2013. január 18., péntek

Tátra IV/2

  Felvidéki barangolás - Magas-Tátra
A Csorba és a Poprád




A Csorba tó páratlan szépségét hamar felismerték, partján nyaralók, szállodák épültek.





A Tátra bércei között levő 119 tengerszem közül állítólag a Csorba tó a legszebb. A felette levő Csorbai-völgyből lefolyó beszivárgások táplálják. Fekvése különösen látványos! Hatalmas kőgát (moréna) tartja fenn a lankás hegy oldalán.





A gleccserek által összehordott sziklatörmeléket nevezik morénának. Ez a gleccser valamikor az itteni völgyet töltötte ki, a moréna, mely a tavat dél felől szegélyezi, máig is megmaradt.





Hegyi vasút köti össze a tátrai üdülőhelyekkel.





Ha szépet akarsz látni, ne sajnáld a fáradságot, és ha az út éppen le is van zárva a járműforgalom elől, ülj fel az apostolok lovára, és sétálj fel a 6 kilométeres hegyi úton, szerpentinen, majd később a sziklás ösvényen, hogy megláthasd a Poprád patak forrását és az életemben látott legszebb tengerszemet, a Poprad-skie Plesot!





Jóízűt ittam a Poprád krisztálytiszta vizéből... Egy dolgot azért a lelkedre kötök, ó nyájas turista, azt, hogy ne délután 5 órakor indulj el felfelé, amikor már midnenki visszafelé jön, mert úgy jársz, mint én, és csak este 7 óra körül érsz fel a tóhoz, hogy végig sötétben jöjj visszafelé a hatalmas fenyvesek között. Ha közben eltévedtél, reggelig is kóborolhatsz. Miután letér az út a betonról, nyaktörő sziklák között halad a turistaösvény. Ha átmentél a krisztálytiszta Poprád felett átívelő fahídon, egy kisebb haranglábbal és sok kereszttel találkozol, melyek kis névtáblával és évszámmal vannak megjelölve: ezek tulajdonosai itt lelték halálukat.





Sziklás mederben kis vízeséseket alkotva zúgva rohan lefelé a patak. A szédítő magasságban fekvő tó fenséges látványt nyújt! Hatalmas havas sziklák ölelik körül a vizet. A túlsó oldalon egy fából készült szálloda, tőle nem messze néhány turistasátor. A kék tó, a méretes havas sziklák csendes birodalma ez a természet eredeti, ragyogó alkotása... Egész éjjel verte az eső az autó tetejét. A hajnali derengésben több hálókocsi sziluettje is kivehető volt. A közelben a Poprád vízesésének zúgása szolgáltatta az éjjeli zenét.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése