A SERTÉSEK VETÉLÉSSEL (MAGZATKÁROSODÁSSAL) JÁRÓ FERTŐZŐ
BÁNTALMAI IV.
Lapunk előbbi számaiban olvashattuk, hogy a sertések vetéléssel
(magzatkárosodással) járó betegségei milyen súlyos gazdasági
veszteségeket okoznak az állattenyésztésben. Ugyancsak
olvashattuk, hogy az új tenyészetek létesítése során alapvető
kívánalom az úgynevezett „négyesmentesség”, tehát a négy
nagyon súlyos károkat okozó fertőző betegség, a leptospirózis,
a PRRS-fertőzöttség, az Aujeszky-féle betegség és a
brucellózistól való mentesség követelménye, de ugyanakkor a
mentesítése is ezektől a bántalmaktól.
A megjelent cikk-sorozatban részletesen ismertettük a felsorolt
három betegség oktanát, tüneteit, és a védekezés lehetőségeit.
Ezúttal a „negyedik” veszedelmes betegségről, a brucellózisról
fogunk szót ejteni.
Igaz, hogy hazánk ez idő szerint néhány több európai országhoz
hasonlóan szerencsés helyzetben van, mert a sertés- és
szarvasmarha-brucellózistól sikerült mentesíteni a hazai
állatállományokat, azonban ennek a világszerte elterjedt,
többféle állatfajt is veszélyeztető bántalomnak a megismerése
éppen a mentesség fenntartása érdekében ugyancsak fontos
jelentőségű mai körülmények között a határokon könnyen és
gyakorta átívelő állatforgalom és személyforgalom lehetőségei
mellett. Ugyanakkor nem elhanyagolható tény, hogy a brucellózis az
ember egészségét is súlyosan veszélyeztető állatról emberre
terjedő fertőző betegség, zoonózis.
A BRUCELLÓZISRÓL
A brucellózis rendszerint idülten lefolyó, különböző brucella
fajok által előidézett fertőző betegség, mely nőivarú
állatokban többnyire a vemhesség utolsó harmadában bekövetkező
vetélésekben, hímekben pedig a here, mellékhere és a járulékos
nemi mirigyek gyulladásában nyilvánul meg. A brucellózis
zoonózis, az eddig ismert 7 brucella faj közül négy
megbetegítheti az embert is (VARGA).
TÖRTÉNET
A XIX. század végén a Földközi tenger partján és szigetein,
különösen Málta szigetén az emberek között nagymértékben
elterjedt egy súlyos lázas betegség, az ún. máltai (földközi
tengeri) láz. Akkor az okát, eredetét nem ismerték.
Ezidőtájt Málta szigete angol felségterület volt, ahol nagy
helyőrséget tartottak. Ez az ismeretlen oktanú kór a katonákat
sem kímélte. A katonaorvosok már hosszú ideje lázas
erőfeszítéssel dolgoztak a betegség okának kiderítésén, míg
végül 1886-ban DAVID BRUCE egy meghalt katona tetemének boncolása
során a lépből vett vizsgálati anyagban mikroszkóppal megtalálta
a kórokozó baktériumot, majd megfelelő táptalajon
kitenyésztette.
BRUCE neve után a betegséget brucellózisnak nevezték el, a
kórokozót pedig BRUCELLA MELITENSIS-nek.
Néhány esztendő múlva az ugyancsak Máltán dolgozó orvos,
ZAMMIT bebizonyította, hogy a betegség kórokozójának hordozói a
kecskék, és a bántalmat a fertőzött tőgyű kecskék teje
közvetíti.
BRUCE szenzációs felfedezés után tíz esztendővel BANG BERNHARD
dán állatorvos megtalálta a szarvasmarhák fertőző elvetélésének
kórokozóját, amit utóbb „AZONOSÍTANI” tudtak a máltai láz
okozójával, és a Brucella abortus nevet kapta. Innen ered a
Bang-féle betegség elnevezés.
Másfél évtized sem telt el és 1909-ben a magyar állatorvos
professzor HUTYRA ugyanazt a bakteriumot a sertés elvetélésével
is összefüggésbe hozta. A sertés brucellózisának okozója a
Brucella suis. A későbbiek során a Brucella nemzetség további
több faja is ismertté vált, így többek között a juhok
megbetegedését okozó Brucella ovis, a kutyákét előidéző
Brucella canis stb.
ELTERJEDTSÉGE
A brucellák széles körben az egész világon elterjedtek, de a
fejlett állategészségüggyel rendelkező országokban – így
hazánkban is – tervszerű akcióval mentesítették a sertés- és
szarvasmarha állományokat, majd a rendszeres ellenőrző
vizsgálatokkal biztosítják a mentesség fennmaradását.
Nemcsak a sertés, szarvasmarha, juh, kecske és ló betegedhet meg,
hanem többek között a kutya, a macska, a mezei nyúl, a vaddisznó,
a patkány, az egér, sőt még a házityúk is, de számos vadonélő
kérődzőben is megtalálták a kórokozót.
A betegség súlyos gazdasági veszteséget okoz az
állattenyésztésben, ugyanakkor veszélyezteti az ember egészségét
is. Jól emlékszem, hogy a mentesség előtt milyen gyakori volt a
fertőzöttség főként az állatorvosok, az állattenyésztésben
dolgozó személyek, gazdák, hentesek és mészárosok valamint a
tejipari munkások között. Sőt Franciaországban olyan kertészek
is megbetegedtek, akik a fertőzött juhtrágyát venyige
betakarására használták. Pontos adatunk van arról, hogy 1970-ben
a hazánkban leginkább veszélyeztetett foglalkozásúak, az
állatorvosok fertőzöttsége mintegy 30%-os volt (LAKATOS).
A KÓROKOZÓ
A brucellák rövid pálcika alakú Gram-negatív, a sejteken belül
szaporodó baktériumok. A magzatburkokból vett készítményekben
rendszerint intracellulárisan, fagocitákba (=falósejtek) foglalva
találhatók.
A brucellák ellenálló képessége hővel és savi vegyhatással
szemben csekély 60°C felett és pH 4,0 (savi hatás) alatt, így a
pasztőrözött és savanyított tejben, és az ilyenekből készült
tejtermékekben rövid idő alatt elpusztulnak. Hűtött édes tejben
és tejszínben, az ilyenből készült túróban és lágy sajtokban
viszont 30 napig megőrzik fertőzőképességüket.
A brucellák az almos trágya szabályszerű füllesztése közben
elpusztulnak, de magzatburkokban, az istálló szennyében, árnyékos,
hűvös helyeken hónapokig, híg trágyában 30 napig fertőzőképesek
maradhatnak.
A hús tejsavas érése folyamán az izomszövetben elpusztulnak, a
vágóállatok nyirokcsomóiban és parenchymás (=zsigeri)
szerveiben azonban, ahol nem keletkezik tejsav, hűtőhőmérsékleten
akár 3 hétig is életben maradhatnak.
A SERTÉS BRUCELLÓZISA
A sertések brucellózisa korábban széles körben előfordult, a
tervszerű mentesítés, majd a rendszeres ellenőrzések
következtében hazánk sertésállománya már több mint két
évtizede mentesült a fertőzéstől, vaddisznókban azonban utóbb
is találtak szeropozitivitást.
A sertés brucellózisát majdnem kizárólag a Brucella nemzetséghez
tartozó Brucella suis faj idézi elő. A sertések kivételesen
előfordult Br. abortus fertőzöttsége csak szerológiai
áthangolódást okoz, de elvetélésben nem szokott megnyilvánulni.
Br. suis-szal fertőződhetnek – mint fő gazdafajok – még a
mezei nyúl és a rénszarvas, és mint másodlagos gazdák a
szarvasmarha, kutya, patkány, egér, a vadon élő húsevők.
KÓRFEJLŐDÉS
A kórokozót egy-egy állományba rendszerint fertőzött
tenyészsertésekkel hurcolják be, a kórokozó terjesztésében
azonban szerepet játszhatnak járművek, eszközök, az ember
lábbelije, fertőzött kutyák stb.
A legelőre járó sertések fertőződhetnek vaddisznóktól és
mezei nyulaktól is. A fertőződés rendszerint szájon át
következik be, létrejöhet azonban a búgatáskor is, sőt a
felázott bőrön keresztül is.
Állományon belül az állatok leginkább vetéléskor, elléskor a
magzatburkokkal, a magzatvízzel, majd a méh- és hüvelyváladékkal
fertőződnek. Különös jelentősége van a brucellózis
terjesztésében a fertőzött kanoknak.
A brucellák először a fertőzés bemeneti kapujában és a hozzá
tartozó nyirokcsomókban szaporodnak el, majd betörnek a véráramba,
és így eljutnak a különféle szervekbe és szövetekbe.
A brucellák megtelepedésének gyakori helye a kanokban a here,
mellékhere és járulékos nemi mirigyek, kocákban a méh
nyálkahártyája, a tejmirigyek, a magzatok és a magzatburkok.
Mivel sertésben a magzatok burkaikkal a méh ampulláiban jól
szeparálva fejlődnek, egyes magzatok akár el is kerülhetik a
fertőződést.
A chorion-bolyhok gyulladása és elhalása megzavarhatja a magzatok
táplálóanyagokkal való ellátását, súlyos elváltozások
kialakulása a magzat elhalásához, a kilökődéséhez (vetélés)
vezethet.
Ha a gyulladásos folyamat enyhébb és kisebb kiterjedésű, a
magzat nem hal el, de a normális időre világra jött újszülöttek
a táplálóanyag-ellátás zavarai miatt gyengén, olykor
életképtelenül jönnek a világra.
A vérárammal a különféle szervekbe eljuttatott brucellák
megtelepedhetnek a májban, lépben, csontvelőben, az ízületekben
és a vesékben stb. is.
TÜNETEK
A fertőzést követő vérfertőzés többnyire tünetmentesen
zajlik le. A legfeltűnőbb tünet a vemhes kocák vetélése, mely a
vemhesség bármely szakában előfordulhat. A korai vetéléseket
általában nem veszik észre, ilyenkor csak a kocák visszabúgása
észlelhető.
Főként a 6 hetesnél előrehaladottabb vemhesség után vetélő
kocák péraajkai megduzzadnak, néha hüvelykifolyás és a
tejmirigyek duzzanata figyelhető meg. Ha pedig a fertőzött malacok
rendes időre vagy csak valamivel korábban jönnek világra,
életképes és gyenge malacokkal együtt elhalt vagy mumifikált
magzatokat is találhatunk. Ezt követően akárhányszor nyálkás
vagy gennyes hüvelykifolyás észlelhető. A magzatburkok ritkán
maradnak vissza, s a hüvelykifolyás is rendszerint 8 napon belül
megszűnik. Megjegyzem, hogy az elvetélt kocák időre újból
ivarzanak és fogamzanak.
Kanokban heregyulladás, idült esetekben pedig főként a csigolyák
megbetegedése, illetve törése miatt a hátulsó végtagok bénulása
jelentkezik, gyakran a fedeztetés után hirtelen.
A brucellózisban beteg kanok herezacskója duzzadt, egyik vagy
mindkét heréje megnagyobbodik. Kezdetben fájdalmas és meleg,
később a fájdalom megszűnik, és a here, mellékhere kemény,
deformált vagy éppenséggel sorvadt lesz. A fedezőhajlam és az
ejaculatum (ondó) mennyisége csökken vagy teljesen megszűnik.
Az ízületek, ínhüvelyek és csontok megbetegedése funkciójuknak
megfelelő mozgászavart idéz elő.
MIT LÁTUNK A BONCOLÁSKOR?
A magzatburkok enyhén ödémásak, bővérűek és apró vérzéseket
tartalmaznak. Olykor a magzatok is ödémásak. A korábban elhalt
magzatok maceráltak (=a magzat ellágyulása és elfolyósodása)
vagy mumifikálódtak (=a magzat kiszáradása). A kocák méhfalában
esetenként apró, tömött vagy elsajtosodott gócok vannak.
A kanok heréiben borsónyi vagy nagyobb gyulladásos-elhalásos,
gyakran ellágyuló gócok találhatók. Ilyenek a csigolyákban vagy
mirigyekben is kialakulhatnak.
VÉDEKEZÉS
A gyógykezelés szóba sem jöhet! A betegség elleni védekezés
módja a mentesítés, ami legbiztosabban állománycserével érhető
el, majd a mentesség megtartása a cél. Nagyon fontos a fogékony
állatok importjának az ellenőrzése, a gyanús esetek, vetélések
intézeti vizsgálata, és a tenyészállatok időszakonkénti
szerológiai vizsgálata a kezelő állatorvos útmutatása szerint.
A SZARVASMARHA BRUCELLÓZISA
A szarvasmarha brucellózis világszerte előfordul, a fejlett
állattenyésztéssel rendelkező országok azonban már
mentesítették a szarvasmarha-állományukat a fertőzéstől vagy
éppenséggel a mentesítés folyamatban van. Hazánkban a 15
esztendős mentesítési program 1985 végére fejeződött be, és
azóta hazánk szarvasmarha-állománya megszabadult ettől a nagyon
sok gazdasági veszteséget okozó fertőző betegségtől. A
legfontosabb feladat mostanság a mentesség megóvása.
A FERTŐZŐDÉS
Hazai viszonyok között csak a B. abortus okoz klinikai tünetekben
is megnyilvánuló brucellózist, de olykor észlelték a B.
suis-szal történt fertőzést is, ez azonban kizárólag a tőgyre
szorítkozott, és ilyenkor a brucellák a tőgy bimbócsatornáján
juthatnak be a tőgybe.
A kórokozó behurcolása legtöbbször a tehénutánpótlást
szolgáló fertőzött, de tünetmentes állatokkal történik. Az
ilyen állatok után ugyanis az elvetélés vagy ellés során
temérdek brucella juthat a külvilágba. Fertőzöttek és
kórokozó-ürítők lehetnek azonban a fiatal és nem vemhes állatok
is. Fontos tudni, hogy a brucellózissal fertőzött szarvasmarhák
életük végéig üríthetik a kórokozót.
A fertőzés terjesztésében egyéb állatok is szerepet
játszhatnak, így a kutya, macska, ló stb., de a kórokozó
ragályfogó tárgyakkal, pl. szállító eszközökkel, lábbelivel
vagy akár a tejjel is átjuthat egyik állományból a másikba.
KÓRFEJLŐDÉS
Az állatok többnyire szájon át, fertőzött állatok
magzatvizével, egyéb váladékaival, szennyeződött takarmánnyal,
ivóvízzel fertőződnek. Olykor az állatok a sebzett vagy a
nedves, szennyes padozaton fellazult végtagok bőrén, esetleg a
bimbócsatornán át fertőződnek. Bekövetkezhet a fertőzés nemi
úton, a fedeztetések során is! A borjak többnyire a tejjel veszik
fel a kórokozót.
A brucellák mindenekelőtt a fertőzési kapuhoz tartozó
nyirokcsomókban telepszenek meg, majd ivarérett állatokban a
kórokozó betör a véráramba és vérfertőzést okoz, amit
rendszerint észrevétlen lázas állapot kísér és 2-3 hétig
tart. Ezt követően a brucellák kitakarodnak a vérpályából, sőt
a parenchymás szervekből is, de megtelepednek és szaporodásnak
indulnak a részükre predilekciós (=hajlammal rendelkező)
szervekben, elsősorban a vemhes méhben, a magzatburokban, a
magzatban továbbá a működő tőgyben.
Az anyai és magzati placenta (méhlepény) különösen kedvez a
brucellák elszaporodásának. A chorionbolyhok gyulladása és
elhalása megzavarja a magzat táplálóanyagokkal való ellátását,
és súlyosabb esetekben a magzat elhalásához és kilökődéséhez
vezethet, enyhébb esetben pedig a magzat alkati gyengeséggel
születik. Ilyenkor a magzatburok többnyire visszamarad.
Hím álltokban a herék és mellékherék, valamint a járulékos
nemi mirigyek betegszenek meg, és az ilyen bikák az ondójukkal
ürítik a brucellákat.
TÜNETEK
A lappangási idő 2 hét és 3 hónap között változik. A
vetélések túlnyomó többsége a vemhesség 6-8. hónapjában
következik be.
Vetélés előtt 1-2 nappal a vetélni készülő állaton olyan
tünetek jelentkeznek, mint aminőket ellés előtt észlelünk
(péraajkak megduzzadnak, a medenceszalagok ellazulnak, a hüvelyből
szürkésfehér vagy vörhenyes nyálka ürül stb.).
A vetéléshez gyakran magzatburok-visszamaradás társul. Ha a
visszamaradt magzatburkot időben nem távolítják el, a másodlagos
baktériumos fertőzés hatására gennyes méhgyulladás fejlődhet
ki.
A brucelláknak a tőgyben való igen gyakori megtelepedés nem jár
klinikai tünetekkel, de tömegesen ürülnek a tejjel a brucellák.
Bikák esetében a herék duzzadtak, fájdalmasak. Mindkét nemű
szarvasmarhában kialakulhatnak a brucellás fertőzés következtében
ízületi-, ínhüvely- vagy nyálkatömlő gyulladások, ritkábban
bőr alatti tályogok képződnek.
VÉDEKEZÉS
Bár a brucellák a széles spektrumú antibiotikumok iránt
érzékenyek, a fertőzött állatokat nem kezeljük!
Feladat a mentesség fenntartása és ellenőrzése!
A külföldről behozott fogékony állatok előzetes szerológiai
vizsgálata.
A behozatal után 30 napos elkülönítés (karanténozás) és ezen
idő alatt kétszeri szerológiai vizsgálat.
A szarvasmarha-állományok rendszeres ellenőrzése a kezelő
állatorvos irányításával.
(A cikk megjelent dr. Radnai István tollából a Kistermelők Lapjában 2011. augusztusában.)
(A cikk megjelent dr. Radnai István tollából a Kistermelők Lapjában 2011. augusztusában.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése