2013. április 7., vasárnap

Ausztrália IV/1

 UTAZÁS AUSZTRÁLIÁBA
Sydney Ausztrália legnagyobb városa




Repülővel utazunk Sydneybe, mely Ausztrália legnagyobb városa, lakóinak száma 3 millió, területe pedig hétszerese Budapestének. A kápráztató felhőkarcolók között itt-ott földszintes házacskák húzódnak meg, melyeket nagy szeretettel gondoznak és óvnak. Hogy miért? Mert ezek a történelem, Ausztrália történetében mérföldkövet jelentenek, nevezetesen például az első téglaház, az első közhivatal, az első templom és így tovább.





Sydnyt Ausztrália bölcsőjének is nevezhetnénk: 1788-ban ugyanis itt kötött ki a fegyenceket szállító Első Flotta, és itt létesült az első európai település a kontinensen.




A belváros ugyan mindössze 13, de az egész agglomeráció 3885 négyzetkilométer kiterjedésű. Mielőtt bejárjuk ezt a csodálatosan szép várost, egy fotót készíttetünk magunkról...





Sydney a kontinens legnagyobb iparvárosa is, különösen jelentősek a hajóépítő, gépgyártó, kémiai, elektromossági, könnyű- és élelmiszeripari üzemei.





Közvetlenül Sydney szomszédságában működnek Ausztráliai legnagyobb vaskohászati gyárai.





Világvárosról van szó, és erre vall a közlekedése is. A városlakók többsége kisautóval jár, és kitűnő sztrádák, alul- és felüljárók tömege biztosítja a közlekedés zavartalanságát.





Különösen a city telített járművekkel, hiszen utcáit még a lófogatos időkben mérték ki. Vezetőnk a föld alatt közlekedő villamosvonatot ajánlja, ha a belvárosban akarunk közlekedni. A circle jelzésű vonatok nagy kört tesznek meg a város központja alatt, a belváros föld alatti öt állomásán állnak meg, és ugyanoda térnek vissza.





Nejemmel úgy döntöttünk, hogy inkább a városnéző kis vicinálist vesszük igénybe - nemcsak azért, mert a legolcsóbb, de azért is mert a legbiztonságosabb, és utazás közben a város forgalmából, látnivalóiból is nyerünk némi ízelítőt.





Legföljebb várunk egy kicsit...





...és fényképezkedünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése