2014. december 9., kedd

Jugoszláviában II/1

 ROKONLÁTOGATÁSON JUGOSZLÁVIÁBAN 1971-BEN
Neboder tetőterasza
Jó ötletnek tűnt, hogy miután majd körülnéztünk a városban, a nejemmel folytatjuk utunkat egy rövid kirándulással az országban, ezalatt pedig édesanyám és Szidike Eszéken marad a keresztanyáméknál. Egyik tervezett célállomásunk a Plitvicai tavak.

Másik a dinári Alpok, a Bled-i tó.

Természetesen az Adriai-tenger partja.

És a Postjanai cseppkőbarlang. Mindehhez ízelítőül beszereztünk néhány képet és elolvastuk a legfontosabb tudnivalókat.Mindehhez váltottunk pénzt a bankban, amiből végül pár érme megmaradt emlékül.

Először tehát Sztankóval és Évicával felmentünk a Neboder tetőteraszára, ahonnan elénk tárult Szlavónia keleti részének központja: Eszék. Első ismert lakói a kelták voltak, tőlük származik az Augusztusz által alapított római város Mursa neve.

A város fontos átkelő hely volt a Felső- és Alsó-Pannónia közötti forgalomban. Hadrián császár emeltette a falait, 350-ben pedig Konstantinusz császár itt győzte le a Vetranius társcsászárt. 351-ben már püspöki székhely és a dunai római hajóhad állomása. A magaslati páros fotó sem maradt el a feleségemmel.

Közvetlenül alattunk egy hangulatos kávézó. De folytatva: Mursát az avarok dúlják fel és 1091-ben építik fel helyén a horvátok Osijek várát, mely a későbbi századokban is jeles hely.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése