2014. május 10., szombat

Földközi-Fekete tengeri hajóút IX/1

 2 TENGER + 6 ORSZÁG
Park Múzeum




Várnában (nem a szójáték miatt, hanem bosszúságunkra!) várni kellett az autóbuszra a kikötőben, mert a megrendelésnél nem vették figyelembe az egy óra eltolódást. A hajón velünk érkezett németek bezzeg taxival mentek ki az Aranypartra!





Az autóbusz megérkezésekor városnézésre indultunk.





Ez a fekete bolgár kislány igen jól beszélt magyarul. Ő volt az idegenvezetőnk.





Megnéztük a várnai Park Múzeumot 1444 emlékeiről. A feleségem fotóz kivételesen. "A Fegyverbarátság park-múzeuma a bolgárok, lengyelek, magyarok, románok, csehek és jugoszlávok megbonthatatlan egységének emlékműve. E népeknek ma is közös a célja - a béke és a szocializmus megszilárdítása, a kommunista társadalom teljes győzelmének kivívása" - olvasom a kapott füzetkében. Igen, ezt én is megmosolyogtam.





Hunyadi János szobrával már a feleségem fényképezteti magát. Számos tárgyat és dokumentumot kapott a múzeum Lengyelországból, Magyarországról, Romániából és Csehszlovákiából.





Az 1444. évi várnai ütközetet döntő jelentőségűnek értékelik a bolgárok. Annak ellenére, hogy a bolgár nép nem békélt meg a barbár rabsággal és szakadatlanul folytatta harcát a nemzeti függetlenségért, Bulgária hosszú ideig török uralom alatt maradt. A szövetséges hadsereg harcainak sikertelen kimenetele végzetes következményeket vont maga után mind az évszázados bizánci birodalomra, melynek fővárosát, Konstantinápolyt a törökök a várnai ütközet után 9 évvel vették be, mind Kelet és Közép-Európa népeire.





Bár sikertelenül végződött Bulgáriában a híres csata, mégis mély nyomokat hagyott a bolgár nép tudatában, melyről sok monda, legenda és népdal tanúskodik. Ezek lelkesítették a bolgár népet az oszmán leigázók elleni szakadatlan harcban. A múzeum Várnától 4 km-re nyugatra, az 1444. évi harcmező központjában helyezkedik el. A két ősi trák sírdomb közelében épült a pavilon.





Hunyadi János a várnai csatában. 1444. november 10-én a magyar és erdélyi ezredekkel gyors támadást indított a török jobbszárny ellen a hadvezér, és sikerült azt szétvernie. A fellelkesült lovagok és maga I. Ulászló azonban követelték a janicsárok megtámadását. A lengyel gárdacsapat anélkül, hogy bevárta volna az erősítést, orkánként rontott a janicsárok állásaira. Közismert az 500 hős lengyel harcos tragikus halála I. Ulászlóval az élen, akit később Várnencsiknek neveztek el. Minden oldalról bekerítve a janicsárok nyilaitól, kindzsájaitól, lándzsáitól pusztultak el.





I. Ulászló halálától megrettenve Hunyadi János ismét megpróbálta a törököket megtámadni, a janicsár csapatokat azonban nem sikerült szétvernie. Estefelé általános visszavonulást rendelt el. A következő napon elkeseredett harc után elesett a szekér erődítmény, az úgynevezett Wagenburg is, melyben cseh harcosok haltak hősi halált. 1444. november 12-én a szövetséges hadsereg utolsó szétszóródott csapatai Daut pasa csapatától üldözve csatlakoztak a Hunyadi János vezette hadseregtörzshöz, mely a Duna és Románia irányába haladt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése