2014. május 6., kedd

Fekete-Földközi tengeri hajóút VIII/1

2 TENGER + 6 ORSZÁG
Szorosokon át - meg esőben




Hiába vártuk a fedélzeten a fényes napfelkeltét, borult időt és esőt kaptunk helyette. Az Égei- és a Márvány-tengert összekötő Dardanellák azonban ilyen időben is megérdemli a fényképezést. A tengerszoros hossza 61 km, szélessége 1200 és 7 km között váltakozik. Mélysége 50-105 méter között van. A szoros lényegében egy hosszúkás völgy, amit a tudósok szerint a földtörténeti harmad és negyed időszakban árasztott el a tenger vize. A feneke sima, homokos és csaknem teljesen sziklátlan. Kétirányú áramlása: felül a Márvány-tenger kevésbé sós vize áramlik az Égei-tenger felé, míg alul a nehezebb (magasabb sótartalmú) égei-tengeri víz halad a Márvány-tenger irányába.





Törökország legújabbkori történelmében az első világháború idején komoly szerepet játszott a Dardanellák szorosa. 1915 folyamán óriási emberi és anyagi áldozatokat követelő tengeri csaták zajlottak itt le az európai szövetséges haderők és a török hadsereg között. A tét a Márvány-tengerre való bejutás, illetve az Isztambul alá hajózás volt. A törökök áthúzták az európaiak azon számítását, hogy ők szabják meg az egykori nagyhatalmú birodalom sorsát.





A parti erődök, ahol a török flotta az első világháborúban megsemmisítette az angol hajóhadat.





Az erődítmény történetét megismerve magyar vonatkozást is találunk. 1775-ben Tóth Ferenc, francia szolgálatban álló hadmérnök tervei szerint végezték a szoros-erőd felújítását. Apja, Tóth András a Törökországba menekülő II. Rákóczi Ferenc kíséretének egyik tagja volt.





Íme a Boszporusz, mely Európát és Ázsiát elválasztó tengerszoros. A Fekete- tengert a Márvány-tengerrel köti össze. 30 km hosszú, szélessége változó. A víz halakban gazdag.





Gyorsan közelít a kis török őrhajó.





Mi is teljes gőzzel haladunk Isztambul felé. Nemcsak hajók siklanak mellettünk, de seregestől kísérnek bennünket a büszke, karcsú sirályok is. Egyik útitársnőnk hálát adott a fején levő kendőért, mert így az egyik sirály csak azon hagyott maradandó nyomot.





Az Aranyszarv-öböl, törökül Halic egy hosszú, nem túl széles, természetes öböl. Ez osztja az európai részt ismét két részre. Két háromszöghöz hasonló félsziget alakult ki ily módon, melyek közül a délit az Aranyszarv és a Márvány-tenger, az északit az Aranyszarv és a Boszporusz vize határolja.





Hajónk nem tud bemenni a kikötőbe, a kishajón érkezett török tisztek átvizsgálják az útleveleinket, majd átszállunk egy 100 személyes motoroshajóba, mely a partra visz.





A kirándulóhajók az Aranyszarv-öböl torkolatától indulnak, és a szoros két oldalán levő kikötőket érintve elhajóznak egészen a fekete-tengeri torkolatig, majd visszatérnek a kiindulási helyre - magyarázza vezetőnk - ha sehol nem szállunk ki, csak a hajóról csodáljuk a két oldalon egymás után elénk táruló tájakat, akkor is kellemes élménnyel gazdagodunk. De ez bennünket most nem vigasztal. Szeretnénk már biztos talajt a lábunk alatt.





Esőben pillantottuk meg Isztambult.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése