2014. december 14., vasárnap

Jugoszláviában IV/1

ROKONLÁTOGATÁSON JUGOSZLÁVIÁBAN 1971-BEN
 Bled a nyári főváros






A mindenre-jó-kocsiban egy idő után a feleségem fáradtsága is elnyomta erdei félelmét, és elaludt a csillagokkal teleszórt holdfénnyel némileg megvilágított sötétben. Kora reggel alig tettünk meg néhány kilométernyi utat, máris feltűnt a távolban a híres bledi lovagvár és a gótikus Mária-kegytemplom. Ez a híres fürdőhely, Bled!





De mit is kell tudni Bledről? A Száva menti főközlekedési útvonaltól alig 5 km-re romantikus zöldellő völgy nyílik. Középpontját kis tó foglalja el kegytemplomos hívogató kis szigettel. Félkörívben kisebb hegyek veszik körül, mögöttük a Júlia-Alpok hóborította bércei magasodnak.






A szálloda előtt leparkoltunk, így biztonságban éreztük a kocsit, és nekiindultunk az utcáknak.





A tó körül szállodák, ragyogó sétány, a tó fölötti magas csúcson zord középkori lovagvár falai.





A modern nagyvilági fürdőhely és a komor középkori vár mintegy összefoglalása, sommázása az idilli völgy történetének, amelynek szlovén parasztjai már a IX. században a Nagy Károly-féle frank birodalom jogara alá kerültek. 





Később 1004-ben nyolc évszázadra az ausztriai brixeni püspökök lesznek az urai, akiknek birtoka kiterjed messze a környékre. 





A gyógyforrást egy időben nem használták, a földesurak be is tömködték, hogy a gyógyulást keresők ne zavarják a birtokukat jövés-menéssel. A XIX. században tárják fel újra e meleg forrásokat. 





1919-ben a Windischgratz tulajdonát képező kastélyt állami tulajdonba vették, és a Karagyorgyevics szerb királyi család nyári rezidenciájává vált. Így lett ez az ország nyári fővárosa. Szállodák épülnek, konferenciák színhelye, és itt alakul meg a kis antant.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése