A BROJLERCSIRKÉK FERTŐZŐ SATNYASÁGA ÉS TÖRPENÖVÉSI
SZINDRÓMÁJA (9.)
A Kistermelők Lapja előbbi számaiban ismertettünk néhány
gyakoribb fertőző betegséget, melyek a csirkék felnevelése során
súlyos veszteséget okoznak, alig gyógyíthatók, de megfelelő
eljárásokkal – főként vakcinázással – megelőzhetők.
Ezúttal is egy világszerte előforduló és már a 80-as években
hazánkban is több helyen megállapított (FEHÉRVÁRI, BITAY és
mtsai) és nagy veszteséget okozó – egyelőre oktanilag nem
teljesen tisztázott – fertőző betegséget, az ún. fertőző
satnyaság szindrómát fogjuk ismertetni, mely főként a 2-3 hetes
brojlercsirkékben szedi az áldozatait.
A kórképről először 1978-ban KOUWENHOVEN írt dolgozatában
számolt be, majd azóta világszerte számos szerző foglalkozott a
brojlercsirkék „malabsorbtiós szindrómának” nevezett
betegségével. Azért beszélünk szindrómáról, mert a satnyaság
megjelölése nem egy konkrét betegségre, hanem egy tünetegyüttesre
utal. (Malbsorbtiós szindróma magyarul hiányos emésztési és
felszívódási tünetegyüttes.)
EGY HAZAI ESET SÁLYI ÉS GLÁVITS DOKTOROK GYAKORLATÁBÓL AZ
ORSZÁGOS ÁLLAT-EGÉSZSÉGÜGYI INTÉZETBŐL
Idézem: „Esetünkben 2-3 hetes életkorú pecsenyecsirkékben
észleltünk fejlődésben elmaradással, csontosodási zavarral és
elhullásokkal járó megbetegedést. A több egységből álló,
mintegy 200.000 csirke egyidejű felnevelésére alkalmas telepen 2-3
hetes korban a csirkék fejlettsége egyenetlenné vált, mérsékelt
fokú takarmányfogyasztás-csökkenés, valamint hasmenés
mutatkozott. A napi elhullások száma többszörösére nőtt, majd
másfél hét után csökkent. A beteg csirkéken ”lábgyengeség”
mutatkozott, ezenkívül néhány állaton enyhe fejremegést,
továbbá az elhullást megelőzően elfekvést, a hátrafelé
nyújtott lábakkal görcsös vergődést lehetett megfigyelni. A nem
egy időben letelepített, nem azonos tenyésztörzsből, sőt nem is
azonos keltetőből származó állatok két különböző helyről
beszerzett takarmányt fogyasztottak. A különbözőségek ellenére
termelési eredményeik romlása az elhullás mértéke, a klinikai
tünetek, valamint a szervi elváltozások súlyossága nagymértékben
hasonló volt.”
A kórbonctani, kórszövettani vizsgálatok során a
vékonybél-nyálkahártya hurutot, a csöves csontokban hiányos
meszesedést, az agyvelőben ödémát, myocarditist
(szívizomgyulladás), májdystrophiát és veseelfajulást találtak.
Ami a továbbiakat illeti meg kell jegyezni, hogy 5-7 hetes
életkorban az ún. hasvízszindróma tömeges mértékben és
arányban fordult elő.
MI OKOZZA?
A szindróma oktanának megítélésében nincs egységes vélemény.
Vannak, akik a bántalom oktanában más vírusok
(parvo-adeno-corona-entero-, sőt influenza vírusok) szerepét is
feltételezik, de a kórkép kialakulásában tartási hibák, rossz
higiéniai körülmények, a kedvezőtlen hőmérséklet,
páratartalom, huzat, a rossz szállítási körülmények, fogadási
viszonyok stb. is szerepet játszhatnak.
Ugyancsak szerepe lehet a takarmányozási hibáknak, mint a
takarmányhiány, beltartalmi hiányosságok (pl. energia, ásványi
anyagok, kalcium, foszfor, nyomelemek stb., valamint vitaminok
hiányának).
De okozhatja a takarmány szennyezettsége (pl. gombatoxinok stb.)
is.
A FOGÉKONYSÁG
Valamely állományban a kórokozóként megemlített vírusok a
nevelés későbbi időszakában is előfordulhatnak, de idősebb
állatokban már nem okoznak megbetegedést. Ugyanakkor megfelelő
fertőtlenítés nélkül ugyanabba az ólba betelepített
csibeállományokat megfertőzhetik.
A bántalom annál nagyobb valószínűséggel alakul ki, minél
korábban fertőződnek meg a csirkék.
Úgy látszik, hogy a betegségre való hajlam is jelentős szerepet
játszik. Ezt látszik igazolni, hogy a hústípusú vonalak
hajlamosabbak a betegségre, mint a tojó vonalak.
Ugyancsak hajlamosít a kórkép megjelenésére a gyengített
immunrendszer, az immunszuppresszív ágensekkel való fertőzöttség
(csirke-anaemia, fertőző bursitis vírus stb.). Lapunkban ezekről
a betegségekről részletesen szó esett a közelmúltban.
KLINIKAI TÜNETEK
1. A megbetegedett állatokra jellemző a növekedési depresszió, a
csirkék a fejlődésükben visszamaradnak (fertőző satnyaság),
mely akár már 4-7 napos korban is mutatkozhat, majd a második
héttől kifejezetté válik. Az állomány 5-20%-a is visszamaradhat
a fejlődésben
2. A megbetegedett csirkék a virémia (a vírusok megjelenése a
keringő vérben) idején átmenetileg bágyadtabbak és
étvágytalanok. A beteg állatok egy része fázósan összebújik,
az érintett madarak begye kitágul és sok vizet isznak, amit hígan
folyó hasmenés követ.
3. A hasmenés következtében a pihetollak nedvesen csapzottak.
4. A beteg állatok lába és csőre gyakran halvány, sápadt.
5. Később, a 4. hét körül a beteg állatokban a csőr és a fej
aránytalanul nagy a törzs tömegéhez képest.
6. A tollasodási hibák miatt a szárny rövidebb és vékonyabb.
7. Olykor mozgászavarok is jelentkeznek, amint a gyakorlati esetben
olvashattuk.
8. Gyakran csontfejlődési zavarok lépnek fel, melyek főleg 1-3
hetes korban angolkórszerű kórképben manifesztálódnak.
GYÓGYKEZELÉS
A betegség oktanának tisztázatlansága miatt csupán tüneti
kezelést lehet alkalmazni. FEKETE professzor szerint az ivóvízben
adott széleskörű antibiotikum és vitaminlökés enyhíti a
kártételt.
DOBOS-KOVÁCS az alábbi gyógykezelési eljárást ajánlja:
1. A fázós (összebújó) állatkáknál emelni kell a környezeti
hőmérsékletet.
2. A hasmenést folyadék- és ionpótlással kell kezelni (kálium
stb.).
3. A gyomor- és bélműködés zavarának kezelésére kedvezőnek
tartja a savanyú tej itatását.
4. Ugyancsak ajánlja a széles spektrumú antibiotikumos kezelést.
A normális bélflóra kialakítására pedig probiotikumok adását
javasolja.
5. Tanácsolja a vitaminkiegészítést, és itt mindenekelőtt a
D3-, E- és
C-vitaminra kell gondolni.
6. Szintén jelentős javulást hozhat a nyomelemek adagolása,
főként a mangán, réz, cink, jód, kobalt kiegészítéssel.
VÉDEKEZÉS
Amint láttuk, a bántalom kialakulásában fertőző vírusos és
nem fertőző tartási- és takarmányozási anomáliákból eredő
tényezők egyaránt szerepet játszhatnak. Miután meglehetősen
összetett oktanú bántalomról van szó, a szindróma elleni
védekezésben igen jelentős szerep jut a megelőzésnek.
1. Fontos feladat azon fertőző ágensek, vírusok behurcolásának
a meggátlása, melyek a bántalom fellépésében, az emésztés és
felszívódási szindróma kialakulásában szerepet játszanak, vagy
immunszuppresszáló hatásukkal a csibék megfelelő aktív
immunitását rontják. (Lásd az előbbi cikkeinket!)
2. Nagyon fontos biztosítani a csibeállomány megfelelő
takarmányozását, gondoskodni kell az ásványi anyagok, nyomelemek
és vitaminok ellátásáról. A takarmány nem fertőző eredetű
malabsorbtiót okozhat, ha a konyhasó-koncentrációja túl magas,
rossz a táplálóanyagok felszívódása nagy hőségben vagy a
takarmány megvonását követő bezabálások során is.
3. Nem szabad megfeledkezni az egyszer már behurcolt kórokozó
megsemmisítéséről megfelelő takarítással és fertőtlenítéssel.
4. Végül pedig meg kell említeni, hogy a fertőző ágensek közül
azoktól, melyek a csirkék immunitását, védettségét csökkentik
(immunszuppresszió), időben történő vakcinázásokkal is meg
kell védeni az állományt, amint ezt Lapunk utóbbi számaiban levő
cikksorozatból olvashattuk.
(A cikk megjelent dr. Radnai István tollából a Kistermelők Lapjában 2014. októberében.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése