2013. február 26., kedd

Performanszok I.

Táncos képek Afrika és Dél-Amerika országaiból, melyek már szerepeltek egy-egy blogbejegyzésben. Ha a címre (ez minden esetben egy ország) klikkel, a teljes fejezet megjelenik, melyben legtöbb esetben a szerző által készített több, az itt kiragadotthoz hasonló témájú fotó is megtalálható kommentárral együtt.





 A zulu táncos nép. Ezúttal a harci táncukat látjuk. Mulatságaikon azonban nagy tüzet raknak, és akörül táncolnak férfiak és nők vegyesen. Táncukat férfiak és asszonyok összekeveredve minden rend nélkül különféle bizarr ugrások és "illetlen" mozdulatok közepette ropják, miközben szüntelenül tenyérbe csapkodva egetverően kiáltoznak. Közben persze nem maradhat el a pálmabor vedelése sem, ami hozzátartozik a "bulizáshoz".





 Dél-Afrika 1949: törvényben tiltják meg a vegyesházasságot, 1950-ben kimondják, hogy fehérnek nyilvánított körzetekbe és városokba csak azok a feketék léphetnek be, akiknek ott van a munkahelyük. Fehér és fekete nem járhat egy iskolába, nem ülhet azonos autóbuszra vagy más közlekedési eszközre. És ezek csak a főbb rendelkezések voltak! Az erkölcstelenségi törvény megtiltja fehérek és feketék között a szexuális kapcsolatot. E téren sok visszaélés történt. Volt aki feljelentette férfi haragosát azzal, hogy fekete nővel látta. Elég volt egy rendőr tanút szerezni, és a megvádolt emberre börtönbüntetést szabtak ki. A személyi igazolványban négy kategória volt: fehér, fekete, színes és ázsiai. Ezt a dekoratív táncosnőt vajon melyik kategóriába sorolták?




 A férfiak meztelen talpa ütemesen csapódik a kemény földhöz, egyszerre zörrenek lábaikon az acélkarikák... A nők eleinte csak egy helyben topognak. Majd mindinkább forrósodik a hangulat. A fejek, vállak, kezek, törzsek mozgása valami csodálatos látványt nyújt. Egyre szaporábban! Egy lépés előre, egy hátra - most már a hölgyek is egy ütemre a férfiakkal... Könyörtelenül dübörög halántékunkon a dobok ritmusa, a tamtam. Mindez még fokozható: a kerek fekete vállak, testek hihetetlenül sebes és változatos mozgása őrjítő iramot vesz. Az arcok elmosódnak, a lábak tiporják a kemény agyagot. A performansz ritmusa tovább gyorsul. Extázisba táncolták magukat!


 


 A zenés hajóbárban egyiptomi népzenét játszottak, hastáncot és más produkciókat adtak elő...



  


Az utolsó este búcsúvacsora. Kabaréba megyünk, ahol jókedvű, zenés műsor kíséretében megismerjük az ország vidám dalait, muzsikáját, szórakozását.


 


 Egy kismagnóval felvettem a lebilincselő dél-amerikai zenét és a dalokat, melyek a kabaréban elhangzottak, de ezúttal csak egypár képet tudok felvillantani a nagyszerű látványból, a jellemző dél-amerikai hangulatból. Azonban úgy gondolom, hogy néhány szót kell ejteni a kolumbiai társadalomról, miközben a kellemes atmoszférát idéző fotókban gyönyörködünk, melyek szórakoztatnak és hű karakterfestők...

Chile 
.
 


Telt ház volt. Chilei és Chile környéki szigetekről való táncosok léptek fel sajátos öltözetben, karakteres táncaikkal és egyedülálló dalaikkal. Samoáról, Haitiból, Hawaiiról és mások a Polinéz szigetvilágból...

 

Vasárnap van. Vidám, táncos csoporttal találkozunk. A városban az utcákon ropják az emberek, a fiatalok - kettesével, csoportosan vagy éppenséggel ahogy adódik. Közben énekelnek, kurjongatnak. A lábak rángatóznak, az ülepek himbálóznak, a karok dionüszoszi mozdulattal a magasba lendülnek. Hát ez a brazil valóban jó kedélyű népség! Fehérek és feketék egyaránt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése