2013. február 7., csütörtök

Bulgária IV/1b

 BULGÁRIÁBA WARTBURGGAL
A városban




Várna fontos vasúti csomópont. Pályaudvarán délszaki növények pompáztak. Első lakói a trákok voltak, már Kr. e. VI. században kereskedelmi telepet létesítettek ezen a helyen. Az I. században római, majd bizánci uralom következik, a VII. században a bolgár lovascsapatok foglalják el, majd a XIV. században oszmán kézre jut.





Az emlékparkban felállított Hunyadi szobor az 1444-es csata emlékére készült. I. Ulászló király nagy lengyel-magyar erővel érkezett a török kiszorítására. A hadvezér: Hunyadi János! A csatát már majdnem megnyerte, amikor a 20 éves királyt rávette a kísérete a harcba való beavatkozásra és a dicsőség learatására. Ez valóban eldöntötte a csata kimenetelét. A király elesett, a török győzött, a keresztény sereg megfutamodott.





A Tengerészeti Múzeumban végigkísérhettük a bolgár tengerészet történetét.





Egy torpedórombolóba mi is beszállhattunk.





A Tengerészeti Múzeumban festmények is vannak...





Megnéztük a várnai székesegyházat, az ősi ásatásokat, és elmentünk a feledhetetlen élményt nyújtó Aquariumba, ahol a Fekete-tenger halait és kagylóit megismerhettük.





A kőerdei szállásunkhelyünkhöz már nem találtam vissza, elvétettem az utat, így a várostól nem messze egy sövény szélén kötöttünk ki, ahol szúnyogok miriádjai támadtak bennünket torpedóikkal. Komoly elhárítóharc után térhettünk csak nyugovóra, hogy aztán reggel ismét friss erővel induljunk. Festői úton tovább...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése