2013. október 17., csütörtök

Egy szentesi tanuló kérdései


A KUTYA RENDELLENES ÉTVÁGYA, A TEKNŐS SZEMGYULLADÁSA, PÁNCÉLLÁGYULÁSA
A NAPOKBAN KAPTAM TELEFONHÍVÁST Szentesről. K. Pisti tanuló elmondta, hogy rendszeresen olvassa a Kistermelők Lapját, mert nagyon szereti az állatokat, és főleg azok egészségével kapcsolatos leírások érdeklik.
Jó tanuló, melynek jutalmául több hobbi-állat tartását is engedélyezték a szülei. Van akváriuma, tengerimalacai, teknősei és egy kedvenc kutyája.
Két kérdést is felvetett. Elmondta, hogy a kutyája keresi, hevesen kutatja, de meg is eszi a legkülönfélébb tárgyakat, fadarabot, papírt stb. Még a földet és az ürüléket is. Mitől lehet ez a kóros jelenség, és miként lehetne megszüntetni?
A másik kérdése a teknősökre vonatkozott. Volt olyan teknőse, amelyik „szemgyulladást” kapott, és a tetrános szemkenőcsre sem javult, elhullott. Ugyanennek a teknősnek a páncélja sem keményedett meg. Kérdezi továbbá, hogy etetheti-e a teknősökkel a kutyatápot?
Hívásának nemcsak azért örültem, mert olyan kérdéseket vetett fel, melyek gyakran előfordulnak a mindennapos állatorvosi gyakorlatban, de nagyon örülök, hogy fiatal Olvasónk is forgatja Lapunkat, és érdekli az állatok egészségéről szóló rovatunk is. Szívesen megválaszolom tehát kérdéseit a Lapunk hasábjain.
A KUTYA RENDELLENES ÉTVÁGY (Allotriophagia)
A rendellenes étvágy során a legkülönfélébb idegen anyagokat ehet meg a kutya. Ismeretes a földevés (geophagia) és a bélsárevés (coprophagia) kóros jelensége is, mely lehet akár gyomorhurut vagy gyomorgyulladás következménye. A kóros jelenség előfordul valaminő hiánybetegség során is, de bizony nem egyszer rossz szokásként jelentkezik.
Fiatal állatoknál a kalcium-foszforháztartás zavara vagy a fehérjehiányos táplálkozás is kiváltja a rendellenes étvágyat. Ilyenkor a kutya az előbb említetteken kívül fadarabot, papírt, szövetet vagy egyéb hasonló tárgyakat is megeszik.
A kóros jelenség ezekben az esetekben jól kezelhető vitaminok, ásványi anyagok adagolásával, kiadós hústartalmú táplálékkal, tápokkal.
Eredményre vezethet, ha a rendellenes étvágyú állat eleségét szódabikarbonáttal (NaHCO3) kiegészítjük, szájon át vaskészítményeket adunk, injekció formájában pedig B12 vitaminkészítményt applikálunk.
Bélsárevés esetén ajánlják élesztő, büdös sajt, gyümölcs, zöldség hozzákeverését a kutya takarmányához. Az elmondott háziszerek alkalmazásának eredménytelensége esetén kérni kell az állatorvos vizsgálatát a jelenség okának kivizsgálására.
A TEKNŐSÖK „SZEMBETEGSÉGE”
Amikor a teknősnek „be van dagadva a szeme”, étvágytalan és a takarmányt sem fogyasztja el, sokan – valamilyen baktériumos betegségre gondolva – antibiotikumos cseppekkel, kenőcsökkel kezdik el kezelni az állatot, mielőtt az állatorvos segítségét kérnék.
Pedig többnyire szó sincs valaminő fertőző eredetű szemgyulladásról, mert a bajt egyszerűen az A-vitaminhiány okozza, és az esetek, ha időben kezelik, megfelelő A-vitamin adagolás után nagyon jó eredménnyel gyógyíthatók.
Az A-vitaminhiány esetén ugyanis a szemhéjban levő mirigyek hámsejtjei elfajulnak, a mirigyek váladéktermelő részében sajtos-, kenőcsös anyag halmozódik fel, és ez okozza a szemhéj duzzanatát.
Ilyenkor a szemrés szűk és a tágítása fájdalmas. Majd utóbb a szemrésben is megjelenik a kenőcsös, sajtos massza. Később a szemhéji kötőhártya hozzátapad a szaruhártyához, és a szemrés mechanikailag is nehezen tárható fel. A zárt szemrésű állat nem tud tájékozódni, így a takarmányát sem fogyasztja el.
Hogyan orvosolhatjuk? Valamilyen A-vitamint tartalmazó szemkenőcsöt kell alkalmaznunk, ugyanakkor a takarmányt is ki kell egészíteni A-vitaminnal. Vitaminkészítmények akár az állatpatikákban, akár pedig a hobbi-boltokban kaphatók.
A TEKNŐS PÁNCÉLGYULLADÁSA
Nagyon gyakori betegség, ez a teknősök leggyakoribb haláloka. Elsősorban a viziteknősökön fordul elő az ásványi anyagokban hiányos takarmány etetése miatt. Rendszerint az A-vitaminhiánnyal együtt lép fel.
A páncélgyulladás fokozatosan fejlődik ki, néha pár hónap, máskor egy-két év alatt. Nagy jelentősége van az egyedi hajlamosságnak.
MILYEN TÜNETEK MUTATKOZNAK?
Legjellemzőbb tünete a páncél szilárdságának csökkenése, akár szivacsos puhaságúvá válása. Nemcsak a páncél, hanem a végtagok vázának szilárdsága is csökken. Ennek folytán a helyváltoztatás fájdalmas és korlátozott.
Ugyancsak jellemző a gerinc eltorzulása. A kalcium és foszfor hosszan tartó hiánya maradandó deformitásokhoz vezet a páncélon. Legjellemzőbb a nyeregszerűen eltorzult hátpáncél.
Jól szembetűnő a bőr alatti ödéma jelentkezése is. Izzadmány léphet ki a tüdőben is, mely rózsaszínű, habos savószivárgás formájában az orrnyílásokból is ürülhet. Az állat megáll a fejlődésben, és teljesen leromlik, majd elpusztul.
MEGELŐZÉS – ORVOSLÁS
A kívánatos Ca-P arány kialakításának a legegyszerűbb módja a természetes eredetű takarmányozás: halszeletek, mészhéjú csigák, kisemlősök, zúzott csirkenyak etetése.
Fontos tudni, hogy a betegség kialakításában szerepet játszik a D-vitamin hiánya, a napfénytől elzárt tartás is.
GYÓGYKEZELÉSÜL, ha az állat eszik, a takarmányát ki kell egészíteni ásványi sókkal és vitaminokkal, ha azonban étvágytalan, a Calcimusc injekciót és a vitaminokat naponta és egy alkalommal injekció formájában kell beadni az állatnak.
HOGYAN ADAGOLJUK? Calcimusc injekcióból az adag 2 ml/ttkg, A-vitaminból 500-1500 E/ttkg, D-vitaminból pedig ennek felét adhatjuk. Jó hatású az E- és B12-vitamin adagolása is. Az injekció beadásának helye a hátulsó láb combizomzata.
MIT ETESSÜNK A TEKNŐSEINKKEL?
Amint olvashattuk, a jelzett betegségek elsősorban a hiányos takarmányozás következményei. Tudni kell, hogy életmód szerint a teknősök két csoportba oszthatók.
1. A vízi teknősök (ide tartoznak a nagyon kedvelt ékszerteknősök is) általában ragadozó életmódot folytatnak. Takarmányuk többnyire zsákmányállatokból áll. Hetente egyszer-kétszer azonban növényi eredetű táplálékra (békalencse, saláta) is szükségük van.
Táplálékuk főleg halakból, halszeletekből, gilisztából, csigákból, esetleg szopóskori kisrágcsálókból áll.
Zsákmányállatok hiányában csonttartalmú zúzalékot, pl. darált csirkenyakat, zsigereket és vitamin-kiegészítőket kell adni nekik.
2. A szárazföldi teknősök főbb tápláléka növényi eredetű. Vadonélő növények, fű, saláta, zöldségek, paradicsom. A takarmányt természetesen ki kell egészíteni mésztartalmú (valaminő kalciumtartalmú takarmány-kiegészítő szerekkel és vitaminnal) Jolovit-oldat, Plyvitamin-készítmények stb.
Igaz, hogy a szárazföldi teknősök eredetileg növényevők, fogságban azonban szívesen fogyasztanak olyan takarmányokat is, amelyekhez a vadonban egyáltalán nem juthatnak hozzá, például túrót, húsdarabkákat, befőttet, főtt rizst vagy akár a készen kapható kutya- és macskatápokat.
Többek kérdésére elmondom, hogy a felnőtt állatokat hetente kétszer, a fiatalokat naponta, másnaponként kell etetni.
A teknőseink helyes tartásával, takarmányozásával többnyire megelőzhetjük azokat a bajokat, melyek utóbb csak gondos állatorvosi beavatkozással, olykor többszöri kezeléssel orvosolhatók.
(A cikk megjelent dr. Radnai István tollából a Kistermelők Lapjában 2009-ben.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése