2014. július 17., csütörtök

Csehszlovákia-Lengyelország II/1

 IBUSZ-ÚT CSEHSZLOVÁKIÁN KERESZTÜL LENGYELORSZÁGBA (1961)
A Magas-Tátra 52 km hosszan, 15-20 km szélességben húzódik a szlovák-lengyel határon




Európának az Alpoktól keletre a Kaukázusig és az Uralig mindössze egyetlen alpesi jellegű magashegysége van: a lenyűgöző Magas-Tátra.





Felfelé haladunk. Kopár dombok és hegyek váltakoznak hatalmas fenyvesekkel. Egymás mellett kicsi falvak faházakkal, hatalmas juhhodályokkal. Nagy pelyhekben esik a hó.





Itt már tél van. Keresztülmegyünk Poprádon, de nem állunk meg, hogy megnézzük, vajon megvan-e még Husz apó vendéglője, ahol annak idején sok diszkrét találkozó történt.





A hegyormok ködbe burkolóztak. Éghajlata csapadékos, 1600 méterig fenyvesek borítják, 1900 méterig törpefenyők, feljebb pedig már csak füves, gyepes vagy csupán sziklás felszín van.





Lábainál számos látogatott gyógy- és üdülőhely van: Csorba-tó, Tátralomnic, Tátrafüred, Tátraszéplak. Sok szanatórium is található. Úgy bevásároltam képeslapokból, hogy nekem is maradt.





Nem is egy.  A Vrátna-völgy a Kis-Fátra gyönyörű üdülőhelye. Jánosík betyár legendája fűződik a helyhez.





Alsókubin (Dolny Kubín) az Árva folyó két partján fekszik. Nevének eredetét a szlovák Jakub becézésében kereshetjük.






Árva vára (Oravsky hrad) szintén az Árva folyó partján magasodik. Alapításáról feltételezik, hogy mint több magyar vár, ez is a tatárjárás után épült. 





A Kőpataki menedékház az azonos nevű tó mellett van. Szikla-kavernából alakították ki, és a Lomnici-csúcs felé fontos kiindulópontot képez. Itt is megszállhattunk volna.




Ótátrafüredről számos túra indul. Feledhetetlenül szép vidéken haladunk. Ezt szinte lehetetlenség leírni. Látni kell! Hatalmas hegyek között a völgyben kanyarog az utunk, a havas hegycsúcsok ködbe burkolóztak. Ahogy felfelé haladunk, a törpefenyők, majd csak a sziklás hegyek következnek.





A Liptói-havasok a Tátra vonulatának nyugati része. Határvidéken fekszik: nagyobb része Csehszlovákiában, kisebb része Lengyelországban. Mindazt, amit a szem lát és ahogyan látja, azon impressziókat és élményeket, amelyeket ez a látvány kelt az emberben, fényképezőgép sohasem tudja olyan élethűen rögzíteni, de emberi kéz is képtelen volna ugyanúgy megörökíteni. Nem! Mert a Magas-Tátra nem csupán egy tárgy, nem egy fogalom, hanem egy fenséges élmény az emlékezet távlatában is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése