A clostridiumok által okozott betegségek I.
A JUHOK ÉS KECSKÉK ENTEROTOXAEMIÁJA SÚLYOS VESZTESÉGET OKOZÓ BÁNTALOM
A clostridiumok által okozott betegségek II.
A SZOPÓSMALACOK FERTŐZŐ ELHALÁSOS BÉLGYULLADÁSA
BÁRÁNYVÉRHASSTRUCK
A clostridiumok által okozott betegségek III.
A HÁZINYÚL HASMENÉSE A LEGGYAKORIBB BÁNTALOMA BAROMFI FEKÉLYES BÉLGYULLADÁSA
A clostridiumok által okozott betegségek IV.
A baromfiak gangraenás bőrgyulladása
A clostridiumok által okozott betegségek V.
A baromfi botulizmusa
A JUHOK ÉS KECSKÉK ENTEROTOXAEMIÁJA SÚLYOS VESZTESÉGET OKOZÓ BÁNTALOM
A clostridiumok által okozott betegségek II.
A SZOPÓSMALACOK FERTŐZŐ ELHALÁSOS BÉLGYULLADÁSA
BÁRÁNYVÉRHASSTRUCK
A clostridiumok által okozott betegségek III.
A HÁZINYÚL HASMENÉSE A LEGGYAKORIBB BÁNTALOMA BAROMFI FEKÉLYES BÉLGYULLADÁSA
A clostridiumok által okozott betegségek IV.
A baromfiak gangraenás bőrgyulladása
A clostridiumok által okozott betegségek V.
A baromfi botulizmusa
A CLOSTRIDIUMOK OKOZTA
BETEGSÉGEK VI.
A BOTULIZMUS AZ EGYIK
LEGSÚLYOSABB ÉTELMÉRGEZÉS
Előbbi bejegyzéseinkben
olvashattunk arról, hogy a Clostridium botulinum, ez a vaskos,
pálcika alakú baktérium olyan toxint (méreganyagot) termel, mely
az eddig ismert leghatásosabb szerves méregnek bizonyult.
Azt is megtudhattuk, hogy a
méreganyag halálosan megbetegítheti a háziállatainkat, és
minimális mennyisége elegendő az ember halálos megbetegedéséhez
is. Ismertettük a botulizmus tüneteit háziállatainkon,
nevezetesen a szárnyasokon és az emlősökön, valamint a védekezés
lehetőseiről is beszámoltunk.
Ezúttal az ember
megbetegedéséről és a botulizmusról, mint az egyik legsúlyosabb
ételmérgezésről, fogunk szót ejteni.
SÚLYOSAN VESZÉLYEZTETI AZ
EMBER EGÉSZSÉGÉT
A szakirodalomban se szeri se
száma azoknak az eseteknek, melyekben beszámolnak pl. olyan
húskészítmények (kolbász, hurka, sonka stb.) okozta – sokszor
halálosan végződő – kóresetekről, melyekben a készítmények
előállítása során nem tartották be a konzerválás (sózás,
pácolás stb.) szabályait vagy éppenséggel a megfelelő higiéniás
körülményeket. Természetesen mindez vonatkozik a növényi
eredetű élelmiszerek tartósításra történő feldolgozására
is.
Nem is nagyon régen pedig olyan
esetről is beszámoltak, hogy Olaszországban egy tejterméktől,
konkrétan sajtkészítménytől betegedett meg egy család
botulizmusban, és sajnos haláleset is történt.
Amint erről már szó volt, a
botulizmus olyan élelmiszer-intoxikáció, melyet a Clostiridium
botulinum nevű bacilus toxinjai idéznek elő. A kórokozóról az
első adatokat JUSTINUS KERNER publikálta 1822-ben. Bővebb leírások
1895-ben láttak napvilágot, amikor VAN ERMENTEM Belgiumban egy
botulizmusjárvány kapcsán leírta ennek jellegzetes tüneteit.
Ez alkalommal botulizmusban 50
ember betegedett meg és hárman meghaltak. A baktériumot nyers
sonkából tenyésztette ki, és elnevezte Bacilus botulinusnak
(botulus = kolbász). Ugyanakkor állatokon is végzett kísérleteket:
a szóban forgó sonkával egereket, tengerimalacokat és majmokat
etetett. Rövidesen ezeken is az emberéhez hasonló szimptómákat
észlelt, majd az állatok elpusztultak.
A KÓROKOZÓRÓL
A Cl. botulinum végeredményben
egy szaprofita csíra, amely rendkívül mérgező hatású exotoxint
termel. Spórás alakja a talajban gyakran megtalálható, és
ugyancsak a sertések bélsarában, a rosszul tisztított belekben,
rosszul silózott takarmányokban, fertőzött, bomló húsokban, az
állati hullákon vagy az állati hullák légylárváiban stb.
E csírák gyakori és változatos
előfordulásuk folytán, de főként a föld és a bélsár
közvetítésével juthatnak az élelmiszerekbe. Tömeges
elszaporodásuk esetén az ekként fertőzött élelmiszerek
fogyasztói egy sajátos élelmiszer-mérgezésben, a botulizmusban
betegednek meg.
A Cl. botulinum akkor termel
jelentősebb mennyiségű toxint, ha 20 °C-nál magasabb
hőmérsékleten elegendő fehérjét és nedvességet talál a
környezetében.
Igaz, hogy megszűnik a
szaporodásuk a 6-8 % konyhasót, valamint az 50 % cukrot tartalmazó
élelmiszerekben is, de a már termelődött toxinra nem hat a
konyhasóoldat, sőt még konzerválja azt. Például ez az oka
annak, hogy a botulizmus olykor a sózott halkészítmények
fogyasztása után is előfordulhat.
HŐHATÁSSAL A MÉREGANYAG
ELPUSZTÍTHATÓ
A toxin tehát az élelmiszerek
feldolgozása során megfelelő hőkezeléssel (pl. 30 percig
80°C-on) gyakorlatilag hatástalanítható, a Cl. botulinum spórái
azonban egyaránt nagyon ellenállóak mind a fizikai, mint pedig a
kémiai hatásokkal szemben. Egyes irodalmi adatok szerint több,
mint 347 napot is túlélnek, és 100 °C hőmérsékleten is hosszú
ideig életképesek maradhatnak. Ezzel magyarázható, hogy a nyers
termékeken kívül a hőkezelés után hosszabb ideig tárolt
élelmiszerekben (disznósajt, hurka stb.) is termelhet a szaporodó
baktériumsejt toxint.
Meg kell jegyeznem, hogy a toxin
az organikus savakkal szemben eléggé ellenálló, a gyomor sósava
nem pusztítja el!
Nagyon fontos tudni, hogy a
konzervek többnyire az ún. bombásodással (konzervdobozok
puffadása) hívják fel a figyelmet a veszélyességükre, ugyancsak
egyéb tartósított élelmiszerek pl. májas hurka, marinírozott
(azaz fűszerezett, ecetes, sós lében pácolt vagy tartósított)
halkonzervek és így tovább.
MIKÉNT LEHET A TEJTERMÉK IS
FERTŐZÖTT?
Az előbbiekben említett
olaszországi eset után egyik Olvasónk feltette a kérdést, hogy
miként juthat a Clostridium botulinum a tejbe vagy tejtermékekbe? A
Clostridiumok többnyire a silótakarmányok, a zöld- és
gumóstakarmányok, a talaj- és bélsár közvetítésével
juthatnak be a tejbe. A bélsárból és a különböző
takarmányokból a tejbe jutó vajsav-bacilusok a sajtok ún. késői
puffadását idézik elő. Ezért például ementálit készítő
sajtüzemek tejszállítói egyes államokban nem etethetnek
silótakarmányt a tehenekkel. A pathogének sorából idetartozik a
Cl. botulinum!
A BOTULINUM-TOXIN IDEGMÉREG
Az exetoxin idegrendszerre ható
protein. Nagyon erős hatású méreg, melyet az emésztőcsatorna
enzimjei sem tudnak hatástalanítani, sőt egyes toxinokat
aktiválnak.
A szájon át felvett toxin a
bélből a véráramba szívódik fel. Igaz, hogy a botulinus-toxin
elsősorban idegméreg, de az ereket is bántalmazza és az izmok
petyhüdt bénulását idézi elő.
Tudni kell, hogy a méreg okozta
hatás vissza nem fordítható, ezért a fokozatosan felvett kisebb
toxinmennyiségek összegeződnek, felhalmozódnak a szervezetben.
Vannak arra utaló adatok, mely
szerint a botulizmus nagy mennyiségű baktériumspóra felvétele
után, kivételesen a bélben képződött vagy a sebekbe jutott
baktérium-termelte toxin hatására is kialakulhat.
A toxinok szerológiai
specialitása alapján többféle toxintípust különböztetnek meg,
melyek közül pl. az A-típust főként növényi élelmiszerekből
mutatták ki, míg pl. a B toxintípus legtöbbször állati
élelmiszerekben található.
AZ EMBER MEGBETEGEDÉSE
(Botulizmusa)
A botulizmus a Clostridium
botulinum toxin által kiváltott neuromusculáris (= ideghez és
izomhoz tartozó) mérgezés. Emberben a botulizmus 3 formában
fordulhat elő: étel közvetítette, seb- és csecsemőbotulizmus.
A toxin az ember szervezetében a
vérkeringésbe jutva a perifériás idegvégződésekhez kötődik,
és a bevezető tünetek után petyhüdt bénulást okoz.
Amint olvashattuk, emberben a Cl.
botulinum okozta kórformák több csoportra oszthatók:
1. A leggyakoribb az élelmiszer
által okozott botulizmus. Ilyen esetekben a toxin az élelmiszerben
termelődik, és szájon át jut a szervezetbe.
2. Sebbotulizmus esetén a toxin
a szervezeten belül, a sebben termelődik. A diagnózist az
anamnézisben (kórelőzményben) szereplő, a megelőző két hétben
bekövetkezett sérülés vagy mély szúrás vetheti fel.
Megjegyzem, hogy hámhiány után kutatva gondosan meg kell vizsgálni
a beteg bőrét is.
Ezt a kórformát figyelték meg
annak a 15 éves lánynak az esetében is, aki leesett egy magas
épületről, és eltörte mindkét lábát. A törés után fellépő
és egyre súlyosbodó, majd végzetes petyhüdt bénulást a sebben
levő Clostridium botulinum exotoxinja okozta.
3. A csecsemő botulizmus
leggyakrabban 2-3 hónapos gyermekeken alakul ki. A Cl. botulinum az
étellel spóra formájában jut a csecsemő szervezetébe. A
belekben a spórák kihajtanak és toxint termelnek. Az esetek
kétharmadában jelentkezik bélsárpangás (obstipáció), ezt az
agyidegekben kezdődő és onnan a perifériás és a légzési
izomzatra terjedő neuromuszkuláris bénulás követi.
Ilyenkor szopási gyengeség és
az izomtónus csökkenése jelentkezik, majd bekövetkezik a
„bölcsőhalál”. Az agyideg működéskiesése aszimmetrikus
lehet: a tünetek súlyossága az enyhe letargiától (= közönyös
állapot) és lassúbb evéstől a súlyos hypotóniáig és légzési
elégtelenségig terjedhet.
Az esetek a Cl. botulinum
tartalmú méz, por és föld lenyelésével kapcsolatosak. Számos
megfigyelés igazolja, hogy a méz volt azon élelmiszer, amivel a
spóra bejutott a szervezetbe.
TÜNETEK
Az étel közvetítette
botulizmus esetében a kezdet hevenyen, általában 18-36 órával a
toxin elfogyasztását követően lép fel, az inkubációs periódus
(= lappangási időszak, a kórokozó behatolása és a betegség
közötti idő) 4 óra és 8 nap között változhat.
Kezdetben fáradság, szédülés,
émelygés, hasi fájdalom, fejfájás, gyengeség érzése
mutatkozik. Olykor hányás, néha bélsárrekedés vagy éppenséggel
hasmenés mutatkozik. Gyakori a száj- és torokszárazság.
Nem egyszer nyelési zavar,
beszédzavar keletkezik. Hangszalagbénulás alakul ki. A nyelv- és
garatizmok bénulása a nyelést lehetetlenné teszik, gyakori az
aspiráció (idegen anyag beszívása a tüdőbe).
A beteg homályos látásról
panaszkodik és nem tud olvasni. Néha kettőslátása, kancsalsága
van.
Minél rövidebb a lappangás,
annál súlyosabb a betegség. Enyhe rosszulléttől a gyorsan
halálos betegségig többféle klinikai megjelenés lehetséges.
Gyakori a nehéz légzés. A nyak
és a végtagok gyengesége fokozódik, a végbélzáró-izom és a
hólyag-szfinkter (= záróizom) is megbénulhat.
Mindez láthatatlanul zajlik, és
a beteg öntudata megmarad, a pulzus normális vagy alacsony lehet,
hacsak interkurrens (közbejövő) fertőzés nem fejlődik ki.
Ezúttal kell megjegyeznem, hogy
a botulinus-csírákkal fertőzött élelmiszerek mélyében,
valamint a légmentesen lezárt állati, illetve növényi
konzervekben keletkező exotoxin iránt az ember olyannyira érzékeny
(amint arról több esetben is beszámoltak), hogy a gyanús
élelmiszer kóstolása is halálos megbetegedéshez vezetett!
MI OKOZZA A LEGGYAKRABBAN AZ
ÉTELMÉRGEZÉST?
A bántalom okozója az elzárt
konzervekben, húsban, hentesáruban (kolbász, hurka, disznósajt)
tenyészik leggyakrabban, de a fertőzés bekövetkezhet
zöldfőzelék-konzervekkel, sőt házilag eltett zöldborsóval,
zöldbabbal, savanyú káposztával, savanyúságokkal is.
Az állott, kezdődő bomlásnak
indult húsneműek felhasználása ételek készítésére azért
veszélyes, mert az elszaporodott rothasztó baktériumok az oxigén
elvonásával elősegítik a botulinusz-bacilusok számára a kedvező
anaerob viszonyok kialakulását. A bomlásra gyanús élelmiszerekkel
tehát nagyon óvatosan kell bánni!
A megbetegedések igen gyakran a
bő nedvtartalmú és vastag kolbászféleségek, véres hurka,
nagyméretű disznósajtok, valamint nyers és főtt sonkák, füstölt
húsok, elégtelenül pácolt húskészítmények fogyasztásából
származnak.
Általában megállapítható,
hogy a nyers, érett, tisztán kezelt húsok fogyasztásából
botulizmus nem keletkezik. Leggyakrabban a sertéshús, ritkábban a
marhahús alapanyagú készítmények okoznak botulizmust, lóhús
fogyasztásából alig keletkezett megbetegedés (CSISZÁR). A
kolbász annak következtében is fertőződhet, hogy a burokként
felhasznált belet nem tisztították meg kellő gondossággal.
MILYEN ÉRZÉKSZERVI
ELVÁLTOZÁS UTAL A FERTŐZÖTTSÉGRE?
Felvetődik a kérdés, hogy
milyen érzékszervi elváltozásokat látunk, érzünk,
tapasztalhatunk a felsorolt húsneműkön és
élelmiszer-készítményeken, amelyek fogyasztása azokat aggályossá
teheti. Nagyon fontos tudni, hogy azok többnyire nem mutatnak
érzékszervi elváltozást, mert a Cl. botulinumra jellemző, hogy
nem bír fehérjebontó képességgel!
Ritkán azonban mégis észlelhető
érzékszervi tünet, nevezetesen az avasság és a kellemetlen szag.
Az a sonka, amely 1895-ben az első tudományosan nyilvántartott
(VAN ERMENGEM) kolbászmérgezést okozta, dohos, avas szagú,
állománya pedig erősen lágy és halványpiros színű volt.
A hús-, növényi és vegyes
konzervek fogyasztása azért jár fokozottabban a botulizmus
veszélyével, mert a bélsárral szennyezett hús (pl. feldolgozása
során a húskészítmény), illetve a földdel szennyezett
zöldségfélék (bab, borsó, spenót, káposzta stb.) a
botulizmus-bacilus spóráival fertőzöttek lehetnek.
Az elmondottakból következik,
hogy lejárt időtartamú konzerveket nem szabad fogyasztani, mert
azok csak 30-50 percig tartó főzés után fogyaszthatók
aggálytalanul.
Különösen a félkonzervek
veszélyesek, mert ezek hőkezelése (pasztőrözése) során a
botulinus csírák spórái nem pusztulnak el.
HOGYAN ELŐZHETJÜK MEG AZ
ÉTELMÉRGEZÉST?
1. Az állati és növényi
nyersanyagokat, különösen a földdel, sárral való
szennyeződéstől meg kell óvni. Konzerválásuk előtt alaposan
meg kell tisztítani, a zöldségféléket gondosan megmosni.
2. A húskészítmények
előállítása során (kolbász, hurka, sonka stb.) pontosan tartsuk
be a konzerválás (főzés, pácolás) szabályait!
Nagyon fontos szabály, hogy a
húsdarabok mélyén (úgynevezett maghőmérséklet) is el kell érni
a 80 °C hőmérsékletet.
3. A régi, hűtetlenül tárolt
konzerveket ki kell vonni a forgalomból.
4. Lejárt konzerveket nem szabad
elfogyasztani vagy állatok takarmányozására felhasználni. Amint
az előbbiek során is olvashattuk (de hangsúlyozni kell), a lejárt
szavatossági idejű konzervek csak 30-50 percig tartó főzés után
fogyaszthatók aggálytalanul.
5. Az állati és növényi
eredetű élelmiszerek feldolgozása során nagyon pontosan be kell
tartani a higiéniás szabályokat is! Fokozottan ügyelni kell arra,
hogy a feldolgozás során ne szennyeződhessenek, ne
fertőződhessenek.
6. Egy évesnél fiatalabb
gyermeket nem szabad mézzel etetni.
A botulizmus az ételmérgezések
legsúlyosabb formája, fokozott gondot kell fordítani a bántalom
megelőzésére.
GYÓGYÍTHATÓ?
A botulizmus gyanúja esetén
azonnal orvosi segítséget kell kérni, aki a még fel nem szívódott
toxin eltávolítására hánytatást, gyomormosást, hashajtást
végez.
Az antitoxin injekció a már
kötött méreggel szemben nem hatásos, ezért a már fennálló
neurológiai (idegrendszeri) bántalom nem fordítható vissza,
legjobb esetben a progressziója (előrehaladása) lassítható vagy
megállítható.
Mindez azonban már az orvos
feladata, és csak azért ejtettem szót róla, hogy az orvosi
beavatkozás sürgősségére felhívjam a figyelmet.
(A cikk megjelent dr. Radnai István tollából a Kistermelők Lapjában 2012. júliusában.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése