2013. május 29., szerda

Karakterek I. (Afrika)

A szerző saját fényképei Afrika különböző országaiból emberekről - férfiakról és nőkről - jellegzetes, a helyre jellemző küllemmel: ruházattal, népviselettel (a teljesség igénye nélkül)... Ha az ország nevére (mely minden esetben egy linket tartalmaz) klikkel, a teljes fejezet, melyben a fotó szerepel, megjelenik.





Csinos ruhája van a hölgyeknek. De mit kell tudni az őslakosság házassági szokásairól? Máig is kötelező szokás, hogy a házasodni vágyó férfinek meg kell váltania a hajadont. A család elveszíti egy munkaerejét, tehát a leány felnevelési költségeit meg kell téríteni. Régen szarvasmarhát kellett adni váltságként, utóbb inkább pénzt, és ez a lobo. De a lobo mára már inkább jelképessé vált, a házasulandó ifjú komoly szándékának a jele a megfelelő anyagi helyzetének a bizonyítása.






Milyen is az a galabija, amiben az utcán közlekedik az igazhitű honpolgár és amit különböző színekben visel a töröksapkás hotelportás és amiben felszolgál a pincér? Egybeszabott, földig érő, ingszerű ruhadarab ez, mely alul jó bő, hogy viselőjét ne akadályozza a mozgásban. Ujja borjúszájú. Nyári változata világos, többnyire fehér vagy halványkék, egyszínű vagy függőlegesen csíkozott vászonból készült. A téli sötétebb, anyaga könnyű szövet, de ezt csak a módosabbak engedhetik meg maguknak.




Hajóra kell ülnünk, hogy meglátogathassuk Egyiptom egyik ókori műremekét, a Philae-i templomot, amelyet a nagy gát megépítése előtt a Nílus áradása elöntött.





Az én első fogásom rendeszeresen tojásrántotta volt, melybe 6 különböző itteni, általam ismeretlen fűszert raktak a sajton kívül. Mindig ehhez a kedves pincérhez mentem. Amint meglátott, már kérés nélkül készítette is mosolyogva nagy Jambót köszönve a fekete atyafi.





Jellemző kép: egy idős muszlim, aki egyáltalában nem törődik azzal, hogy célzottan őt fényképezem.






Alapszabály: a férfihez nem méltó a munka! Csakis a zebucsorda őrzése és a harc a férfiak feladata. Valamikor valóban sokat harcoltak más törzsekkel: azokat kirabolták, állataikat elvették, a jó legelőről elűzték őket, sőt még asszonyaikat is elbitorolták. Ma már inkább csak vadállatokkal, főként az oroszlánokkal bajlódnak, ha azok a legelésző gulyáikat megtámadják.




Mi történik, ha valaki megözvegyül? Kié lesz a pénzen vett asszony, ha a férj meghal? A magukra maradt özvegyeknek bizony nem kell törniük magukat új férj után, mert ősi törzsi szokás szerint valamennyi feleség a megboldogult legidősebb fiútestvérének a tulajdonává lesz! A kötelező öröklés alól csak a gyermektelen asszonyok kivételek, mert ők választhatnak, hogy maradnak-e az új férj mellett, vagy visszatérnek a szülői házba. Vajon szerencsés flótás-e, aki 5-6 de olykor akár 10-15 feleséget is örököl? Gondoljunk csak arra, lehet, hogy ezek akár 10-15 évvel is idősebbek, mint a mázlista örökös...





Tanzánia területe tízszer nagyobb hazánkénál, és lakói 97 százaléka bantu néger. Az Egyesült Köztársaság 1964-ben jött létre Kelet-Afrikában két ország, nevezetesen Tanganyika és Zanzibár összeolvadásából. Az ország hivatalos nyelve az angol, de a közhasználati nyelv a szuahéli.






A helybéli hölgy direkt elfordítja a fejét, nem akarja, hogy fényképezzem.
 




A különböző törzseket az öltözékükről lehet megismerni. A tuaregek pl. hosszú, fehér gyolcsszalaggal tekerik körül a fejüket a tűző nap ellen. Ugyanakkor a testüket csaknem földig érő fehér vászon lebernyeg borítja.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése