2014. május 16., péntek

Fekete-Földközi tengeri hajóút X/1b

  2 TENGER + 6 ORSZÁG
Meglátogattuk a Voroncov-kastélyt




Meglátogatjuk Alupka idegenforgalmi nevezetességét, a Voroncov-kastélyt, mely nagyszerű parkjával egy kietlen, köves, sziklás helyen épült. Voroncov gróf novorosszijszki főkormányzó volt. II. Katalin uralkodása alatt élt, de gazdagabb volt, mint a cárnő. Az a rész, ahol a parkot létrehozták és a kastélyt építették, kopár sziklafal volt. Ami gyönyörűséget itt látni lehet, azt mind emberi kéz alkotása.





A 158 helyiségből álló palota 18 évig épült (1828-1846-ig), a gróf 80 ezer alattvalója dolgozott rajta. A 19. századbeli orosz építőművészet egyik legszebb alkotása.






A kastély várszerű épület. A kő adott volt az építéshez. Azt mondják, hogy a malterba annak idején tojásfehérjét kevertek, hogy szilárdabb legyen. Vajon mennyi kellett hozzá?




Az épület a grófnak csak nyaralóul szolgált, s bár télen soha nem lakták, mégis minden szobába kandallót tettek az akkori szokásnak megfelelően, igaz ezekkel fűteni nem lehetett, díszítésül szolgáltak csupán. Az előszobában faliszekrények a felsőruhák tárolására és szerszámos gardrób áll. A házigazdák képei fogadnak bennünket a falon: Voroncov gróf arcképe két tábornoké között, feleségének és leányának, a bájos Szofinak az arcképe mosolyog a látogatóra.






Feleségem és mellette álló barátnője a kínai teremből kijövet le voltak nyűgözve. Ez volt Voroncovné fésülködő szobája. A falon a gazdag hölgy monogramja E (Erzsébet). A terem mennyezete fa alabástromnak láttatva. A falak selyemmel borítottak, azokon virágminták pasztell színben, de mindegyik virágminta más és más. A szoba egyik sarkában állt a grófné levélszekrénye, melyben titkos írásait tartotta.





A palota mellett külön látványosság a park, mely önmagában is magával ragadó. Egy 40 hektáros földdarabról van szó, mely az egész déli partvidék egyik legszebb díszkertje.





Számos fafajta található itt. Szamóca, libanoni cédrus, esernyőfa (más néven majomfa), mandulafenyő, eukaliptusz. Sztriptíz, vagyis szégyentelen hölgyfa, melyet azért neveznek így, mert először vörösesbarna a kérge, de a nyár folyamán ezt a "ruháját" leveti, s alatta szép, halványzöld szín jelenik meg. Megannyi egzotikus növény!





Mindenhol üde, zöld fű, égbenyúló sziklák. A park hangulatát emelik a mesterséges tavak, vízesések. Fekete és fehér hattyúk. A hattyú nem tud élni a párja nélkül - meséli vezetőnk - ha az egyik elpusztul, akkor a másik fájdalmas hangon felsírva felrepül, és a sziklához veti magát, öngyilkos lesz.





A Voroncov-palota ma múzeum. A falon levő festmények között megtalálható a gróf apósának és anyósának a képe is. Utóbbi érdekessége, hogy a kép hátterében II. Katalin sziluettje látható, mely arra utal, hogy az előtérben levők a vagyonosabbak. Ugyancsak szerepel a képtárban I. Péterről és II. Katalinról festmény.





A billiárd teremben és a kis ebédlőben holland és flamand festők képei láthatók.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése