget okozott és még
bizonytalanná tett is azzal, hogy a betegség megismétlődött.
Legyen szíves megírni, hogy mi okozza, és hogyan lehet megelőzni,
mert ha már beütött a baj, bizony nagyon sok veszteséggel,
kiadással és gonddal jár…”
Tisztelt Olvasónk! A betegség gyakoriságára és kártételének
súlyosságára tekintettel szívesen teszek eleget kérésének,
hogy a tehén tőgygyulladásának oktanát, tüneteit, gyógyítását
és megelőzésének lehetőségeit a gyakorlat szempontjából
röviden összefoglaljam. Elöljáróban megjegyzem, hogy a
tőgygyulladás a tejtermelő tehenészetekben előforduló
legnagyobb károkat okozó, az intenzív tejtermelésű országokban
előforduló betegség.
A bántalom a tejtermelés csökkenésével, a tej minőségének a
romlásával, olykor a beteg állat kényszervágásával, esetleg
elhullásával jár. Jelentős kiadással és gonddal jár a drága
gyógyszerekkel, olykor huzamosabb ideig tartó kezelése, ugyanakkor
az antibiotikumoknak súlyos közegészségügyi következménye
lehet.
Nem egyszer számolni lehet a betegség kiújulásával, az értékes,
jó tejelő tehenek selejtezésének szükségességével. Már a fél
évszázaddal ezelőtti adatok is súlyos veszteségekről számoltak
be nemcsak Európában, de Amerikában is. Hazánkban például már
akkor 600 millió (akkori) forintra becsülték a tehenek
tőgygyulladásából eredő kárt az üzemekben és a
kistermelőknél. Azóta is lázas kísérletek folynak mind
szélesebb spektrumú, hatékony gyógyszerek előállítására és
a bántalom megelőzésére.
MIÉRT NEVEZZÜK PRODUKCIÓS BETEGSÉGNEK?
A tejtermelő tehenek tőgygyulladása az ún. produkciós betegségek
tipikus képviselője. A kis tejtermelésű, saját borjuk által
szopott húshasznú teheneknél csak elvétve találkozunk klinikai
tőgygyulladással. A tehenek iparszerű tartási körülmények közé
kényszerítése, a legelőn tartás elhagyása, a gépi fejés
alkalmazása és a magas tejtermelésnek a tőgyanatómiára és az
általános anyagcserére gyakorolt hátrányos hatása következtében
számos lehetőség adódik arra, hogy a kórokozó képességgel
bíró mikroorganizmusok az állat környezetében vagy
testfelületén, nyálkahártyáin feldúsuljanak, a tőgybe jussanak
és ott nem utolsó sorban az elégtelen ellenálló-képesség miatt
elszaporodva tőgygyulladást idézzenek elő (JÁNOSI).
MI MOKOZZA A TEHÉN KLINIKAI TŐGYGYULLADÁSÁT?
Az esetek többségét akár elsődlegesen, akár következményesen
valamilyen kórokozó (strepto- és staphylococcusok,
corynebacteriumok, az Escherichia coli, Klebsiella- és
Serratia-fajok stb.) váltja ki, de a betegség megjelenéséhez
hozzájárulnak bizonyos hajlamosító és alkalmi okok is.
Megjegyzem, hogy napjainkban a tejtermelő gazdaságok jelentős
részében a Staphylococcus aureus nevű baktérium felelős a
tőgygyulladások okozta károk nagy részéért.
Bár a bántalmat előidéző kórokozók besorolása többféle
módon történhet, az egyszerűbb érthetőség kedvéért és a
teljesség igénye nélkül, gyakorlatilag két csoportba sorolhatjuk
a bántalmat előidéző baktériumokat:
1. A bántalmat előidézhetik olyan baktériumok, melyek rendszerint
jelen vannak a tőgy bőrén, környezetében, sőt akár a tőgy
üregrendszerében is. Ezeket a csírákat feltételesen kórokozó,
fakultatíve patogen baktériumoknak nevezzük. Amint a nevükben is
benne van, ezek a mikroorganizmusok csak bizonyos feltételek között
akkor okoznak betegséget, ha a tőgyet valaminő
ellenálló-képességcsökkentő hatás, ártalom éri, és be
tudnak hatolni a tőgy szöveteibe. Ekkor az egyébként ártalmatlan
csírák tömegesen elszaporodnak és előidézik a tőgygyulladást.
2. Amikor nagyobb „támadóképességű” csírák kerülnek be a
tőgy szöveteibe vagy üregrendszerébe, még akkor sem mindig
alakul ki a klinikai tőgygyulladás, mert a tőgy szöveteinek és a
tejnek a baktericid hatása (=baktériumölő, baktériumpusztító
hatás vagy tulajdonság) sokszor egymagában is képes a betegség
kialakulásának elejét venni. A hajlamosító és alkalmi okok
fontos szerepet játszanak a betegség fellépésében.
MELYEK A HAJLAMOSÍTÓ OKOK?
1. ZIEGLER már a 30-as években úgy talált, hogy bizonyos tehenek
és utódaik azonos tartási körülmények között lényegesen
hajlamosabbak a tőgygyulladásra, mint a kísérletbe vont társaik.
Ezek a tehenek a testalkatuk folytán mutatnak nagyobb hajlamosságot
a betegség iránt, mások pedig éppenséggel nagyobb
ellenálló-képességet vele szemben, amit az utódokra is
örökíthetnek (h2 értéke 0,35).
2. A jól tejelő, finomabb szervezetű egyedek ugyancsak
hajlamosabbak a betegségre. Ilyenkor nem egyszerűen a magasabb
teljesítmény a tőgygyulladás oka, hanem a nagy tejeléssel járó
igénybevétel folytán ezek tőgye kisebb ellenálló-képességű a
betegségeket előidéző káros hatásokkal szemben.
Ugyanilyen okból gyakoribb a mastitis (=tőgygyulladás) a friss
fejős teheneknél is, amikor a tőgy a legtöbb tejet termeli.
Különösen hajlamosak azok a tehenek, amelyeket 10 hónapig vagy
tovább fejtek egyhuzamban.
3. Nem egyszer tapasztaltam, hogy a vásárról hazahajtott tehénen
mutatkozott a mastitis. Ilyenkor előfordult, hogy a tejpangás volt
a hajlamosító ok. Ez többnyire azért következett be, mert nem
volt alkalom kifejni a tehenet, de olyan eset is előfordult, hogy
azért nem fejte ki a gazda a tőgynegyedet, hogy nagyot mutasson és
a tehén bő tejelőnek látsszon.
4. A fertőzöttség mértékét nagyfokban befolyásolják a
higiéniás körülmények. A tiszta istálló, megfelelő almozás,
a trágyaléelfolyás biztosítása, a higiénikus fejés, tőgymosás,
fertőtlenítő oldat használata, a kézmosás, tiszta edényzet
stb. a tőgygyulladás elleni védekezés szempontjából elsődleges
feladat.
Gépi fejés esetén a fejőgépet is minden fejés után alaposan
meg kell tisztítani, majd fertőtlenítőoldattal átmosni,
alkatrészeit átvizsgálni.
5. Van, aki azt tartja, hogy a fölös számú fattyúbimbó a jó
tejtermelés jele. Ne feledjük, hogy a fattyúbimbókban pangó tej
a baktériumok elszaporodásának kiváló táptalaja, s azok onnan
már könnyen átjuthatnak a termelő tőgynegyedekbe is!
6. Hajlamosít a tőgygyulladásra a tőgy hátrányos formája és
felfüggesztése is. A nagy, mélyen lógó tőgyek formájukban és
terjedelmükben egyenlőtlenül fejlődött, eltérő tejtermelésű
tőgynegyedei ugyancsak hajlamosítanak a bántalomra.
7. A csecsbimbó formája szintén jelentős tényező lehet a
betegség fellépése szempontjából. A túl rövid bimbók okozzák
a nedves fejést, ami különösen kedvez a fertőzésnek.
A túl nagy, húsos, flaskó alakú tőgybimbó könnyen sérül,
ugyanakkor a bimbócsatornában is több tej halmozódik fel.
Legkedvezőbbek a 9-12 cm hosszúságú és 3-4 cm átmérőjű
tőgybimbók. Az elmondottakat ajánlatos a tehén vásárlásakor is
figyelembe venni.
8. Amint arról már szó esett a tőgy bőrére, a bimbócsatorna
szájadékába jutott baktériumok elszaporodását és a tejutakba
jutását ugyancsak elősegítik a különféle hajlamosító
hatások. Ezek közül kiemelkedő jelentőségűek a bimbócsatorna
hámján, annak külső szájadékában kialakuló mikrosérülések,
melyek elsősorban fejéstechnológiai hibákra vezethetők vissza.
A TŐGYGYULLADÁST KIVÁLTÓ ALKALMI OKOK
1. A tőgygyulladást előidézheti a helytelen fejés (pl. bütykös
fejés) vagy szoptatás (a tőgy megrágása), melyek mechanikusan
károsítják a csecsbimbókat.
2. A fejőgép helytelen használata. Pontosan ügyelni kell a
vákuumra, mert az akár kisebb az előírtnál, akár nagyobb,
növekszik a mastitisek száma. Ugyancsak fontos az ütemszám és az
arány is.
A fejőgumi a fejőgép egyetlen olyan alkatrésze, amely a tehén
tőgyével közvetlenül érintkezik. A guminak a tisztaságon kívül
simának, repedéstől mentesnek és rugalmasnak kell lennie.
Gondosan ügyelni kell az ún. vakfejésre, mely ugyancsak gyakori
oka a tőgygyulladásnak.
3. A tőgy sérülései, kiütései, a tőgyet ért behatások (ütés,
rúgás, a csecsbimbókra való rálépés stb.).
4. A kifárasztás, hosszas lábon hajtás (pl. vásárra) vagy
vasúti szállítás után is gyakran fellép a betegség.
5. A tőgygyulladás oka lehet a hirtelen takarmányváltoztatást
követő hasmenés, meghűlés, hideg víz itatása, fagyos takarmány
fogyasztása stb.
6. Az előbb elmondott okok megszüntetésén kívül igen lényeges,
hogy az ellési forgó ne haladja túl a 12-13 hónapot, és az
ciklusosan változzon, hogy a tehenek szabályos időközönként 2
hónapig szárazon állhassanak, és a tőgy előkészülhessen az új
laktációban ismét megjelenő káros tényezők hatásának a
kivédésére is.
A TŐGYGYULLADÁSOK FORMÁI
Az orvosi irodalom a tőgygyulladások számos formáját
különbözteti meg, de a mindennapos gyakorlat szempontjából talán
elegendő lesz, ha ezúttal csak a két leggyakoribb
mastitis-féleséggel foglalkozunk.
1. Hurutos tőgygyulladásról akkor beszélünk, amikor a kóros
folyamat a tejutakban, a tejmedencékben és a bimbócsatorna
nyálkahártyájában zajlik.
2. Amikor pedig a kórokozók a mirigylebenykéket és a lebenykék
közötti kötőszöveteket támadják meg mirigyes vagy parenchimás
tőgygyulladásról van szó.
A KLINIKAI TŐGYGYULLADÁS TÜNETEI
1. A hurutos tőgygyulladás esetén általános tünetek
(láz, étvágytalanság, elesettség) csak ritkán tapasztalhatók,
de a tej megváltozása mindig felhívja a betegségre a figyelmet.
A tej hígabb, pelyhes, savószerű, máskor túrószerű alvadékot
tartalmaz, esetleg sűrű, nyúlós konzisztenciájú, benne
gennycsomókkal, amint Olvasónk is panaszolta levelében.
Amikor már súlyosbodik a kép, a tej mennyisége csökken,
véres-gennyes jelleget ölt, és előbb utóbb kialakulhat a
parenchimás mastitis.
A hurutos tőgygyulladás mielőbbi felismeréséhez nagyon hasznos
szolgálatot tesz a próbapohár rendszeres használata a fejés
előtt.
Ez egy kb. egy dl űrtartalmú műanyag fülespohár, melyre
teaszűrőt helyezünk. A kóros tejalvadék a szűrőn fennakad, és
így a mastitisre utaló tejelváltozás időben felismerhető.
2. A mirigyes (parenchimás) tőgygyulladás heveny eseteiben
az állaton igen súlyos általános tünetek mutatkoznak. A tehén
feltűnően elesett, szőre borzolt, lapocka- és combizmaiban
remegés látható, étvágytalan, nem kérődzik, kezdetben
bélsárpangás, később hasmenés jelentkezhet.
A beteg tőgynegyed duzzadt, vörös, meleg, tömör és fájdalmas.
Ha a tőgy nagyobb mértékben duzzadt, akkor az állat
szétterpesztett hátulsó lábakkal áll, a tőgynegyed felőli
lábát kaszálva viszi előre.
A beteg tőgynegyed vagy negyedek csak igen kevés, sárgás
pelyhekkel kevert, zavaros, savószerű folyadékot választanak el.
GYÓGYKEZELÉS
A tőgygyulladás sikeres kezelésének legfontosabb feltétele, hogy
minél előbb megtörténjen a bántalom felismerése - melyről az
előbbiek során részletesen szó esett – és orvoslása. A
gyógykezelés tőgybe infundált, esetleg injekciós formában is
applikált antibiotikumokkal és egyéb gyógyszerekkel történhet a
mastitis milyensége és az általános tünetek figyelembevételével.
A betegség gyógykezelése állatorvosi feladat.
Meg kell jegyezni, hogy az utóbbi időben új tendencia bontakozik
ki egyes enzimek alkalmazásával a tőgygyulladások kezelése
során, melyek szükség esetén antibiotikumokkal is kombinálhatók.
A nem baktériumos eredetű tőgyirritácók és tőgygyulladások
esetén a szomatikus sejtszám csökkentéséhez elegendő a
vitaminokat is tartalmazó enzimkeverékek alkalmazása. Előnye
többek között, hogy kisebb a kezelési költség és nincsen
rezisztencia.
MEGELŐZÉS
1. Minél súlyosabbak a takarmányozási hiányosságok, annál
gyakoribb a tőgygyulladás (energia, rost, szárazanyag), annál
több esetben nő a szomatikus sejtszám. Ugyanakkor azokat a
takarmányokat meg kell vonni, melyek a csüd bőrén vagy a tőgyön
kiütéseket vagy erős hasmenést okoznak.
2. Nagy gondot kell fordítani az istálló és fejési higiéniára.
A tőgyet a fejés előtt meg kell tisztítani, fertőtleníteni,
lehetőleg egyszer használatos törlőkendőt alkalmazni.
A mastitis elleni védekezés alapfeltétele, hogy a tőgy és a tej
elváltozásait időben észrevegyük! Az első tejsugarakat
„próbacsészében” kell megvizsgálni, amint azt az előbbiekben
olvashattuk.
3. A fejés után hatékony szerrel fertőtleníteni kell a
csecsbimbót. Fertőtlenítőszer az állatpatikában kapható.
4. A fejés befejeztével élettanilag is záródik a bimbócsatorna
többnyire 20-30 perc múlva, de addig is lehetőleg gondoskodni
kell, hogy a tehén a fejés után azonnal ne fekhessen le, de a
lefekvés megakadályozása ne legyen stressz a számára.
5. Gépi fejés esetén gondoskodni kell a fejőberendezés tőggyel
közvetlenül kapcsolatba kerülő részeinek, mindenekelőtt a
fejőguminak rendszeres tisztításáról, fertőtlenítéséről,
továbbá az elöregedett fejőgumik folyamatos cseréjéről.
A fejőgép kifogástalan működése és szakszerű használata
minimálisra csökkenti a tejvisszaáramlás lehetőségét (nem
megfelelő vákuum, vakfejés, nem kellően rugalmas vagy nem
megfelelő méretű fejőgumi stb.).
6. A tej szomatikus sejtszámának magas értéke kóros folyamatra
utal! A tej sejtszámából a sejtes elemek összetételére, a
gyulladásos folyamat helyére, típusára, sőt a kóros folyamat
fennállásának idejére is következtetni lehet. A tej
megnövekedett sejttartalmának kimutatása megfelelő reagensek
hozzáadásával házilag is elvégezhető.
De mit kell tudni a szomatikus sejtekről? Azok jelenléte egy
bizonyos mennyiségig a normális állapotra jellemző, ugyanis a tej
képződése során a mirigyhámból és a vérből is állandóan
kerülnek sejtek a tejbe. Ezek a sejtek tehát testi, vagyis
szomatikus sejtek.
Akkor van baj, ha a tej szomatikus sejttartalma 400.000 db/ml felett
van! Az e feletti érték már kóros folyamatokra utal vagy esetleg
föcstejről vagy öregfejős tejről van szó.
7. Tőgygyulladás esetén a fertőzött tejet meg kell semmisíteni.
8. Lehetőség szerint ki kell küszöbölni azokat a hajlamosító
és kiváltó okokat, melyek szerepet játszanak a mastitis
előidézésében.
9. Mindenben szigorúan be kell tartani az állatorvos előírásait.
(A cikk megjelent dr. Radnai István tollából a Kistermelők Lapjában 2007. júniusában.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése