A csirkék hiánybetegségeit ismertető cikksorozatunkban elmondtuk,
hogy a hiányos ásványianyag- és D-vitamin ellátottság a
kisállatok fejlődésének elmaradása mellett súlyos
mozgászavarokhoz, angolkór kialakulásához vezet, a hiányos
B-vitamin ellátás pedig az előbbiek mellett komoly idegrendszeri
betegségeket, így többek között agylágyulást,
görbelábujj-betegséget stb. válthat ki. Ismertettük az E-vitamin
jelentős szerepét, többek között az állatok megfelelő
ellenálló képessége kialakulásában, szaporodásában,
ugyanakkor elmondtuk azt is, hogy hiánya milyen szerepet játszik a
sokszor tömeges kiesést okozó csibék általános
vizenyő-betegsége stb. fellépésében. Ezúttal az igen széles
körű aktivitással rendelkező A-vitamin fontos, sokoldalú és
nélkülözhetetlen szerepéről fogunk szót ejteni a csibék
eredményes felnevelésében és a gazdaságos baromfitenyésztésben.
A BAROMFIAK A-VITAMIN ELLÁTÁSÁRÓL
Mint arról már szó esett, a vitaminok az élet fenntartásához
(vita=élet) nélkülözhetetlen vegyületek. Szerepük az, hogy az
életfolyamatokat meggyorsítsák, az energiaátvitelt irányítsák.
Noha kalorikus értékük nincs, hiányuk súlyos anyagforgalmi
zavarokat (hiánybetegségeket) idéz elő.
A szervezet vitaminigénye mindig az anyagforgalom intenzitásához
igazodik. Minél inkább eltér a takarmányozás módja a
természetszerűtől, minél magasabb szintűre fokozzuk az állatok
termelőképességét, és minél gyorsabb a növekedés, számos
vitaminból annál többet igényel a baromfi.
Az A-vitamin az egyik legsokoldalúbb vitaminféleség. Szerepe a
hámsejtek normális működésében különösen szembetűnő.
Hiányában a nyálmirigyek járatainak, a légző-, emésztő-,
húgyivarszerveknek és szaporítószerveknek a nyálkahártyája
elfajul. A látóbíbor képződéséhez valamint a csontnövekedéshez
ugyancsak A-vitaminra van szükség. Fertőzésellenes vitaminnak is
nevezik.
A háziállatok különböző módon fedezik az A-vitamin
szükségletüket. A növényevőkben csaknem kizárólag
provitaminokból és kartinoidokból származik az A-vitamin ellátás,
ezzel szemben a sertés és baromfi takarmányába preformált kész
A-vitamint kell bekeverni.
A BAROMFI A-VITAMIN IGÉNYE
Amint olvashattuk, a baromfi az A-vitamint nem képes szintetizálni,
egész szükségletét a készen kapott A-vitaminból, illetőleg a
provitaminból kénytelen fedezni. Nagy általánosságban a
növendékeknek 6-8000, a tojóknak 8-10000 egység A-vitamin
adagolását tartják indokoltnak. Azt is tudni kell, hogy ha
karotinból kívánjuk az A-vitamin ellátást biztosítani, akkor a
kézikönyvekben megadott A-vitamin hatásnak megfelelően karotinból
legalább a kétszeres mennyiséget kell adni, mint amennyi a
mesterséges A-vitaminból szükséges volna. A patikákban többféle
A-vitamin készítmény is kapható, melyekhez részletes használati
utasítást is mellékelnek.
Annyit meg kell jegyezni, hogy a legtökéletesebb karotinforrást a
zöld növények szolgáltatják. A zöldtakarmányok karotintartalma
közvetlenül a kaszáláskor 40-100 mg/kg, a szokványos szárításkor
azonban ennek 40-50 százaléka eloxidálódik.
AZ A-VITAMIN HIÁNYÁNAK KÖVETKEZMÉNYEI
Jelentősége már az embrionális életben megmutatkozik. Jó kelési
eredmény csak akkor érhető el, és a napos csirke csak akkor lehet
életerős, ha a tyúktojás sárgája grammonként legalább 15-20 E
A-vitamint tartalmaz.
Amikor a tojásban kevesebb az A-vitamin a szükségesnél, növekszik
az embrióhalandóság, csökken azok életereje, a teljesen
kifejlettnek látszó embriók sem képesek kibújni a tojásból, és
igen magas lesz a befulladási veszteség.
Más esetben a világra segített állatkák többsége életképtelen,
ún. kelésgyenge lesz, s ezek nagyobb hányada napokon belül el is
pusztulhat, de az életben maradók fejlődése is megtörik. A kis
szárnyasok sokszor csak tompán gubbasztanak, esetleg súlyos
idegrendszeri tüneteket mutatnak (egyensúlyi zavarok, a fejük és
a nyakuk hátrahajlik, bukfenceznek stb.). a csibék növekedésének
a lemaradása és ellenálló képességük csökkenése még a
kikelés utáni első időben is inkább az anyák elégtelen
vitaminellátására vezethet vissza, mint a fiatal állatok hiányos
takarmányozására (MÓCSY).
Ha a csirkék a keltetéstől kezdve karotinban vagy A-vitaminban
szegény eleségen vannak, kb. két hét múlva megállnak a
fejlődésben, bágyadtak, borzasak lesznek, s nagy részük akár
4-5 hetese korban elhullhat.
Az életben maradottakon kötőhártya-hurutot és orrhurutot látunk.
Ha a vitaminhiány nem nagyfokú, az első tünetek csak néhány
hetes korban jelentkeznek, mint például kötőhártya-gyulladás
sajtos fibrines váladékkal a szemrésekben. Idősebb csirkékben a
folyamat lassúbb, a harmadik szemhéjon finom lepedék támad, a
szemhéjak és környékük megduzzadnak, a madár könnyezik, és
gennyes, nyálkás orrfolyás indul meg. Előbb a felső légutak
nyálkahártyája válik hurutossá, majd fibrincsomók jelennek meg
az orrban és melléküregeiben, a garatban, a légcsőben. A
kórhatározás vonatkozásában igen értékes tájékoztatást
nyújt a nyelőcsőben található kép, mely nyálkamirigyei
A-vitamin hiánya esetén mérsékelten elődomborodnak, komolyabb
esetekben pedig szürkéssárga színű, jól előtűnő göböket
alkotnak.
Az A-vitamint a vese sem nélkülözi, hiánya esetén a kiválasztó
működése zavart szenved. Ilyenkor a vérben megszaporodó húgysav
a különféle belső szervekben elsősorban a savóshártyákon
kicsapódik, és mint a zsigeri köszvény, halálhoz vezet.
Gazdaságilag igen fontos következménye az A-vitamin hiánynak a
tojáshozam csökkenése, amely az anyagforgalom zavara, valamint a
petefészek csíraszövetének a károsodása miatt következik be.
Az A-vitamin hiánya jelentősen befolyásolja a kakasok
termékenyítőképességét is, mert ilyenkor megszaporodik a
termékenyítésre alkalmatlan ondósejtek száma.
Az előbb felsorolt tünetek többnyire a teljes A-vitamin hiány
következményei. A részleges vitaminhiány, a hypovitaminózis
esetén azonban ilyen klasszikus tünetek kifejlődésére aligha
kerül sor, viszont annál gyakoribban a csökkent ellenálló
képességre visszavezethető egyéb ártalmak (pl. légzőszervi
vagy parazitás stb. betegségek).
Hazai kísérletek is bebizonyították, hogy az A-vitamin hámvédő
hatása a csirkék vakbélkokcidiózisa esetén is érvényre jut
(PELLÉRDI). Jelentős százalékban sikerült csökkenteni a
kokcidiózis okozta veszteségeket, ha a csirkéket idejekorán
A-vitamin többlettel látták el. Ez a hatás abban nyilvánult meg,
hogy a megbetegedések később kezdődtek, enyhébb lefolyásúak
voltak, és sokkal kevesebb elhullás fordult elő. A betegség
enyhítésére már 5-10000 E A-vitamin applikálása elegendőnek
bizonyult.
A külföldi kísérletek eredményei és a hazai megfigyelések
szerint is a hiányos A-vitamin ellátottság kedvez az orsóférgek
megtelepedésének is.
Az orsóférgekkel fertőzött baromfiak csak igen rossz hatásfokkal
képesek hasznosítani pl. a zöldtakarmány karotinját, és
vitaminkészletük hamarosan kiürül. Ebből következik, hogy a
fertőzött állományok orsóférgességének a megszüntetése csak
a féregtelenítés mellett a bőséges A-vitamin ellátás egyidejű
biztosításával lehetséges.
Megjegyzem, hogy egyes anyagok (pl. telítetlen zsírsavak az avas
állott tápokban vagy csukamájolajban stb.) valamint egyes
gyógyszerek (pl. sulfonamidok) antivitaminként hatnak, a faszén
pedig megkötheti a vitaminok egy részét, és kialakul a
vitaminhiány.
Amint az elmondottak is bizonyítják, a baromfiak A-vitamin
ellátásáról időben és rendszeresen kell gondoskodni, mert ha a
hiánybetegség klinikai tünetei is megjelennek, pótolhatatlan
gazdasági veszteséggel lehet számolni.
(A cikk megjelent dr. Radnai István tollából a Kistermelők Lapjában 2011. augusztusában.)
Tojó tyúk hullatja a tollát.Mitől és mit csináljak?,mit adjak neki?
VálaszTörlés