2013. június 2., vasárnap

Karakterek IV. (Európa)

A szerző saját fényképei Európa különböző országaiból emberekről - férfiakról és nőkről - jellegzetes, a helyre jellemző küllemmel: ruházattal, (nép)viselettel, tevékenységgel (a teljesség igénye nélkül)... Ha az ország nevére (mely minden esetben egy linket tartalmaz) klikkel, a teljes fejezet, melyben a fotó szerepel, megjelenik.

.
 .
Ezúttal Albániába utaztatom azt, aki engedi, hogy megnézzük ennek a szép babának a hazáját...
.
.
.

.
 Érdekes és jellemző dolog, ami itt történt. A vár aljában egy német ruházatú hölgy kötögetett és árusította a portékáját. Amikor angolul szóltam hozzá, hogy készíthetnék-e egy fényképet, a nyelvet azonnal felismerve azt válaszolta, hogy ő nem angol, hanem német. Nem hagytam annyiban, nyelvet váltottam, és németül kértem fel a közös fotóra. Ezután szívesen mellém állt egy kép erejéig.
.
.
.

.
A kávéházak előtt pedig nemzeti öltözetben csinos lányok igyekeznek becsalogatni a vendéget.
.
.
.

.
Iszonyú sok autó fut a városban, de ha sikkesen akarsz érkezni és pénzed meg időd is van egy kis városnézésre - a nosztalgiahullám jegyében - a legelegánsabb, ha konflisba ülsz.
.
.
.

.
A Rózsák Völgyében millió és millió damaszkuszi rózsa ontja fenséges illatát. Érzed az utcán, az üzletekben és az áruházakban is, és miután te is bevásárolsz néhány ilyen fiolát, elkísér az autódban és a határon keresztül az otthonodba. Ugyan hogyan is került ide ez a sok szép virág? Készséggel elmesélik ezt is neked, ha sikerül összeakadnod valakivel, akit megértesz. A monda szerint Abbas perzsa sah lánya, a tündérszép Leila adta szerelmesének az első rózsatövet, hogy hazájába visszatérve virágai mindig őrá emlékeztessék... A tény az, hogy valószínűleg a XVII. században került Damaszkuszból Bulgáriába a híres damaszkuszi rózsa, mely kezdetben a pasák és bégek pompázó kertjeit ékesítette, míg lassan az egész vidéken elterjedt, s ma már sok ezer rózsakertész biztos megélhetési forrása, az országnak pedig legkeresettebb exportcikke.
.
.
.

.
A festőnő azonnal elkészítette a portrét kívánságra. De lehetett a már meglévő képeiből is vásárolni. Borsos árai miatt azonban ezt a helyet nem a magyar turistáknak találták ki...
.
.
.

.
Az üdvhadsereg tagjai mindig gyűjtenek valamire. Ezúttal a háború áldozatainak, a hadirokkantaknak és hadiözvegyeknek.
.
.
.

.
A halászkikötőből már hajnalban a tengerre indulnak a halászok, asszonyaik pedig a parton várják őket, hogy segítsenek a zsákmány kirakásában. Azon asszony, akinek a férje odaveszett a tengeren, holtáig fekete ruhát és fejkendőt visel, pedig ilyen színes a népviselet.
.
.
.

.
És aki a főtéren töltötte az éjszakát... Ugyan mennyit spórolt meg a Csillag Szállóban? Pontosan 150 márkát! A mi hotelszobánkban ennyibe került egy ágy (ekkor 10 forint egy nyugatnémet márka).
.
.
.

.
Lengyel népviselet a Tátra vidékéről...  
.
.
.

.
Az átlagosan 1600 méter magas főgerinc egyetlen gigászi bástyafalként zárja el a napfényes délszlovák tájaktól a Magas-Tátra hűvös és zord vidékét.
.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése