2013. május 1., szerda

Gyógyszertárak

Fényképek, érdekességek különböző országok patikáiról, patikaszereiről - a teljesség igénye nélkül. Ha az alcímekre ráklikkel, a teljes fejezet, melyben a kép szerepel, megjelenik.





Tallinban 1422 óta működik Európa egyik legrégebbi gyógyszertára. 1583-1911-ig a magyar Bélavári család kezén volt. A patika egy része ma múzeum.






Óriási a készlet a gyógyszer-alapanyagokból. A polcokon milliónyi üveg, különféle konzisztenciájú kenőcsökkel, folyadékokkal, porokkal megtöltve. A falakon különféle bőrök, de még egy lebőrözött és kiszárított majom teteme is függ a mennyezetről. Ez mind alapanyag, mindből medicina készül: olyan arányban és mennyiségben keverve, porítva, elegyítve ahogy az gyógyító hatású lesz a páciens panaszára, amivel jelentkezik.





Igaz, hogy mérleget nem láttam, de egy vásárló kiszolgálását igen. Nem értettem, hogy milyen betegséget mondott, de a patikárius 5 féle növényt vett ki a zsákokból, 5 csomót készített belőlük, szemmértékre látszatra egyformákat, majd tasakba zárta és odaadta az atyafinak. A beszélgetést nem értettem, de gondolom, hogy a használatát ismertette. Ide nem kellett orvosi recept, mint a vezető mondta, a patikaszer az ősök tapasztalata szerinti természetgyógyszer.




Lépjünk be a trónterembe! Itt fogadja az államfő a diplomáciai testületek tagjait. Amíg kommentár nélkül gyönyörködünk e csodálatos helyiségekben, elmondom, hogy a Palota 19 termében őrzik a 200 ezer kötetes királyi könyvtárat, a fegyvertárban pedig a világ egyik legnagyszerűbb korabeli fegyvergyűjteményét. Több mint 1000 díszóra ketyeg az épületben. A fenséges úr egészségének megőrzésére pedig akkortájt igen modern gyógyszertár is itt nyert elhelyezést, ahol százával őrzik a korabeli recepteket. Olvassunk bele az egyikbe! "Recipe, azaz vedd holdvilágnál főzött varangynak bőrét, s amikor megszárad, őröld finom porrá és készíts belőle mixtúrát!" Szegény gyógyszerész leshette a holdfelkeltét!






 Számomra legkedveltebb gyümölcs a papaja volt, mely a mi sárgadinnyénkhez hasonló, nedvdús, zamatos gyümölcs, serkenti az emésztést. Magas fákon terem és popónak becézik az itteniek. A gyógyszergyárban paparint vonnak ki belőle, mely az emésztésre ható orvosság.






Valamikor a királyi gyógyszertár szintén e helyütt nyert elhelyezést, melynek utódja az orvosi rendelő, s ez most is működik. Jellemző, hogy abban a mai napig akupunktúrával és kizárólag növényi eredetű gyógyszerekkel, úgynevezett drogokkal kezelnek.






 A saigoni piac kofái dongban is meg dollárban is mondják az árakat. Kapható itt fényképezőgép, légkondicionáló, olasz sportcipő, amerikai farmerruha. Értékes régiségek is vannak, drága elefántcsont-szobrok, márkás italok és cigaretták. De a kulcstartók, körömcsipeszek társaságában jól megférnek a gyógyszerek és az injekciós tűk. Az orvosi műszerek gazdag kínálatából egy sebész, nőgyógyász vagy akár fogorvos is válogathatna. Eleinte megpróbálták befagyasztani a magánkereskedelem csatornáit, de hamarosan kiderült, hogy az állami kereskedelem önmagában még nem képes megbirkózni az ellátási gondokkal. Újra helyet kapott a kistermelés, sőt a hatóságok szemet hunynak a feketepiac működése felett is.
Bemegyünk egy gyógyszertárba. A szekrényekben, dobozokban milliónyi gyökér, levél, szárított növény, de lógott itt a kampókon többek között majomfej is. Amikor a gyógyszerkeveréket a patikus összeállította, nem mért semmit, hanem - ahogy látjuk is -, csak úgy szemre csinált kis halmokat a drogokból, majd megkeverte, tasakba tette, és odaadta a páciensnek. Közben elmondta az utasítást, és elkérte a járandóságát.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése