2013. február 27., szerda

Performanszok II.

Táncos képek Ázsia országaiból, melyek már szerepeltek egy-egy blogbejegyzésben. Ha a címre (ez minden esetben egy ország) klikkel, a teljes fejezet megjelenik, melyben legtöbb esetben a szerző által készített több, az itt kiragadotthoz hasonló témájú fotó is megtalálható kommentárral együtt.





Ősi viseletükben játékos madárkák könnyedségével táncolnak és utánozhatatlan kecsesség jellemzi minden mozdulatukat.





Jellegzetes szabású ruhában és kalapban a táncosok fergeteges sikerrel vietnami néptáncokat adtak elő.
 
 
 
 
 
 
 Búcsúvacsoránkat a Salongray Reataurantban rendezték meg. Tánccal, zenével szórakoztattak bennünket a jellegzetes vietnami estebéd után. Nézzék velünk a szép népviseletbe öltözött szereplőket, kecses mozgásukat! Ehhez nem kell kommentárt fűzni...
 
 
 
 
 
 A táncosnők egy vallásos darabot, valamiféle misztériumjátékot adtak elő. A régi törvény szerint 1932 előtt ha valaki a király jelenlétében előadás közben csak suttogni is merészelt, halállal lakolt! Ha főnemes volt, arany- vagy ezüstbilincset kapott, s mielőtt fejét vették, egy szantál fabuzogánnyal fejbe verték, így érzéstelenítették. Ha egyéb vendég a ház asszonyával szerelmi viszonyt kezdett, 3 napos kínzás után került kivégzésre. A nőt nem kínozták, hanem azonnal végrehajtották a halálos ítéletet.
 
 
 
 
 
 
Több táncosnőn is láthatjuk a híres thai gyűrűt, amit amulettként viselnek és navaratnának hívnak. 9 kő van benne: gyémánt, smaragd, rubint, topáz, zafír s a csillogó fekete kő, a macskaszem.
 
 
 
 
 
 Hát ilyenek a nepáli leányok! Szépek. A hús azonban ehetetlenül rágós volt! Italt nem adtak, egy pohár sör pedig 2 dollárba került!
 
 
 
 
 
 Látogatást teszünk az ún. Pokol Kapujában. Nem tudom, hogy ez valójában mit jelent, de itt nagyon szép ősi ceyloni táncokat és tüzes bemutatókat láttunk. Lélegzetelállító és számunkra érdekes zene mellett lejtették táncaikat.
 
 
 
 
 
 Vacsora után műsoros est következik. Akrobatikus elemekkel tarkított táncot látunk pontosan kidolgozott kéz- és lábmozdulatokkal - fúvóshangszerek, csengettyűk és dobszó kíséretében. És jön a tűzprodukció, a tűznyelők, majd a népviseletbe öltözött, gyönyörű táncosnők és a fürge lábú táncosok bemutatója.
 
 
 
 
 
 
 Az atajal férfiak és nők homlokukat tetoválják. Régebben fejvadászok voltak, és állukat is tetoválták. A nők közül azonban e jelet csak azok viselhették, akik szépen és ügyesen tudtak szőni.
 
 
 
 
 
Szinte megkönnyebbülünk, amikor már csak a különféle szörnyekkel és démonokkal találjuk szembe magunkat. Minden jó, ha vége jó: a kijáratnál ez a csinos táncosnő búcsúztat bennünket maláj táncmozdulatokat lejtve.
 
 
 
 


A kolostorokban tartják meg az ünnepeket, melyekhez hozzátartozik a szent tánc, a csham, amelyben mitológiai alakok maszkjait viselő szerzetesek újrajátsszák a jó és gonosz közötti viadal ősi témájának különféle variációit. A táncokat egy külön sorban ülő szerzetesek kisérik dobon. Mindazok, akik nem vesznek részt közvetlenül a bemutatóban, lelkes figyelemmel nézik az általában több napig tartó szertartás eseményeit. A maszkokat fából és papírmaséből készítik, és szükség szerint javítgatva hosszú ideig megőrzik.
 
 
 
 
 
 
 A számok szövege a szent hegyről, a Himalájáról szólt, melyet átszellemülve adtak elő a tibeti hölgyek. Sok esetben nem értettük, hogy mit jelképeznek a maszkok, pusztán a hangulatot tudtuk átérezni.
 
 
 
 
 
A csodálatos sziget gyönyörű táncosnői ropják. Olvastam, hogy annak idején a hölgyek fedetlen kebellel jártak-keltek. Akkor ez volt a divat. De mi is a valóság?
 
 
 



És vajon kell-e ennél szebb búcsúztatás? Bali szigetének szépei fogadtak bennünket csodálatos táncukkal és zenéjükkel, és most ők is köszönnek el tőlünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése