MIÉRT
KELL ÉS HOGYAN LEHET VÉDEKEZNI A LÉGYINVÁZIÓ ELLEN?
Egy
Olvasónk Lőrinci községből még a Húsvét hetében telefonált,
hogy amikor küllemére nézve épnek látszó füstölt sonkát
felbontotta, meglepődve és nem kis bosszúsággal látta, hogy a
legértékesebb belső részében egy üreg van, melyben nyüzsögtek
a légyálcák. Az a kérdése, hogy miként juthattak be szinte
észrevétlenül és szaporodhattak el a hús mélyén ezek a
gusztustalan „kukacok”, és a hús épen maradt részét
elfogyaszthatják-e vagy ilymódon az egész sonka fogyasztásra
alkalmatlanná vált?
Miután
a mindennapos állatorvosi gyakorlatomban nagyon gyakran találkoztam
hasonló kérdéssel és problémával, úgy gondolom a kérdés
megválaszolása és a legyek súlyos egészségkárosító hatásának
megismerése bizonyára közérdeklődésre tarthat számot.
Rövid
válaszban az Olvasónknak elmondtam, hogy a húsvizsgálati szabály
szerint – amennyiben a légyálcák a hús vagy húskészítmények
mélyére hatoltak – az egész fészket a környezetével együtt
meg kell semmisíteni, enyhébb esetben azonban elegendő csak az
elváltozott részek megsemmisítése. Ilyenkor az épen maradt
húsrész fogyasztásra alkalmas.
MIT
KELL TUDNI A HÚS LÉGYFÉLÉK OKOZTA SZENNYEZŐDÉSÉRŐL,
KÁROSODÁSÁRÓL?
A
hús szennyezésében az ún. valódi húslegyeknek és álcáiknak
(kockás húslégy, kék dongólégy, zöld döglégy, kis döglégy
és sötét dongólégy) van nagyobb szerepük, amelyek számára a
hús a peterakásnak, a táplálkozásnak és a lárva kifejlődésének
szinte kizárólagos helye. A húsokat kiváló szagérzékelésük
következtében messziről keresik meg a legyek, hogy annak rejtett
zugaiba petéiket vagy lárváikat sietve lerakják.
A
valódi húslegyek lárváinak gyors fejlődéséhez az adott
táplálékon kívül nedvességre, melegre és sötétségre van
szükségük. A húsba vájt járatokban a lárvák gyors kifelé,
majd befelé mozgása, „nyüzsgése” azzal függ össze, hogy
nagy a levegőigényük, a fény és a szárítás viszont a mélybe
hajtja ezeket a férgeket.
Amint
arról már szó esett az ún. húslegyek peterakás és táplálkozás
céljából szállnak az élelmiszer felületére, miközben esetleg
végtagjaikon, szívójukon, szőrképleteiken tapadt kórokozó
csírákkal fertőzik azokat. Ezek a legyek kiváló
szaglóérzékelésük segítségével már messziről képesek
felkeresni a húsféléket, majd ezek rejtett zugaiba igen gyorsan
lerakják petéiket vagy lárváikat.
Más
legyek csak táplálkozás céljából repülnek a húsra, majd
petéiket a trágyába rakják. Kevesen tudják, hogy a táplálkozásuk
milyen „gusztustalan módon” történik! A legyek ugyanis
gyomortartalmuk ürülékével (magyarán hányadékával) oldják
fel és teszik felszívódásra alkalmassá a megszállt élelmiszerek
felületét.
A
kockás húslégy például a lárváit nagyobb csoportokban rakja
le, sőt akár a húsra rakott hálón is leszórja. Hús vagy dög
hiányában a lárváit a trágyába rakja. A lárvák tömegesen
nyüzsögnek a húsjáratokban, és akár a csontig hatolnak.
Mintegy
28 olyan légyfaj ismeretes, melyek a hús szennyezésében is
szerepet játszhatnak. Ezek közül 12 főként a húsból táplálkozó
húslégyfaj, melyek petéiket főként a húsra rakják. E legyek a
vágóhídi hulladékok és a hús szagára 3 km-es környezetből is
odasereglenek. Ismétlem, egyetlen legyen sokmilliónyi kórokozó
baktérium
is tapadhat. A továbbiak során erről is szót ejtünk.
A
LÉGYNYŰVESSÉG, MYASIS
A
hús- és a döglegyek egy része szívesen rakja le petéit és
lárváit az állatok és az ember sebeire vagy pedig váladékkal
fedett bőrére is. Bár a légynyűvességet szórványosan más
állatokon is tapasztaltam, de olykor szinte tömegesen láttam a
juhoknál, főként a végbél és gáttájékon vagy a fitymán. A
sebeken és sérüléseken kívül előfordul a szemben az orrban és
a fülben is, ha ott előbb gennyes folyamat indult meg.
A
légynyűvesség leggyakoribb okozói az aranyoszöld és kék
dongólegyek, és a sakktáblaszerűen tarkázott potrohú közönséges
ún. kockás húslégy.
EGY
ESET A MINDENNAPOS PRAXISBÓL
Egyik
alkalommal Ellend községből egy gazda azzal a panasszal keresett
meg, hogy lova lesántult a bal elülső lábára. Sürgős volt a
vizsgálat, mert az állat már nem is tudta terhelni a végtagját,
egyszerűen nem tudott ráállni.
Kérdésemre
a gazda elmondta, hogy néhány nappal ezelőtt egy seb keletkezett a
lábon, amit jóddal rendszeresen ecsetelt gondolván, hogy majd
rendbe jön. A seb azonban nem gyógyult, sőt mindinkább
gennyezett, de mást külsőre nem észlelt rajta. Most azonban a seb
környéke is „beduzzadt”, sőt az állat az étvágyát is
elveszítette. A lóra pedig a takarmány behordása miatt mielőbb
nagy szüksége volna.
Amikor
alaposabban megnéztem és feltártam a sebet, bizony nem mindennapos
látványban volt részem. A folytonossági hiány környékén a bőr
alatt, mely már elég nagy területen elhalt, tenyérnyi kiterjedésű
rekeszes, alávájt és bőségesen gennyesedő, bűzös üreget
találtam, melynek mélyén különböző nagyságú sárgásfehér
színű légyálcák tömege nyüzsgött.
A
ló testén, bőrfelületén még egy helyen találtam egy sérülést
és felette, amikor a bőrt feltártam a mélyében ugyancsak volt
néhány légyálca.
Meg
is jegyezte a tulajdonos, hogy mindenre számított, de erre még
gondolni sem mert. Pedig amint az elmondottakból látjuk, sérülések
esetén a légyálcákra, a légynyűvességre is gondolni kell,
főként akkor, ha az istállóban nem védekezünk megfelelően a
légyinvázió ellen.
A
megfelelő sebészi ellátás mellett a legyek távoltartására a
seb környékén Kubatol-sprayt alkalmaztam, a lovakat pedig
Neo-Stomosan vizes oldatával lemosattam, nemcsak a beteg, de a
mellette álló egészséges lovat is.
Ugyancsak
megbeszéltük a gazdával, hogy a „házipatikájában” tartson
valamilyen repellenes, tehát a legyeket távoltartó készítményt.
Számos ilyen készítmény kapható a patikákban, melyeket a
mellékelt utasítás szerint kell alkalmazni. Ismételten felhívom
a figyelmet arra, hogy az esetleges sérülések során nemcsak a
megfelelő sebkezelésről kell gondoskodni, de gondolni kell a
légynyűvesség lehetőségére is, és az esetleges sebellátás
mellett a legyek távoltartásáról is gondoskodni kell a seb vagy
sérülés környékén.
A
LEGYEK KÁRTÉTELÉRŐL
„Nincsen
még egy olyan állat az egész állatvilágban – írja Taschenberg
professzor -, amely a légyhez fogható hűséggel ragaszkodik az
emberhez, elkíséri úgyszólván a föld minden tájára, és bár
közvetlenül nem rajta élősködik, mégis kiállhatatlan kísérője
úgy a Lappföldön, mint a forró égöv alatt.
Valamennyien
jól ismerjük rossz tulajdonságait, tolakodását, torkosságát,
és hogy mindent bepiszkol, és bizony egyetlen jó tulajdonsága
sincs.” Mindez aranyigazság.
A
házilégy, mely a légypopuláció 95%-át teszi ki, rendkívül
szapora, egy légy akár 2000 petét is rakhat rövid élete során.
Igaz, hogy a legyek fejlődése általában pár hét, de optimális
esetben akár 8-10 napra lerövidülhet.
Már
több mint egy évszázaddal ezelőtt bizonyítást nyert, hogy a
legyek számos emberi fertőzés és állatbetegség terjesztésében
jelentős szerepet játszanak.
Amint
arról már az előbbiek során is szó esett, élelmiszereink is
fertőződhetnek a legyek lábán, testén, szárnyain megragadt,
majd onnan lesodródó kórokozókkal, és ezzel súlyos
közegészségügyi problémát okozhatnak. De ugyancsak kerülhetnek
kórokozók a legyek bélcsatornájába is, és ezekkel a
mikroorganizmusokkal szennyezhetik az élelmiszereket olykor súlyos
gyomor- és béltünetekkel járó fertőzést okozva.
Különösen
kritikus a már fogyasztásra kész illetve nyers ételek
szennyezése. A folyékony élelmiszerbe pl. levesbe, tejbe stb.
fulladt légy azért veszélyes, mert az egész testéről
„bemosódnak” az élelmiszerbe a rajta levő kórokozó
mikroorganizmusok.
Mindemellett
jelentős gazdasági veszteséget okoznak a legyek azzal is, hogy a
haszonállatainkat nyugtalanítják, esetleg azokból vért szívnak,
mely folytán kimutathatóan romlik az állatok téteményképessége,
takarmány-értékesülése, tojás-, tej- és hústermelése.
A
TÉTEMÉNYKÉPESSÉG IS CSÖKKEN!
Az
állatok szaga és ürüléke messziről vonzza a különféle
légyfajokat. A légyinvázió az állatok izgatottságát,
ingerlékenységét váltja ki. Nagyszámú vérszívó esetén akár
anémia (vérszegénység) is kialakulhat. Az állatok nyugtalanítása
miatt haszonállataink termelése szignifikánsan csökken.
Kísérletek
bizonyítják, hogy nagyfokú légyfertőzöttség esetén jelentősen
csökken a tojóállományok tojástermelése.
Egy
tehenészetben történt vizsgálat során úgy találták, hogy a
legyek nyugtalanító hatása miatt a tejhozam tehenenként 0,7%-kal
kevesebb lett. Egy borjaknál végzett 100 napos megfigyelés alatt,
amikor a légyfertőzöttség olyan mérvű volt, hogy egy-egy
borjúra mintegy 100 légy jutott, 13%-kal romlott a takarmány
értékesülése.
MILYEN
FERTŐZŐ BETEGSÉGET TERJESZTENEK?
Bár
ezúttal nincsen lehetőség arra, hogy a legyek által tovahurcolt,
az ember és a háziállataink egészségét veszélyeztető
valamennyi kórokozót felsoroljuk, de úgy gondolom, hogy a
legfontosabbakat mindenképpen érdemes lesz megemlíteni.
Tudományosan igazolt tény, hogy több mint ötven légyfaj szerepet
játszik úgy az embereket, mint a háziállatainkat veszélyeztető
betegségek terjesztésében.
Tekintsük
át röviden, a teljesség igénye nélkül, hogy melyek a legyek
által közvetített és az embert
leggyakrabban veszélyeztető bántalmak:
1.
Helicobacter pylori, a gyomorfekély kórokozója.
2.
Rotavírusok, melyek többek között járványos gyomorbélgyulladást
okozhatnak. A rotavírusok pl. a csecsemők és 2 éven aluli
gyermekek kórházi ellátást igénylő hasmenésének is okozói. A
közelmúltban olvashattunk ilyen járványok kitöréséről.
3.
Trachoma (egyiptomi szemgyulladás).
4.
Hasmenések.
5.
Kolera.
6.
Coli-bakteriumok okozta bélgyulladás (colienteritis).
7.
Salmonellosis.
Számos
olyan fertőző állatbetegségről is tudunk, melyek terjesztésében
a legyeknek fontos szerepük lehet.
BAROMFIAK
ESETÉBEN
1.
Kokcidiózis.
2.
Galandférgesség.
3.
Madárinfluenza.
4.
Baromfipestis.
5.
Baromfikolera.
SZARVASMARHÁBAN
1.
Tőgygyulladás.
2.
Száj- és körömfájás.
3.
Thelaziózis (fonálférgek közé tartozó Thelázia-fajok okozta
fertőzés). A kötőhártyazsákban élősködő férgek nemcsak a
szaruhártya és a kötőhártya gyulladását okozhatják, de a
szaruhártyát perforálva („átfúr”) még a szemcsarnokba is
bejuthatnak. A fertőzést a legyek közvetítik.
4.
A Moraxella bovis baktériumok
okozta keratoconjunctivitis (kötőhártya- és
szaruhártya-gyulladás).
5.
Corynebacterium pyogenes (gennyesedéssel járó folyamatok
létrehozásában szereplő pálcika alakú baktériumok).
SERTÉSEKBEN
1.
Aujeszky-féle betegség.
2.
száj- és körömfájás.
3.
Sertés-dizentéria.
4.
TGE (A koronavírusok közé sorolt kórokozó előidézte fertőző
betegség, amely a szopós malacok között tetemes veszteségeket
okozó halálos kimenetelű hasmenésben nyilvánul meg.)
5.
Streptococcus baktériumok
okozta agyburokgyulladás.
6.
Sertéspestis.
7.
Afrikai sertéspestis.
HOGYAN
IRTHATJUK A LEGYEKET?
Sokféle
légyirtó szer van forgalomban, melyek különféle formában (por,
oldat, kenet stb.) és kiszerelésben kaphatók. Ezek közül
aszerint választhatunk, hogy istálló, esetleg más helyiségben
vagy a legyek tenyészhelyének számító emésztőgödör,
szemétdomb vagy éppenséggel az állat permetezéses
légytelenítésére kívánjuk-e felhasználni.
A
készítményekhez mellékelt használati utasítás pontosan
tartalmazza a kezelés módját és a szer alkalmazásának
körülményeit.
NÉHÁNY
MÓDSZER A TELJESSÉG IGÉNYE NÉLKÜL
1.
Védekezésre leggyakrabban vegyi módszereket alkalmazunk. Könnyen,
de csak kis légtérben alkalmazható a párologtatás, amikor
rovarirtó szert párologtatunk a levegőbe. Elsősorban a legyek
távoltartására szolgál vagy a betévedt legyek letaglózására.
2.
Füstképződés esetén a légteret irtószertartalmú füsttel
telítik. A füst elültével az irtószer hatása megszűnik.
3.
A permetezés jó hatású, hosszú hatástartamot biztosít.
4.
Gyakran alkalmazzák az istállókban is a feromonnal átitatott
ragasztós, csévélhető légyfogót.
5.
Vannak készítmények, melyeket a gerincvonalon a nyaktól a
faroktőig kell az állatra ráönteni (Pour on).
6.
Olyat is ismerünk, amit a falra kell kenni, esetleg meszelni, sőt
olyat is, amit a baromfi takarmányába kell keverni.
7.
Nyáron a legelőn élő teheneket és borjakat a legyek
nyugtalanítják legjobban, melyek – amint az előbbiekben
olvashattuk – számos kórokozót is terjeszthetnek. A nagyobb
gulyák szaga és ürüléke messze környékről odavonzza
mindazokat a légyfajokat, amelyek a táplálékukat a legelésző
állatokon találják meg. A legelőn jól bevált és kevés
anyagot, költséget és munkát igényel a porzókapus módszer.
A
legelőn ezeket a porzókapukat az itatóhelyek környékén célszerű
elhelyezni, és így az itatót felkereső állatok kénytelenek a
porzókapun áthaladni.
Nagyon
fontos a legyek tenyészőhelyeinek
(trágya, szemét) kezelése! Ha nincs rá lehetőség, hogy a
keletkező trágyát, szemetet zártan tároljuk, akkor a
lárvafejlődés megakadályozása érdekében annak lárvairtó
készítménnyel való kezelése ajánlatos.
A
sertéstrágya különösen keresett petéző hely. Egy nőstény 500
petét is lerak, egy csomóban 40-80-at. A legyek szaporodásának a
fészkeit tehát kezelni kell. Megemlítem, hogy a légylárvák
mozgása, növekedése -7°C-on megszűnik, de megsemmisítésükhöz
-15°C fagyhatás szükséges. Végül megemlítem, hogy újabb és
újabb légyirtó készítmények kerülnek forgalomba, melyekről az
Állatpatikában adnak tájékoztatást (pl. Butox, ALBA légyirtó
szer, Quick Bay stb.).
(Folytatjuk!)
1.
Kockás húslégy – Sarcophaga carnaria
2. Kék dongólégy –
Calliphora erythocephala
3.
Zöld döglégy – Lucilia Caesar
4. Istállólégy
– Muscina domestica
5.
Sajtlégy – Piophila casei
(A cikk megjelent dr. Radnai István tollából a Kistermelők Lapjában 2014. júliusában.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése