2014. szeptember 11., csütörtök

Egyiptom VI/4

AZ ELSŐ UTAMRÓL EGYIPTOMBAN (1971)
Kait Bey, Rozetta, Pompeius: az erőd, a múzeum és az oszlop
A Kr. e. 3. században épült pharoszi vagy alexandriai világítótoronyban a 956-os földrengés még csak kisebb károkat okozott, a 14. században két nagyobb földrengés komolyabb pusztítást. Qatbay, az egyiptomi mameluk szultán 1480-ban erődöt építtetett a helyére úgy, hogy annak köveit és márványait is felhasználta. 

A kikötő erődjét katonák őrzik. Tilos a belépés!


 


Folynak az ásatások Alexandriában. A római amphiteátrum feltárása úgy kezdődött, hogy lengyel régészek Nagy Sándor sírja után kutattak. A feltárás előtt nyomornegyed volt ezen a területen, ezért a Kom al-Dikka névvel illették, mely jelentése törmelékhalom.Kom el-Dikka - szó szerinti jelentése „törmelékhalom” - nyomornegyed volt 1959-ig, amikor egy csapat lengyel régész Nagy Sándor sírja után kutatva felásta az egészet. Az előkerült mintegy 800 márványüléssel, a kocsihajtó csapatok szurkolóinak graffitijével és a két mozaikpadlós előkerttel a felfedezés nem okozott csalódást. - See more at: http://hu.egypt.travel/attraction/index/roman-amphitheatre-of-kom-el-dikka#sthash.snMe6EqZ.dpuf
Kom el-Dikka - szó szerinti jelentése „törmelékhalom” - nyomornegyed volt 1959-ig, amikor egy csapat lengyel régész Nagy Sándor sírja után kutatva felásta az egészet. Az előkerült mintegy 800 márványüléssel, a kocsihajtó csapatok szurkolóinak graffitijével és a két mozaikpadlós előkerttel a felfedezés nem okozott csalódást. - See more at: http://hu.egypt.travel/attraction/index/roman-amphitheatre-of-kom-el-dikka#sthash.snMe6EqZ.dpuf
Kom el-Dikka - szó szerinti jelentése „törmelékhalom” - nyomornegyed volt 1959-ig, amikor egy csapat lengyel régész Nagy Sándor sírja után kutatva felásta az egészet. Az előkerült mintegy 800 márványüléssel, a kocsihajtó csapatok szurkolóinak graffitijével és a két mozaikpadlós előkerttel a felfedezés nem okozott csalódást. - See more at: http://hu.egypt.travel/attraction/index/roman-amphitheatre-of-kom-el-dikka#sthash.snMe6EqZ.dpuf


A görög-római múzeum és a katakombák bejáratánál. Alexandriától 72 km-re található Rozetta falu, ahol 1799-ben Napóleon kapitánya, Champollion olyan követ talált, melyen három elkülönülő szöveg volt hierogliph, demotikus és görög nyelven. Miután a kapitány minden közel-keleti nyelvet beszélt, rájött, hogy a szövegek azonosak. A névgyűrűk (cartuch-ok) Kleopátráé és Ptolemaioszé voltak. Ilyen követ a két uralkodó dicsőségére e három nyelven több helyre is tettek. Az itt látott kő csak másolat, mert az eredeti a British Múzeumban van. A legjobban tetsző szobrok: Isodoros futó lába, Octavianus, Hadrianus és Marcus Aurelius szobrai. Láttunk antropoid (emberalakú) koporsókat, a római korban a kő helyett a fakoporsó kezdett tért hódítani és a fej helyére képet tettek. Több koporsót és konzervált, mumifikált hullát is mutattak. Ezeket az eviscerálás után bebalzsamozták és lenvászonba tekerték.

A Kom el-Schukafa, az alexandriai katakombák - felette cseréphegy. Kr. u. I-III. században készítették. Lépcsőn kellett lemennünk, a sírkamrák folyosókkal voltak összekötve. Találtunk itt is szarkofágokat, a halotti tor megülésére helyiségeket, cserépedényeket, melyekből ettek-ittak. A görög-római stílus az egyiptomival keveredett a falfestéseken, tárgyakon. A katakombát úgy fedezték fel, hogy a múlt század végén egy szamár beleesett. A nadrágkosztűmös hölgy itteni idegenvezetőnk, egy vezérigazgató felesége, maga is hithű muzulmán. Amikor bementünk a mecsetbe, előbb kislányával együtt imádkozott, és csak azután kezdett a magyarázathoz. Felmerült egy érdekes kérdés arról, hogy megegyezhetnek-e az arabok és a zsidók. Véleménye megegyezik Mohamed prófétáéval, aki megmondta, hogy a zsidók szétszóródnak a világban és nincs hazájuk. Hát ezt a kurta választ kaptuk.

Az ápisz bika kultuszát is szolgáló, három emelet mélységű föld alatti katakombák látogatása után felgyalogoltunk a mohamedán temető melletti kis dombra, amelynek tetején Pompius oszlopa áll. A hatalmas kaktuszok az oszlop szomszédságában kínáltak remek lehetőséget a fotózkodásra.

A korinthusi fejjel díszített karcsú, 26 méter magas Pompeius-oszlop 297-ben épült a nevet elhibázva. De talán nem véletlenül. Diocletianus császárnak állít emléket hálából, aki az éhhaláltól mentette meg a várost. Érdekes, hogy Alexandria lázadt fel Diocletianus ellen, aki kiéheztette a várost, majd Pompeius útján kenyeret osztott. Alexandria helytartója emeltette vörös gránitból az objektumot, körülötte rózsaszínű gránitszfinxek állnak. Nagyon kellemes a klíma itt fent, enyhe szellő lengedez a gyönyörű napsütésben.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése