2013. június 1., szombat

Karakterek III. (Amerika)

A szerző saját fényképei Amerika különböző országaiból emberekről - férfiakról és nőkről - jellegzetes, a helyre jellemző küllemmel: ruházattal, népviselettel (a teljesség igénye nélkül)... Ha az ország nevére (mely minden esetben egy linket tartalmaz) klikkel, a teljes fejezet, melyben a fotó szerepel, megjelenik.

.

.
Szerencsénk volt, mert lehetőségünk nyílt, hogy látogatást tegyünk a navaho indiánok között egy rezervátumban. A fehérek letelepedése kezdetén bőven volt szabad terület, és csak igen gyér volt a lakosság. A fehér ember cselt vetett és némi ellenszolgáltatásért hatalmas területeket vásárolt meg az indiánoktól, akiknek a legkevesebb fogalmuk sem volt arról, hogy valójában mit is jelent a föld-magántulajdon.
.
.
.
.
Bemutatták a céllövő tudományukat; lőfegyverük a fúvócső volt. Megcsodáltuk, hogy viszonylag akár nagy távolságból, milyen pontosan eltalálták a faágak között az apró célpontot is, ezúttal a kistestű madarakat. Odaadták a "puskát" egy vállalkozó útitársunknak, hogy próbálja ki a lövészeti tudományát. A hallgatóság nem titkolt derültségére alig tudta használni a "félelmetes" fegyvert - és persze eredmény nélkül, mert mindig mellétalált.
.
.
.
.
Az indián őslakók jól felismerhetők. Az indián és eszkimó őslakók sok ezer éve az ázsiai földrészről vándoroltak át Amerikába. Az első európai telepesek megjelenésekor az indiánok és eszkimók együttes lélekszáma 200 ezer körül lehetett. A tüzes víz és a betegségek behurcolása és a préri feltörése, mely az ott élő törzseket a vadászattól fosztotta meg, következtében a lélekszámuk nagyfokban csökkent, de mostanság újból gyarapodásnak indult, így ma 300 ezer indián és 18 ezer eszkimó él Kanadában.
.
.
.
.
Az azték vagy másképpen mexika törzs 200 éves vándorlás után 1325 táján érkezett a Mexikói-medencébe. A Texcoco partján élő törzsek, melyek már előbb letelepedtek itt, hol szövetségben, hol harcban álltak egymással, de nem nézték jó szemmel az érkezőket. Az aztékok - főpapi javaslat alapján - 1345 körül letelepedtek és megalapították a Texoco-tó szigetén városukat, Teochtitlánt. A vezető szerep rövidesen a kezükbe került, és a harcias aztékok szövetségeseik segítségével 1440-ben már az egész Mexikói-medencét uralták. Az aztékokról a krónikások, történészek és írók különféleképpen ítélkeztek. Vannak, akik Közép-Amerika legmagasabb szintű kultúrnépének tartják őket, mások a birodalomalapítási- és fenntartási erejüket csodálják, ismét mások viszont elítélik vérengző emberáldozataikat.
.
.
.
.
Kirándulást teszünk a Pampákra. Argentína legjellegzetesebb tája a pampa. De pampának nevezik itt kecsua nyelven a fűvel benőtt sík területet, síkságot is. Az óriási pusztaságokon végtelennek tűnő gabonamezők hajladoznak, a legelőkön félvad ménesek, hatalmas marhacsordák kóborolnak. Olykor orkán erejű szelek vágtatnak végig a síkságon. Ez lehűti a levegőt és heves zivatar jár a nyomában. Ez elbágyasztja vagy éppenséggel mértéktelenül felizgatja a szervezetet. Őrültek szelének nevezik, mely során az újságok gyakran írnak az őrültek szele által kiváltott ámokfutásokról, vad késelésekről - tájékoztat a vezetőnk.
.
.
.
.
Estefelé kiürül a beach, összeszedik a fürdőzők hagyatékát, hogy reggel újból tisztán, "üdén" várja a nap szerelmeseit.
.
.
.
.
Íme egy jellegzetes indián férfi. Az araucanok középtermetűek, izmosak, erősek, arcuk szabályosan kerek, szakáll nélküli.
.
.
.
.
Hát nem Panamában készül a híres panama-kalap? Bizony ez Ecuadorban készül, de a legjobb piaca Panama, ahol mindössze annyit tesznek, hogy megötszörözik az árát. Lépten-nyomon ajánlgatták, árusítják, készítik. Elmondják, hogyan is készül. Troquilla rostból fonják, és összegyűrhető akár zsebkendőnyire is, mégis redőtlen, gyűretlen marad. Puha mint a selyem...
.
.
.
.
A lencsevégre kapott parasztasszony éppen a legelőre indul az állataiért... 
.
.
Peru 
.
.
Mint halljuk, a különböző falvakban más és más a népviselet. Ők könnyen meg tudják különböztetni, hogy ki honnan érkezett a vásárra. Olyan sűrűn üldögélnek egymás mellett, hogy alig tudunk közlekedni, pedig szigorú szabály, hogy az áruson vagy az árun tilos átlépni.
.
.
.
.
A szállodába visszatértünkkor - utolsó nap lévén - eszünkbe jut, hogy kellene néhány emléktárgyat venni nekünk is meg az otthoniaknak is. Betérünk egy butikba, ahol az indián nő kedvesen szolgál ki bennünket.
.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése