2013. január 10., csütörtök

Tátra II/1b

   Felvidéki barangolás - Magas-Tátra
A krasznahorkai várban...




... akár lakhatnának is.





A 2012-es tűzvésznek még nyoma sincs. A berendezés pazar, az elrendezés gyönyörű.





A tanácsteremben ültek össze Gömör megye urai. A székek különböző nagyságúak voltak, így mindenki azonos magasságúnak, egyforma nagyságúnak látszott.





Ebben a XVII. századból származó, gyönyörű barokk szekrényben helyezték el Hablovácz Franciska nászajándékul kapott porcelánjait.





Franciska asszony halálakor 1902-ben Dénes gróf két millió aranykorona értékben csodálatos márvány mauzóleumot emeltetett. A mennyezetet 8 és fél kiló arany fedi. Az ablakok acháttal vannak kirakva, az oltár pedig több ezer kis márvány mozaiklapból áll. Kétoldalt márványszarkofágban fekszik a házaspár. A kertben temette el Franciska asszony 20 évig hűségesen szolgáló kutyáját perzsaszőnyegre, fölébe pedig Stróbl alajossal élethű kutyaszobrot készíttetett.


Andrássy vadászkastélya





A mauzóleum megtekintése után a szépségektől elragadva, de mégis annak jellegénél fogva kissé szomorkás hangulatban hajtottam tovább Rozsnyón keresztül Betliar felé, hogy megnézzem az Andrássyak híres vadászkastélyát. A hangulatomat még együttérzően alá is festette a tetőn monotonon kopogó eső és az ablaktörlő egyhangú zörgése.
Az impozáns vadászkastély már a parkba belépéskor is lenyűgöz még akkor is, ha előbb egy kis nézeteltérés a "parkolási díj" miatt fel is borzolta finoman lelkem pelyhezetét. A parkban egy gyönyörű szárnyas angyal fogad szökőkúttá formálva. Hamarosan megtudjuk, hogy a magával ragadó épület 1710-ben készült, majd vadászkastélyként használták. Már a verandán a vadállatok egy csoportjának meghökkentő látványa fogad. Hatalmas elefántfej vicsorítja öklelő agyarát a belépőre. Mellette életnagyságban és -helyzetben egy kitömött nílusi krokodilus és egy aligátor támadásra kész pózban látható. Van itt óriásfarkas, vadmacska és más a világ minden részéről származó kitömött vadak és mennyezetre kifeszített sok méteres kígyóbőrök társaságában.
Az ajtót kétoldalt Ciceró és Néró mellszobra őrzi. Belépve egy provizórikus barlangban találom magam, ahol kitömött medvék üdvözölnek két hátsó lábukra állva. A megvilágítás fokozza a barlangatmoszférát.
A következő teremben a világ minden tájáról összegyűjtött fegyverkollekció látható, egy bennszülött kisgyerek napon szárított teteme, egy fáraó 5 ezer éves mumifikált asszonya, majd egy japán szamuráj lovas élethű mása látható, olyan mintha éppen most indulna a csatába.
A kastély falain értékes festmények, alattunk perzsaszőnyegek és medvebőrök. Néhány festmény feledhetetlen benyomást keltett bennem: Ottó császár megmentése (Monumetális festmény! A császár az őt megtámadó medvét megsebesíti ugyan, de nem tudja megölni. Szerencsére közbelép apródja - a kép ezt a pillanatot örökíti meg -, aki a nagy állat megölésével megmenti a császár életét, aki ekkor ajándékozta apródjának Ostmarkot 966-ban, és megteremtette Ausztriát.), Buda bevétele (Jelképes ábrázolás: a hatalmas fehér ló eltapossa a parányi emberekből álló óriási török tömeget.), A férfiasság (Egy mezítelen férfi lovon vágtat), Benczur: Erzsébet királyné megkoronázása (Andrássy helyezi a koronát Erzsébet fejére), Andrássy és Bismark találkozása, Mészöly: Csárda a Balaton mellett...
A két egymásba nyíló tálalóban a világ leghíresebb porcelán étkészletében gyönyörködhettünk. Minden szobában különböző színű és csempézésű cserépkályha. A kastélyban 17 fürdőszoba van, valamennyi más-más színű burkolattal. Külön van férfi és külön női vadászterem!
Továbbhaladva brokáttal tapétáztott falak, török mecsetből származó függöny és Izraelből hozott hatalmas, zsinagógai gyertyatartó... Egy kis szobában török háremből való farács figyelmezteti a női látogatókat nagy szabadságukra itthon, a másik szobában pedig egy jókora karosszék int a bűnözés súlyos következményeire, ezt ugyanis egy életen át faragta börtönében egyetlen fából egy elítélt.
A könyvtárban 18 ezer kötetnyi könyv van. A család minden tagját megörökítették festményeken, de megtalálható a lőcsei fehér asszony képmása is! A kastély utolsó lakója Andrássy Mária volt, aki 1944-ben hagyta el a helyet.
Nem hiszem, hogy jobban ki lehetett volna használni ezt a napot. Úgy érzem, csordultig telve vagyok élményekkel, benyomásokkal, hatásokkal!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése