A SERTÉSEK VETÉLÉSSEL (MAGZATKÁROSODÁSSAL JÁRÓ) BÁNTALMAI
VI.
Sorozatunk előbbi részeiben
különféle kórokozók okozta sertésbetegségeket ismertettünk,
melyek a kocák vetélését, meddőségét okozzák (SMEDI,
Leptospirózis, PRRS, Aujeszky-betegség, Brucellózis). A
következőkben egy olyan vírus okozta, nagyon súlyos
veszteséget okozó fertőző bántalomról fogunk szót ejteni, mely
a súlyos általános tünetek mellett ugyancsak előidézi a kocák
meddőségét, vetélését, olykor életképtelen malacok születését
is. Ez a rettegett betegség a sertéspestis.
Testszerte vérzések
A SERTÉSPESTIS
A sertéspestis a házi- és vadon élő sertés lázas, általános
tünetekkel, a hátulsó testfél gyengeségével és testszerte
vérzésekkel járó, heveny lefolyású, nagy ragályozó képességű
betegsége.
A vemhes kocákban vetélés, koraellés következhet be, a malacok
megszületésükkor gyengék, reszketnek, lábuk szétcsúszik,
jelentős részük élete első hetében elhullik. A vírus más fajú
háziállatot és az embert nem betegíti meg.
A sertéspestis a bejelentési kötelezettség alá tartozó fertőző
állatbetegségek közé tartozik, tehát a gazda a betegséget vagy
annak gyanúját észlelve köteles azonnal jelenteni az
állatorvosnak.
A sertéspestis világszerte előfordul és mindenütt igen jelentős
gazdasági veszteséget okoz. A betegséget 1883-ban az Amerikai
Egyesült Államokban állapították meg először, majd átjutott
Európába, és száz esztendővel ezelőtt már Magyarországon is
diagnosztizálták.
Bornemissza Zoltán állatorvos által 1897-ben kiadott Magyar
Állatgyógyászat könyv a „sertésvészt” már a hazai
sertésállomány egyik legveszedelmesebb fertőző betegségeként
tartja számon megjegyezve, hogy igen súlyos pusztítást okoz a
hazai sertésállományban.
Az iparilag fejlett országok többségében az 1970-es évek
elejére, hazánkban pedig 1972-re sikerült megszabadulni a
fertőzéstől, de az 1980-as évektől kezdődően Közép-Európa
országaiban ismét megjelent. Nyugat-Európa országaiban jelentős
költségekkel ugyan, de sikerült felszámolni az újabb és újabb
behurcolásokat, Közép-Európa számos országában viszont a
sertéspestis endémiássá vált (VARGA).
Az utóbbi években minden hazánkkal szomszédos országban a
betegség előfordult, többségükben folyamatosan. Számos
országban a vaddisznók is fertőződtek (pl. Szlovákia).
A KÓROKOZÓ
A rendkívül ragadós és a sertés számára nagyon veszedelmes
betegséget a sertéspestis vírusa okozza, mely a PESTIVÍRUS
genusba tartozik.
Járványtani szempontból nagyon fontos, hogy a vírus a környezeti
hatásokkal szemben nagyon ellenálló. A húsban és a vérben
hűtőhőmérsékleten legalább 30 napig, de fagyasztva akár fél
évig is fertőzőképes marad. A pácolásnak és a füstölésnek
ugyancsak fél esztendeig ellenáll.
A 60°C feletti hőmérsékleten fél óra, 80°C-on pedig 5 perc
alatt biztosan elpusztul. Bélsárban és vizeletben 7 nap alatt,
rothadó hullában pedig már egy-két nap alatt inaktiválódik.
Hogy pedig az elmondottak ismeretének gyakorlati szempontból milyen
fontos jelentősége van, egy saját gyakorlatomban megtörtént
nagyon kellemetlen következményekkel járó eset is bizonyítja. Az
általam ellátott körzetben és környékén fellépett a
sertéspestis. Az egyik udvarban a gazda figyelmen kívül hagyta
azokat az óvórendszabályokat, melyekre a község valamennyi
udvarát egyenként bejárva figyelmeztettünk valamennyi
sertéstartót. Többek között arra is, hogy a levágás előtt még
azoknak a sertéseknek is meg kell mérni a belső hőmérsékletét,
melyek teljesen egészségesnek látszanak, ugyanis a fertőzött
állat már akkor ürítheti a vírust, amikor a sertés még a
betegségnek semmiféle tünetét nem mutatja, de ilyenkor a belső
hőmérséklete már felemelkedhet a normális 38-40°C fölé.
Nos, az történt, hogy az egyik községben a fellépett
sertéspestist már nagyon komoly áldozatokkal sikerült
megszüntetni, sőt a környék is mentessé vált a fertőzéstől.
Alig telt el azonban két hónap, amikor az egyik tenyésztő
udvarában újból fellépett a veszélyes kór. A vizsgálatok során
kiderült, hogy a járvány idején a gazda levágott két olyan
sertést, melyek egészségesnek látszottak, és a húst
lefagyasztotta. Előzetesen az állatok belső hőmérsékletét nem
mérte meg a figyelmeztetés ellenére sem! Pedig amint arról már
az előbbiekben is szó esett, a sertés a fertőzés után már 24
órával is ürítheti a vírust, noha az állat még semmiféle
betegségre utaló tünetet nem mutat. Ilyenkor esetleg csak magasabb
a hőmérséklete, ami kelthet gyanút a fertőzöttségre.
Nos, a baj akkor lépett fel, amikor a fagyasztott húst felengedték
és felhasználták, mert a hulladékot tartalmazó moslék
megfertőzte az udvarában levő sertéseket. Az eset nagy bajt
okozott a hatóságnak is meg a tenyésztőnek is, persze nem azzal,
hogy az elfogyasztók közül bárki is megbetegedett volna – hisz
a kórokozó az embert vagy a sertéstől eltérő fajú
háziállatokat nem tudja megbetegíteni –, a hűtőládában
elhelyezett húsban átvészelt kórokozó vírus azonban
megbetegítette a gazda sertésállományát, és újból zárlat alá
kellett venni a községet is.
A fertőzött, fertőzésre gyanús állat (lázas!) esetében a hús
konzerválása ilyen veszéllyel járhat.
HOGYAN KELL FERTŐTLENÍTENI?
A vírus érzékeny a hőhatásra. Ez azt jelenti, hogy 80 °C-on
elpusztul a kórokozó, de csak akkor ha a sütés vagy főzés
során a 75-82 °C hőmérséklet legalább 5 percig a húskészítmény
belsejében is érvényesül.
Mivel a vírus a lúgos vegyhatás iránt különösen érzékeny, az
ilyen fertőtlenítőszerek a leghatásosabbak. A fertőtlenítő
anyagok közül hamarosan elpusztítja a kórokozót az 1-2
százalékos nátron- vagy kálilúg. A 25 százalékos fahamu lúg
különösen akkor hatékony, ha melegen alkalmazzák.
Ugyancsak jól bevált fertőtlenítésre a 3 százalékos klórlúg
és a 3 százalékos formalin is. A korszerű fertőtlenítőszerek
közül hatékony a MULTICIDE 1:200 hígításban, mely hideg vízben
is oldható, oldatformában is stabil és minden hőmérsékleten
hatékony. Szintén hatékony a VIRKON S 1:200 arányú hígításban.
A FERTŐZŐDÉS
A fertőzés a beteg állat nyálával, vizeletével, szem- és
hörgőváladékával, esetleg a bélsárban jelen levő kórokozó
vírussal történik. A fertőző anyag közvetítése pedig számos
formában történhet.
1. A sertéspestist terjesztheti a beteg vagy lappangási állapotban
lévő élő, fertőzött sertés közvetlen érintkezéssel vagy a
váladékok útján szállításkor, piacokon, vásáron történt
vásárláskor stb.
2. Ragályfogó tárgyak, eszközök, járművek, takarmány stb.
útján.
3. Az ember kezén, ruházatán, lábbelijén behurcolt kóranyaggal
vagy akár az oltásokkal.
4. Nyers sertéshússal, sertés eredetű termékekkel (fagyasztott
hús, sonka, kolbász stb.) illetve ezek nyers hulladékával
(vágóhídi, konyhai hulladékok, moslék).
5. Vaddisznóktól, akár közvetlen érintkezés során házi
sertéssel vagy a kilőtt vaddisznó húsa, bőre, zsigerei által.
6. A környező országokból magánforgalomban ellenőrizhetetlen
bejutó nyers sertéshús vagy az ilyenekből származó termékek
árusítása során.
7. De nemcsak a hús és húskészítmények juthatnak be ellenőrzés
nélkül az országba a zöld határon át, de akár az élő állatok
is bekerülhetnek.
KÓRFEJLŐDÉS
A többnyire szájon át felvett vírus főként a mandulákban
szaporodik el, és a fertőzést követő 24 órán belül már
megjelenik a vérben és a keringő lymphocitákban (nyiroksejtekben)
is szaporodik.
A vérrel a vírus eljut a szervekbe, ahol a lépben, a
nyirokcsomókban, az izomzatban és a kisebb erek falában szaporodik
el. Ezzel magyarázhatók a szervi elváltozások és testszerte a
vérzések. A vemhes kocákban a vírus bejuthat a magzatokba is. A
vemhesség első felében történt fertőzés során vetélés,
életképtelen vagy gyenge, esetenként látszólag alig károsodott
de vírusürítő malacok születhetnek.
A vemhesség második felében fertőződött magzatok kevésbé
károsodnak és bennük már ellenanyagok is képződnek.
A sertéspestis átvészelése tartós, évekre szóló immunitás
(=védettség) kialakulásával jár. Igaz hogy az átvészelt
állatok túlnyomó többsége a fertőzéstől megszabadul, egy
részük azonban tartósan vírusürítő marad veszélyeztetve a
környezetét.
TÜNETEK
A betegség klinikai képe és lefolyása jórészt attól függ,
hogy mennyire virulens vírustörzsek idézték elő a betegséget,
valamint hogy milyen volt a megtámadott szervezet ellenálló
képessége.
A betegség lappangási ideje 8-22 nap között változik, esetenként
azonban ennél hosszabb is lehet.
1. Az állatok étvágytalanok, lázasak (40,5-41°C között), a bőr
kipirult a füleken, a has alján, a combok belső felületén, a
gáttájon és a nyálkahártyákon is pontszerű vérzések
jelenhetnek meg.
2. Az állatok nem szívesen mozognak, ha felzavarjuk őket, hátulsó
testfelükkel bizonytalanul, imbolyogva mozognak, csánkjaikat
összefenik.
3. A betegek sokszor hánynak, a kezdeti bélsárpangást hasmenés
váltja fel.
4. A bélsárhoz, vizelethez és az orrváladékhoz vércsíkok
keveredhetnek.
5. Olykor görcsös tünetek is kialakulhatnak, ami ugyancsak az
idegrendszer bántalmazottságára utal.
6. A nyálkahártyák kipirultak, a szemrésből nyálkás váladék
szivárog.
7. A vemhes kocákban vetélés, koraellés következhet be. A
malacok megszületésükkor gyengék, reszketnek, lábuk szétcsúszik,
jelentős része az élet első hetében elhullik.
8. Gyenge virulenciájú törzsekkel történt fertőződés esetén
azonban akár tünetmentesen is átvészelhetik az állatok a bajt,
és csak a vérvizsgálat utal a fertőzöttségükre.
A morbiditás (=megbetegedés) aránya általában magas, a
mortalitás (=elhullás) többnyire 10-30% között változik.
BONCOLÁSI LELET
Túlheveny esetekben a bonclelet negatív lehet, de ilyenkor is
többnyire vannak apró vérzések a savóshártyák alatt és a vese
kéregállományában. Heveny esetekben testszerte kifejezett
vérzések találhatók. A nyirokcsomók metszéslapja élénk vagy
feketevörös. A lépben infarktusok lehetnek. A lassúbb lefolyású
esetekben a gyomorban kruppos álhártyák találhatók.
Nagyon jellemző, hogy elhúzódó esetekben a vastagbélben
kialakulhatnak a sertéspestisre jellegzetes, a nyiroktüszőkből
kiinduló koncentrikus rajzolatú diphteroid bélgombok (butonok),
melyek kiemelkednek a nyálkahártya felületére, de gyógyuló
állatokban a béltartalom lekoptatja őket. Egyes hullákban
vérzéses jellegű kruppos tüdőgyulladás észlelhető, amit
baktériumos szövődmény súlyosbíthat.
A szerológiai vizsgálatok (vérvizsgálatok) akkor is alkalmasak a
fertőzöttség felderítésére, tehát olyankor is, amikor gyenge
virulenciájú törzsek tüneteket nem, hanem csupán szerológiai
áthangolódást okoznak.
Vérzések a vesében
A sertéspestisre jellemző butonok a vastagbélben
ELKÜLÖNÍTŐ KÓRJELZÉS
Bár az elkülönítő kórjelzés szempontjából minden heveny
lázas, általános tünetekkel járó fertőző sertésbetegség
szóba jöhet, főként többek között az alábbi betegségekre
kell gondolni.
1. Sertésorbánc általában 3 hónaposnál idősebb sertésekben
jelentkezik, és főként nyáron és kora ősszel lép fel.
Nincsenek bőrvérzések, a lép hyperaemiásan (=bővérűség)
duzzadt.
2. Malacok paratífusza (2-6 hónapos korban) során nincsenek
bőrvérzések, hiperpláziás lépduzzanat jellemzi.
3. Aujeszky-féle betegség esetén savós orrfolyás, köhögés,
egyes izmokban görcsök jelentkeznek.
4. Különböző vérzékenységgel járó mérgezések esetén
nincsen láz, rendszerint durva haematomaszerű vérzések vannak.
A kórjelzés során azt is figyelembe kell venni, hogy ezek és még
számos más betegség a sertéspestissel együtt is jelen lehetnek
ugyanabban az állományban.
HATÓSÁGI RENDSZABÁLYOK
A betegség megállapítása és a rendszabályok foganatosítása az
Állat-egészségügyi Hatóság feladata.
A bántalom megelőzését illetően a legfontosabb feladat a
fertőzés elkerülése, amint erről az előbbiek során részletesen
olvashattunk.
Amikor a sertéspestis megállapítást nyer, a Hatóság elrendeli:
1. A fertőzött állatállomány leölését.
2. Elrendeli a helyi és községi zárlatot és kijelöli a
védőkörzetet.
3. Előírja és ellenőrzi a fertőtlenítéseket.
4. Szabályozza a sertéskereskedelmet (vásárok, piac stb.).
5. Ha szükségesnek látja, elrendeli a vakcinás védőoltást.
(A cikk megjelent dr. Radnai István tollából a Kistermelők Lapjában 2011. októberében.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése