2013. április 24., szerda

Szingapúr 6/a

 SZINGAPÚR: SIMHAPURA, AZAZ OROSZLÁNVÁROS
 A városban van maláj, kínai és hindu negyed, és ennek megfelelően templomaik is (1.)




Órákig is el lehetne gyönyörködni ebben a szép, csodálatosan megépített hindu templomban. A városban van maláj, kínai és hindu negyed, és ennek megfelelően templomaik is.





Levesszük a cipőnket, szabadon bemehetünk és kedvünkre fényképezhetünk is a hindu templomban. Vezetőnk néhány szóban elmondja a hinduizmus lényegét. A többi világvallással ellentétben nincsen számon tartott alapítója a hinduizmusnak. Eszerint az egész mindenséget egyetlen örök, végtelen, változatlan és egységes szellemi tényező alkotja. A dolgok, élőlények csupán ennek megjelenési formái.





E vallás társadalmi oldaláról az indiai feudalizmust fejezi ki, mindenekelőtt a kasztrendszer megváltozhatatlanságát, szellemi téren pedig a lélekvándorlást. Fő istenségei: Brahma, az alkotó, Visnu, a megtartó és Síva, a pusztító, megújító.





Az ideológiája szerint mindenkinek a kasztja előírásait kell teljesíteni, ezért jutalmul a következő életében magasabb kasztban születik újjá. A bűnösök azonban alacsonyabb kasztban, sőt akár állati alakban reinkarnálódnak - tartják.





Minden tettnek (karma), sőt gondolatnak elkerülhetetlen következménye mindenek előtt az, hogy a cselekedetek túlvilági jutalmának vagy büntetésének lejártával újból kénytelen megszületni az egyén. A születések forgatagából való szabadulás a végső jutalom, a Nirvána.





A hinduizmusban fennmaradt a bálványimádás, valamint az állatok, különösen a tehenek és a majmok, növények (pl. lótusz), a folyók és hegyek tisztelete. A vallásos gyakorlat részei az isteneknek való áldozás, az ősök kultusza és a szent helyekre való zarándoklat. A hinduizmuson belül számos változat, szekta alakult ki (pl. a szikeké stb.) - hallottuk dióhéjban a rövid látogatásunk során, amíg körülnéztünk. Persze érdekes lett volna, ha a sok-sok számunkra különös szobor, kép, no meg a félmeztelen egyházik ember tevékenységéről is részletesebb tájékoztatást kapunk, erre azonban a szoros program miatt nem volt lehetőség.





Hatalmas épület a muszlim mecset. A városállam lakóinak az adatok szerint több mint 15 százaléka muszlim vallású, de tudjuk, hogy a világon 1-1,2 milliárdra tehető a számuk. Sajnos a mecsetbe nem tudtunk bemenni, csupán az udvaron lévő mosakodó alkalmatosságokat láttuk.







Annyit elmondtak, hogy a vallási jog szerint az öt legfontosabb istenükkel szembeni kötelesség, tehát a "vallás oszlopai" a következők:
1. A naponta többször elmondandó hitvallás (saháda).
2. Napi ötszöri imádkozás, amit tisztálkodásnak kell megelőznie (szalát).
3. Vallási adó (zakát) megfizetése.
4. A böjt betzartása a böjthónapban (ramadán). Amikor is napkeltétől napnyugtáig nem szabad enni, inni, dohányozni, tilos a szexuális élet.
5. Mekkai zarándoklat (hádzs) annak, aki megteheti.
Mindezen felül minden muszlim számára kötelező a szent háború (dzsihád) segítése.







A muszlim nőknek a fejüket be kell kötni, helyesebben a hajukat. A maláji hölgy ugyancsak a mecset kapujánál várakozik a kislányával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése