2014. július 5., szombat

Skandinávia III/3

SKANDINÁVIÁBAN 1999. JÚLIUS 7-13-IG
Hajókirándulás a fjordokba





Elképesztően giccses volna lefesteni a csodálatos hegyeket a vizek partján, a havas csúcsokat, a csobogó vízeséseket, a szűk völgyeket a szerpentinekkel és a fjordokat. De testközelben a természet hatása minden csak éppenséggel nem giccses! Az örök tétel a szemünk láttára igazolódik: a természetben soha nincs giccs.





Csónakba ülünk és beutazunk a fjordokba. A fjord gleccservájta, jégkorszaki teknővölgy, melyből a benyomuló tenger szerteágazó, mély öblöt alakított ki.





A hegyek és fjordok világa hihetetlen kiterjedésű vadonokat, eldugott halászfalvakat és egyedi állatvilágot rejt.





Az ország földjének mindössze 3 százaléka művelhető, mintegy 30 százalékát erdők borítják. Ott, ahol az őslakos lappok közül sokan napjainkban is nomád életet élnek, tavasztól a nyár közepéig sohasem nyugszik le a nap! Érintetlen szépségével a norvég fjordvilág egy káprázatos, páratlanul élvezhető csoda!





A turista kalandvágyát 1200 kilométer kijelölt útvonal, 40 híd és 35 turistaház segíti. Az ország keletnyugati kiterjedésének szívében a legmélyebben 200 kilométerre benyúló Sogneford végében fekszik Norvégia legmagasabb hegyvidéke.





Az elemi erőt sugárzó táj vad és elragadó, a vidék 60 gleccser, számos vízesés és kristálytiszta vizű hegyi tavak otthona.





Úgyszólván minden norvég síel. Osló városában is gyakori látvány, hogy a ház kapuján kilépő ember azon nyomban felcsatolja a sílécet, és a járdán vagy az úttesten haladva megy a legközelebbi dombos, síelésre alkalmas terepig, vagy egyenest nekivág a szabad határnak. Kivételes jelenség, ha 3-4 évesnél idősebb és 70-75 évesnél fiatalabb norvég legalább ünnepnapon nem síel. 





Minden önálló lakóháznak elengedhetetlen tartozéka a zászlórúd. A norvég nemzeti lobogót húzzák fel rá. Illetve a rúdon lengő zászló már messziről jelzi, hogy a ház lakója otthon tartózkodik. Ha a rúd kopáran ágaskodik, még nem biztos, hogy a házigazda távol van, de az biztosra vehető, hogy vendég pillanatnyilag nem kívánatos. Érdekes szórakozás.






A hatalmas erdők megfelelő alapanyagot biztosítanak a bútoriparnak és a papírgyártásnak. A bútoripar 12 ezer munkást foglalkoztat, a papíripari termékek értéke pedig 1967-ben elérte a másfél milliárd koronát (1 korona = 32 forint).





A vízi erőből nyert olcsó villamos energia következtében Norvégiában a házakban, sőt a messze hegyoldalakon levő kunyhókban is egyaránt megszokott látvány az éjjel-nappal világító villanyfény. És nemcsak de télen, de akár nyáron is. Annyira olcsó a villanyáram, hogy nem jelent takarékosságot, ha a lakás bejáratát megvilágító lámpát eloltják. 





A viking hajósok már 1000 évvel ezelőtt feltűnést keltettek karcsú csónakjaik nagy méretével és szokatlan, célszerű konstrukciójukkal. Vitorlásaik nemcsak Európa kikötőiben bukkantak fel gyakran, de részt vettek az Afrika és Amerika között lebonyolított jövedelmező rabszolga-kereskedelemben is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése