2013. szeptember 22., vasárnap

Marokkó III/1

 KERESZTÜL-KASUL MAROKKÓN (1997-BEN)
Marrakech királyváros



Utunk következő állomása Marrakech, a 440 ezer lakosú, negyedik királyváros. A Bab el Robb dísztelen, hatalmas erődkapun megyünk be mi is a városba. Annak idején ezen a kapun vonultak be a csapatok a várba, és itt folyt a hadifogoly-szállítás is.





A város tulajdonképpen egy hatalmas oázis, amelyben pálmaligetek és zöldellő kertek között vöröses épületekkel és narancsfákkal szegélyzett utcák húzódnak. A legjellegzetesebb berber város. Lakói jelentős hányadának otthona csupán egy sátor. És Marrakech vörössárga, vert agyag városfalai között egész évben megszakítás nélkül tart a vásár.





A medina szíve a Jemaa el Fna, ez a szabálytalan alakú, hozzávetőlegesen 150x100 méteres tér, mely az egész város központja. Anno ez volt a holtak tere, ide akasztották ki a szultán parancsára a kivégzett bűnözők és lázadók levágott fejét. Ma már maga a tarka tér semmivel sem emlékeztet különös nevére, hanem zavartalanul éli naponta megújuló zsivajgó életét.





Az oszlopokra kifeszített védőgyékények árnyékában a tér körüli boltocskákban minden megtalálható a különleges gyümölcsöktől az amulettekig és a gyermekjátékoktól a frissen sült kebabig.





A gyógynövényeket, fűszereket sátorban vagy éppenséggel a nyitott téren árusítják. Egy-egy ilyen boltocska számtalan, soha nem látott füvet, csodaszert kínál. Akad itt teakészítésre használatos fodormentától kezdve akár bőrszalagokkal bevont sárgásfehér, fényes, kemény héjú strucctojás is, mely pora álíltólag gyógyító erejű. De ha akarod, azonal kihúzzák a fájós fogadat, sőt még protézist is próbálhatsz egy másik sátornál.





Büszkén mutatják a gólyafészket, mely szerencsét hozó, védett szent állat otthona. A gólya az iszlám klasszikus madara, és a vallás oltalma alatt áll. Nagy, boglyas fészkei számtalan helyen megtalálhatók.





A város bejárásához a legtöbb pénzesebb turista a fiakkert veszi igénybe. Igazuk van, mert ily módon lehet a legtöbbet látni a településből és a legtöbb jellegzetességet megtekinteni.





Lehet kapni élelmiszert is, csodaszép narancsot, datolyát, kérges fügét, de akár tojást is. Ugyancsak sajátos "ragacsos cukorkát" is, mely körül fellegszámra feketéllik a légy. Egyébként legyek nélkül ezt a vidéket el sem lehet képzelni. De talán még szemtelenebbek és kitartóbbak, mint az otthoniak. És egyik-másik porátlanul jobban csíp is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése