2013. április 1., hétfő

Ausztrália II/1

 UTAZÁS AUSZTRÁLIÁBA
Melbourne a kontinens legangolosabb városa




De máris egy ausztráliai nagyvárosban, Melbourne-ben vagyunk. Amíg Canberra nem épült ki, az ausztárliai törvényhozásnak és a minisztériumoknak is ez a város adott otthont. A tengeröböl mentén a Yarra folyó két oldalán fekszik. Kiterjedése 2200 négyzetkilométer területet foglal el. A város építői pompás középületekkel, fasorokkal díszített széles utcákat és virágos parkokat létesítettek a településen. Az egyenes utak szabályos négyszögekre bontják a belvárost. A sakktábla-rendszer jellemző. A város magja a múlt század végén és századunk első évtizedeiben alakult ki négy-hatszintes épületeivel.





A modern átépítés a második világháború után indult meg, amikor egyre másra kezdték lebontani a régi épületeket, és csupaüveg, csupabeton magasházakat húztak fel a helyükre. Ez a folyamat jelenleg is tart, ezért a belváros építészeti képe meglehetősen vegyes.





A múlt és jelen építészetének olykor meghökkentő keveredése ellenére Melbourne city-je megőrizte sajátos hangulatát: úgy emlegetik, mint a kontinens legangolosabb városát. Még az utcákat is javarészt Angliából importált fákkal, cserjékkel ültették be. Angolos az emberek viselkedése, szokásaik, a mindennapi élet apró megnyilvánulásai, amit annak idején a ködös Albionból plántáltak át, és amit görcsös konzervativizmussal ápolnak ma is.





A Szent Pálról elnevezett anglikán katedrális 1880-1891 között épült Melbourne-i bazaltból és Sidney-i homokkőből. A templom belső kiképzése monumentális, 13 harangjának zúgása pedig még nagyobb élményt jelent.





A sziget lakosságának többsége anglikán vallású.





A katolikus kisebbség a Szent István bazilikába jár istentiszteletre.
 
 



Cook kapitány szobrát látjuk, akiről az előbbiekben már részletesebben is szóltunk.





Tisztelettel megbámuljuk a nagy felfedező házát, ugyanis az eredeti lakóházáat áthozták Angliából.





Melbourne főútvonalait elég szélesre szabták ahhoz, hogy a villamosok fennmaradhatnak. A city-n belül a villamosok útja nem törik meg sem jobbra, sem balra, egyszerűen elvisz az utca végéig, akár 2 km hosszan is. Ez számunkra is kedvező volt, mert könnyebben közlekedhettünk, tájékozódhattunk.





És mi történik a kiszolgált villamossal? Restaurant lesz belőle a főútvonal mentén.





A vasútvonalak főként a főpályaudvarra futnak be. A városban az 1970-es években építettek új repülőteret. A nemzetközi reptér a várostól 18 km-re fekszik, melyet ugyancsak új autópálya köt össze a belvárossal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése