2013. október 28., hétfő

Jugoszlávia 9/d

  AUTÓS KÖRUTAZÁS JUGOSZLÁVIÁBAN (1968)
Művészetének története dióhéjban




A római művészet két nagy tárháza Póla és Split. Az utóbbi legnagyobb vonezereje Diocletianus világviszonyolatban is páratlan egykori palotája.





A palotához tartozó Jupiter-templom pedig a római építészet talán egyik legszebb, legépebben maradt emléke. A képen a kupola látható 80 kis domborműves mozaikkal. A keresztelő medencéje a szláv művészet legkiemelkedőbb alkotása. Zára római emlékei már nem maradtak fenn ilyen épségben, s az egykori római város fényes főterét csak a nemrég feltárt tágas Forum érzékelteti.






A bizánci művészet alkotásai itt szembetűnően jelentkeznek. Megragadó a Szent Donát körtemplom eredeti architektúrája. Ez a bizánci emlékek legszebbike a Dalmát-tengerparton.
Az Adria-part románkori szláv művészetének figuratív és ornamentális szempontból is legkiemelkedőbb alkotása a spliti Jupiter templomban őrzött keresztelő medence domborműve.





A dalmáciai román stílus legszebb kiteljesedése a trogiri dóm. Oroszlános főkapujának nagy román székesegyházak példáját követő faragványai semmiben sem maradnak el az itáliai román stílusú székesegyházak formagazdagságától.





Az itáliai román stílus megtestesítője.





Tiszta gótikus templomot nem találunk a tengerparton. Ennek oka hosszú építési idejük, aminek folytán a Franciaországból gyorsan elterjedő reneszánsz hamarosan kiszorítja a gótikát. Ezért vegyes stílusúak a dalmáciai székesegyházak. A reneszánszba hajló gótika legyszebb egyházai alkotásainak egyike a sibeniki katedrális.





A barokk stílus virágkora a dalmát városok hanyatlásának idejére esik. A barokk másodvirágzásának szép dokumentuma a dubrovniki Szent Vlah (Balázs) templom a XVIII. századból.





Amikor rabul ejt bennünket az elmúlt korok építőművészete, ne feledkezzünk meg a mairól sem! Ma nem várfalakat, zömök erődöket építenek, hanem karcsú toronyhoteleket, merész ívelésű betonhidakat, fenséges panorámát nyújtó kilátókat teraszokat Rijekában,





...Mosztárban, 





...Opatijában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése