2014. május 21., szerda

Fekete-Földközi tengeri hajóút X/2c

2 TENGER + 6 ORSZÁG
Большой - amit mindenki ért oroszul





Mindössze 450 nap alatt épült fel Európa legnagyobb sportstadionja 1955-56-ban, a Központi Lenin Stadion. 180 hektárnyi területen fekszik, 130 sportlétesítménye van és 32-féle sportágban lehet egyszerre versenyeket rendezni.





A moszkvaiak büszkék lehetnek a metrójukra. Egyrészt hatalmas forgalmat bonyolít a nagyvárosban ez a fajta közlekedési eszköz - ráadásul a föld alatt, másrészt gyönyörűek a megállóhelyek. Lenyűgözőek az embernagyságú szobrok, az ezernyi fénnyel világító csillárok, a kialakított enteriőr és a tisztaság.





Moszkva legismertebb szállója az Ukrajna hotel. Stílusát gúnyosan sztálinbarokknak mondják, mert Sztálin rajongott az amerikai felhőkarcolók iránt, s ezek megfelelője az Ukrajna szálloda. Elhelyezkedése is pompás: a Moszkva folyó partján a parlamenttel szemben áll.






A Lomonoszov Egyetem 31 emeletes felhőkarcolója 1949 és 1953 között épült. Csúcsos középső részéhez 17 emeletes szárnyrészek csatlakoznak. A toronyépületben az egyetem rektori hivatala foglal helyet. Csaknem 50 ezer helyiség van az épületben. Ha mindegyiket végig szeretnénk járni, 200 kilométert kellene gyalogolnunk.





A Micsurinszkij proszpekt és a felhőkarcoló között 42 hektáron terül el az egyetem botanikus kertje, a sétányon pedig sajnos nem tudtunk leülni, mert minden pad foglalt volt.






A Nagy Színház (Большой театр, Bolsoj tyeatr) klasszicista épületét 1821-24-ben emelték. Tervein számos moszkvai és pétervári építész dolgozott. Nézőterén 2200 ülőhely van. Kiváló az opera- és balettegyüttese, sajnos előadásukat nem láttuk.





A Nagy Kőhíd helyén már több mint 200 esztendővel ezelőtt állt egy kőboltozatú ívhíd. Az újat 1938-ban építették. Hossza 487, szélessége pedig 40 méter. Csodás kilátás nyílik róla a Kremlre és az egész városra.






Világhírű a Szent Bazil székesegyház hagymakupoláival. Több néven is ismert: Vaszilij Blazsennij templom, Boldog Vazul székesegyház, de még a helyiek is többféleképpen emlegetik: Храм Василия Блаженного vagy Покровский Собор. Eredetileg Pokrov székesegyháznak hívták. Az orosz történelem nagy eseménye, a kazanyi tatár kánság feletti győzelem emlékére épült 1555 és 1561 között. 1552. október elsején Pokrov, vagyis Mária oltalma ünnepén kezdődött Rettegett Iván seregeinek a rohama. Az orosz földeket három évszázadon át sarcoló egykori Aranyhorda utolsó fellegvára ellen mentek ekkor. Innen tehát az eredeti név. És miért Boldog Vaszilij? Rettegett Iván megparancsolta, hogy annyi templomot építsenek a Kreml Szpasszkaja-tornya mellé, ahány győztes csatát vívtak csapatai Kazanyban. A tizedik templomot a XVI. század végén toldották a tömbhöz Vaszilij Blazsennij, a Moszkva-szerte közismert szent ember sírja fölé.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése