Ezúttal a szerző olyan képeit
válogattuk össze, ahol valami tájjelegű ételt vagy italt kínálnak, amit a turisták megkóstolhatnak. Ha a címként jelölt ország vagy város
nevére (mely minden esetben egy linket tartalmaz) klikkel, a teljes
fejezet, melyben a fénykép szerepel, megjelenik. Nem egy így megnyitott
fejezet több képet és részletesebb leírást is tartalmaz a témában.
.
.
És most menjünk be egy borpincébe, ahol a világhírű Madeira-bor készül!
Az igazi négyféle ízváltozatban kerül forgalomba, négyféle szőlőfajtából
készül, nevezetesen az édes, félédes, száraz és félszáraz
szőlőfajtákból. Bizonyára kíváncsiak - főként talán elsősorban
férfitársaim -, hogy milyen módon készül ez a világhírű nedű. Elmondom. A
kiforrt Madeirát hónapokon át lassan hevítik, majd tankba vagy hordóba
töltve érlelik tovább. Egymás mellett állnak itt a hatalmas hordók,
melyekre a fajta mellett azt is ráírják, hogy hány esztendős. És ugyan
mibe kerül egy jó teli palack? Mindössze 4-5 Euróba, de ha a 20 éves
vagy akár korosabb borból kívánsz vásárolni, bizony 50 Eu-t vagy akár
többet is fizethetsz érte... Csoroghat a nyál! Következik a
borkóstolás. Akármelyik fajtából, amelyik nem volt több 3 évesnél és
amelyik ízlett, abból lehetett kérni annyit, amennyit csak kívántál,
vagy úgy érezted, hogy még megtarthatod emberi méltóságodat. Tehát
asztalhoz ültünk és előbb mindenkinek hoztak két pohár mustrát: egy
édeset és egy szárazat. Amikor megkóstoltad, amelyik megtetszett, abból
kérhettél a pultnál korlátozás nélkül - grátisz. Mit mondjak?
Kimondhatatlan jókedv vett erőt a társaságon - honleányainkon is.
.
.
.
.
A
mühlbergi tejüzemben nagy örömömre tejjel kínáltak bennünket. A
társaság derültségére egyik kollégámmal azon frissiben bevettünk két
üveggel egymás után. Max Hünniger, akit később közelebbről is
megismertem, tartott előadást. Megtudtuk, hogy ez az üzem
egy TBC-mentes központban van, és 20 ezer liter tej feldolgozására
képes. 1 liter tejért általában 62 pfenniget fizetnek, de az ár a
tisztaság, zsírszázalék és TBC-mentesség figyelembevételével alakul.
Tudvalevő, hogy Németországban még fennáll a tejbeadási kötelezettség,
az ezen felüli a szabad tej. A négy fejőgéppel felszerelt autót
Nyugat-Németországban gyártják. A kocsi beáll a paraszt udvarába vagy
akár a legelőre, megfeji a sterilitás legszigorúbb betartásával a
teheneket, közben egy órához hasonló leolvasószerkezet mutatja a fejt
tej mennyiségét.
.
.
.
.
Tanulmányutunk
programja a vágóhídon folytatódik. Itt kerül feldolgozásra a
szövetkezeti tagos sertésállománya. Minden sertésen megjelölik, hogy ki
volt a tulajdonosa, mikor vágták, mekkora súllyal, milyen a minősége,
mert attól függ az ára is. Az ibér
vörös sertés olyan zsíros, mint a mangalica. A szalonna lefejtése után
tengersóba betemetve konzerválják a sonkát. Hatalmas sóhegyekben érik a
hús. A füstölés ismeretlen errefelé, Európa déli részén. Óriáshalomban
ezrével szellőznek, érnek tovább a sonkák a megfelelő hőmérsékletre
beállított termekben. Az érés és konzerválás hosszú hónapokat, akár
másfél évet is igénybe vesz, míg végül a sonka piacra kerül, ahol jó
borsos áron, 2200 pesetáért mérik kilóját. Így kerül világpiacra a híres
spanyol unikum. Megkóstoltuk, és úgy találtuk, hogy a magyar módszerrel
készült pácolt sonka legalább olyan kellemes zamatú - hungarikum.
.
.
.
.
Az
utcán forgatják nyárson a bárányt. Annál jobban ízlett a dalmát
vörösbor, amit literenként 3 dinárért kínáltak. Valóban jó zamatú, sűrű,
igazán príma ital volt. Hogy hol lehetett kapni? Először is a piacon
mindenütt. A városokban pedig ott, ahol a kapu
felett zöld gallyakat láttál kiakasztva. Ezek borkimérést jelentettek.
És ha beléptél? Néhány percig nem láttál semmit és senkit a nagy
füstben, majd hamarosan kibontakoztak a félhomályban a lócákon zsúfoltan
ülő munkásfejű emberek, akik gyakran emelgették vörös- vagy fehérborral
teli, nagyhasú, "sörös" kriglijüket. A sarokban két csapravert hatalmas
hordó állt. Egyikben a fehér-, másikban a vörösborral. Itt vételeztem
én is vörösbort, amit mértékkel, nyugodtan ittam szódával az étkezés
után (- és vezetés közben).
.
.
.
.
Megszámlálhatatlanul
sok kis sajtüzem van Hollandiában. 10 liter tejből lesz 1 kg sajt. Majd
a sajtolás során kinyomott friss levet ugyancsak friss tejjel keverik
össze - halljuk a magyarázatot. Ily módon egy sárgás színű, hűsítő ital
keletkezik, a rivella.
Ajánlom mindenkinek. A tikkasztó hőségben mindennél többet ért. Meg
lehetett kóstolni! Nem vágja földhöz az embert, de az ember sem vágja
földhöz a rivellát - mondja tréfásan a gyártást vezető hölgy.
.
.
.
.
Megkínáltak
egy kókuszszörppel, teával és a vízipipával, amibe tiszteletemre
valamilyen kábítószert tehettek. Órákig különösen kellemes érzés uralt
utána. Miután pénzt nem fogadtak el (bár igen szegények lehettek), adtam
4 doboz cigarettát, ami itt komoly értéket képvisel, nevezetesen 1
fontot, hivatalos árfolyamon 70 forintot!
.
.
.
.
A hagyományos arab kávéházakban csak férfiak szórakoznak, az európai
jellegű vendéglőkben már nőket is lehet látni. És hogyan múlatják itt az
időt az igazhitűek? Rendületlenül szívják a vízipipát és
társasjátékokat játszanak. Legkedveltebb a dominó. Mit fogyasztanak
közben? Természetesen erős teát vagy törökös kávét. Igaz, hogy nem ízlett, de frissítő hatású volt a sötét vagy speciális
cukor nélküli zöld tea, mely hűsítő hatását fokozza a beledobott friss,
fodormenta-ág íze, illata. Persze ha van pénzed, jéghideg vagy forró teát is ihatsz, teafagylaltot
is kaphatsz az Indiai Teaház légkondicionált helyiségeiben. De a nálunk
szokásos presszót errefelé hiába keresed.
.
.
.
.
A marokkói étel mellől sohasem hiányozhat a kessra, a lapos, kerek búza-
vagy árpacipó. Ez a kenyerük. Megkóstoltuk, valóban jóízű. A szomszédban az atyafi pasztillát árul, mely a kenyerükhöz, a kessrához hasonló,
félig sós, félig édes nyers tészta. Mit tagadjam, ezt már nem kóstoltuk
meg, nehogy valamiféle "úti bajunk" legyen belőle, itt pedig nem könnyű
illemhelyet találni.
.
.
.
.
Lépten-nyomon találkozunk az utcán olyan sütödékkel, melyekben a szemed
előtt rendelésedre készül a sültbárány, és néhány perc múlva
fogyaszthatod is. Ugyancsak közkedvelt étel a kuszkusz, ami
búzaszemekből főzött kása, amit gyúrható masszává főznek, párolt
zöldség, hal vagy hússal.
.
.
.
.
Megkóstolom én is a pálmamustot, mely módfelett kellemes ízű üdítőital.
Valójában a szőlőmusthoz hasonló. Ennek erjesztése után így készül a
pálmabor, ami bizony nem olcsó ital. Egy két decis palack ára 8 dollárba
került (akkori áron tessék számolni!).
.
.
.
.
Lacikonyhák
egész sora váltja fel a bazárokat, úgy látszik, nemcsak Európában, de a
világon mindenütt ott gyülekezik a legtöbb ember, ahol enni-inni lehet.
A zanzibári vendéglők nyílt sátrak vagy még nyíltabb tűzhelyek, melyek
körül nagy csoportok verődtek össze.
A mohamedán vendégek számára szolgáló konyha rituális! Csupa olyan étel kapható, mely a Korán előírásainak szigorúan megfelel. Ezt kielégítendő a rituális étlap szegényes és főként főzelékfélékből áll. A legsűrűbben kért és kínált ételek a köleskása, kukorica főve, sülve, darálva és pogácsaként. Továbbá a kunde, a bab is nagyon kapós. Óriási nagy szemekben egyszerűen megfőzve és behintve borssal, hagymaszeletekkel keverve fogyasztják.
A nem mohamedánok konyháján nagy szerepet játszanak a szárított, sült vagy füstölt halak. Igen kedvelik a kalangét, mely erős fűszer. Az étkezés a piacon meglehetősen olcsó még akkor is, ha isznak hozzá egy pohár tembót, mely kókuszpálmából készült borféleség vagy egy pohár pombét, mely kásaféléből készült házisör. A vendéglőben bizony egy üveg gyári sör 50 shillingbe kerül, egy nagy csokis fagyiért 160 shillinget is elkérnek.
A mohamedán vendégek számára szolgáló konyha rituális! Csupa olyan étel kapható, mely a Korán előírásainak szigorúan megfelel. Ezt kielégítendő a rituális étlap szegényes és főként főzelékfélékből áll. A legsűrűbben kért és kínált ételek a köleskása, kukorica főve, sülve, darálva és pogácsaként. Továbbá a kunde, a bab is nagyon kapós. Óriási nagy szemekben egyszerűen megfőzve és behintve borssal, hagymaszeletekkel keverve fogyasztják.
A nem mohamedánok konyháján nagy szerepet játszanak a szárított, sült vagy füstölt halak. Igen kedvelik a kalangét, mely erős fűszer. Az étkezés a piacon meglehetősen olcsó még akkor is, ha isznak hozzá egy pohár tembót, mely kókuszpálmából készült borféleség vagy egy pohár pombét, mely kásaféléből készült házisör. A vendéglőben bizony egy üveg gyári sör 50 shillingbe kerül, egy nagy csokis fagyiért 160 shillinget is elkérnek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése