2014. szeptember 10., szerda

Egyiptom VI/3

AZ ELSŐ UTAMRÓL EGYIPTOMBAN (1971)
Az arabok nem szeretik, ha a víz felé fotóznak a turisták
A tengerparton fut a Sharia július 26 út. A tengerpart végig katonai bázis. Egy olasz fotóriporter állítólag 15 évnyi börtönbüntetést kapott pusztán azért, mert a hajdani Fárosz helyét akarta lencsevégre kapni. Igen ám, de ott ma haditengerészeti támaszpont működik a híres Kait Bey-erőd falai között.

Az új világítótorony, mely helyébe a XIV. században bekövetkezett földrengésig a híres Fárosz, a 7. világcsoda állott. Akkoriban a világ legnagyszerűbb világítótornya volt.

25-30 kilométer hosszúságban strandok füzére övezi a partot. Nagyon sok a magánnyaraló vagy hatalmas modern házakban levő olyan lakrész, melyeket csak a fürdési idényben használnak. 

Még üres a nyári mulató is.

A tengerparti hatalmas ultramodern szálloda pillanatnyilag üres, még nincs idény, de az ország többi szállodájában is igen csekély a forgalom a háborús hangulat és a politikai helyzet miatt. A nyugati turisták távol maradnak.


A tengerparti sétány a szakértők szerint az egész mediterrán világ legszebb promenádja. Felmentem az ugrótoronyba és onnan készítettem néhány tengeri felvételt.

A víz nagyon hideg. Március van, nincs fürdési szezon. Néhány társunk azonban máris kihasználta a lehetőséget (otthon meg elmondhatja, hogy fürdött a tengerben). Nekem hideg volt, úgyhogy jobbára csak napoztam, ha lehetőség nyílt rá.A távolban egy híd. Hogy milyen településeket köt össze, nem tudom, de nagyon megragadó látvány volt.

Az arabok nem tudnak strandolni, ez főként vallási okokra vezethető vissza. A hőség és erős napsütés elől az ernyők védelme alá húzódnak, csupán a lábbelijüket vetik le és csak messziről nézik a külföldiek szórakozását.

A tengerparton is érvényesek az öltözködési szabályok a muszlim hölgyekre, megjegyzem nemigen találkoztunk velük.

Csak néhány vendég van rajtunk kívül a szocialista országokból - leginkább oroszok.


 A halászkikötő. Innen lehet rövidebb tengeri kirándulást tenni. Pang az üzlet.


Már márciusban is kitűnő lehetőség nyílik a napozásra a tengerparton - mintha csak nyár volna.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése