Ezúttal a szerző olyan képeit
válogattuk össze, ahol valami tájjelegű ételt vagy italt kínálnak, amit a
turisták megkóstolhatnak. Ha a címként jelölt ország vagy város
nevére (mely minden esetben egy linket tartalmaz) klikkel, a teljes
fejezet, melyben a fénykép szerepel, megjelenik. Nem egy így megnyitott
fejezet több képet és részletesebb leírást is tartalmaz a témában.
.
.
Egy nagy teriméjű cserjét keres és egy levelet tép lé a tolmácsunk:
-Tessék megkóstolni! Nagyon híres levél!
-Tessék megkóstolni! Nagyon híres levél!
Bizony
igen rossz ízű, keserű volt. Pedig ez a közkedvelt coca-cola egyik
alapanyaga. Minden honfitársunk megkóstolta. Ingyen adta a nagy brazil
erdőség...
.
.
Peru
.
.
Peru
.
.
Az utcai kifőzdében nem kapható a nemzeti eledel, a pachamancha, de egy
vendéglőben megkóstolhattuk. Készséggel elmondták, hogyan készül.
Mindenekelőtt kecske vagy bárányhús kell hozzá. Ezt jól megfűszerezve a
fogyasztás előtt két nappal kövekkel kirakott 2-3 méter mélységű gödörbe
helyezik, mellé darabokra vágott csöves kukorica, hüvelyes nagyszemű
bab és yuka-gyökér kerül, majd az egészet izzó kövekkel borítják. Nem
szeretném, ha kedves vendéglátóim megtudnák, de nekem nem nagyon ízlett.
A feketekávé viszont annál finomabb volt...
.
.
.
.
És
milyen italokat kínáltak a bárban? Nemzeti italnak számít a maguey
gumójának nektárjából készült tequilapálinka. Megmosolyogtuk a
tequilaivás szertartását, amire külön felhívták a figyelmünket. Az
ökölbe szorított bal kéz hüvelykujja tövére csipetnyi
sót kell hinteni, azt lenyalni, majd egyszerre lehajtani az erős nedűt,
melynek átható aromája van. Szokás utána egy kis pohár erősen
megborsozott paradicsomlevet fogyasztani. Sokszor megcitromozzák, de
olykor még a sörbe is nyomnak kevés citromot. Ezeket az ínyencségeket
nem kóstoltuk meg.
.
.
.
.
A mozgó éttermekben a kúpkalapos vendégek körülülik a szakácsnőt, és
buzgón kanalazzák a levest, pálcikára bűvészkedik a rizst, szopogatják
az apró csigákat. Kedvenc étel pedig a cukornád! Darabokra vágva is árusítják a gyerekek favoritját.
.
.
.
.
Előre kell bocsátanom, hogy az összes szeszes ital drága, viszonylag a
sör a legolcsóbb és a kvasz. Annál olcsóbbak viszont az úgynevezett
hűsítő italok és a gyümölcsszörpök. A gyümölcsszörp nem édes, és ezért nekem nem ízlett, de még mindig jobb
volt, mint az úgynevezett kvasz, amit - bár nagyon szomjas voltam és már
kifizettem érte egy egész rubelt - mégsem bírtam meginni. A kvaszt,
amit az utcákra húzatott kis kétkerekű kocsikból mérnek, a sörhöz
hasonló konzisztenciájú, hideg, habzó ital, amíg meg nem kóstolod, majd
meggebedsz érte a moszkvai hőségben, ha látod, hogy milyen jóízűen
isszák...
.
.
.
.
Kéregetők
hada lepte el a vonatunkat egy-egy állomáson. Ők már ismerik a járművek
érkezését, és csapatostul várják, hogy befusson egy-egy megállóra. De
elözönlötték az árusok is a kocsit, akik főként sült halat és gyümölcsöt
kínáltak megvételre.
.
.
.
.
Megnézem,
hogy mit lehet kapni az utcai kifőzdében. A sok-sok kis edénykében rizs
és számtalan számomra ismeretlen mártás. Nem merem egyiket sem
megkóstolni, pedig szívesen kínálják meg nagyon olcsó is...
.
.
.
.
Ismét
egy jurtatáborhoz értünk, és ezúttal nagyobb szerencsénk volt, mert
meghívást kaptunk egy teára és egy kis beszélgetésre, amiből sok olyan
dolgot megtudtunk, amiről a hivatalos kísérőnk nem beszélt. Sajnos egy
kis probléma is akadt, mert megkínált
teával a (képen látható) mongol háziasszony. Egy jókora darab kínai
préselt teából letört egy részt, majd tejben megfőzte, miután egy
famozsárban összezúzta. Kevés juhfaggyút tett bele, kissé megsózta és
kedvesen elénk tette. A kínok kínját álltam ki, amíg megittam a
facsészéből! Azt már előbb olvastam, hogy a teázás szertartás. Ha csak
egy percre is megállsz egy sátornál és beinvitálnak, meg kell innod a
teát, mert ha enélkül távozol, halálosan megsérted a házigazdát! Az
olyan ember pedig, aki nem kínálja meg teával a vendéget, nem is megy
emberszámba. A bajt fokozta, hogy a teát megsózták! Még az volt a
szerencse (ha volt is ebben valami jó), hogy kortyokban erőszakoltam le
ezt a szörnyű nedűt, mert egyébként utána töltötték volna, ne legyen
üres az ibrik, a kitöltött italt pedig nem illik otthagyni. Sóvárogva
néztem egy kannában fekete teát is, amit vízben főztek, nem juhfaggyút,
hanem kevés vajat tettek bele, de hát errefelé azt csak maguk isszák, a
vendéget kizárólag fehér teával illik megkínálni. Közben a bográcsban
elkészült a feketeleves. Úgy készül, hogy amikor forr a víz, bedobják az
üstbe az apróra vágott, jó zsíros juhhús darabokat, majd vadhagyma
kerül bele, és ha megfőtt, hozzátesznek metélt tésztát. Jóízűen ettem
belőle, ha hiszik, ha nem.
.
.
.
.
Miután
pedig a gyárban is megnéztük a feldolgozás folyamatát, jöhetett a
kóstoló! Első osztályú teából kapjuk. A csinos ceyloni hölgy szívesen
kínálta a fenséges nedűt, egyik csészét a másik után, mi pedig valóban
nagy élvezettel fogyasztottuk, közben pedig hallgatjuk az előadást.
A tea élvezete nemcsak egy páratlan örömforrás, de békét és megnyugvást hoz az emberben. Elűzi a zavargó gondolatokat, megnyugtatja és megtisztítja az elmét. Ugyanakkor nagyon egészséges, meghosszabbítja az életet, és segít a mostanság oly gyakori rákbetegség megelőzésében.
A szigetországban 3-6 csészével szokás naponta fogyasztani ezt a nagyszerű zamatú italt. A teaivás igazából egy szertartás! Közben nem illik beszélgetni, az utolsó hörpintéskor szürcsölni kell, amivel azt fejezik ki, hogy valóban jólesett a teázás élménye.
Meg kell mondanom, hogy a magyar csapat a kóstolás folyamán bizony nem tartotta be ezeket a szabályokat. Honleányaink miközben egymás után hajtották le a különböző fajtájú, zamatú, színű és illatú nedűt, élénk csevegés és hangoskodás közepette dicsérték vagy bírálták a nemes italt minden különösebb áhítat nélkül.
Lehet, hogy ezen mosolygott a teát kínálgató csinos leányzó?
A tea élvezete nemcsak egy páratlan örömforrás, de békét és megnyugvást hoz az emberben. Elűzi a zavargó gondolatokat, megnyugtatja és megtisztítja az elmét. Ugyanakkor nagyon egészséges, meghosszabbítja az életet, és segít a mostanság oly gyakori rákbetegség megelőzésében.
A szigetországban 3-6 csészével szokás naponta fogyasztani ezt a nagyszerű zamatú italt. A teaivás igazából egy szertartás! Közben nem illik beszélgetni, az utolsó hörpintéskor szürcsölni kell, amivel azt fejezik ki, hogy valóban jólesett a teázás élménye.
Meg kell mondanom, hogy a magyar csapat a kóstolás folyamán bizony nem tartotta be ezeket a szabályokat. Honleányaink miközben egymás után hajtották le a különböző fajtájú, zamatú, színű és illatú nedűt, élénk csevegés és hangoskodás közepette dicsérték vagy bírálták a nemes italt minden különösebb áhítat nélkül.
Lehet, hogy ezen mosolygott a teát kínálgató csinos leányzó?
.
.
.
.
Péntek
este van: beállt az ünnep! A Sonesta hotel igazgatója koktélpartira
invitál. Ide át kell öltözni! Erről jut eszembe, hogy bármennyire is
nagy meleg volt, a rövidnadrág a bőröndben maradt. Izraelben nem
viselik. Húst és tejterméket egyszerre fogyasztani
tilos. Nem egyszer nekünk is választani kellett: vagy-vagy. Így
szolgálnak ki a vendéglőben. A kétféle étel fogyasztása közötti
várakozási idő 6 óra. Készül a nem mindennapi koktél. Egészségünkre!
.
.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése