2014. augusztus 1., péntek

Csehszlovákia-Lengyelország V/2

 IBUSZ-ÚT CSEHSZLOVÁKIÁN KERESZTÜL LENGYELORSZÁGBA (1961)
Megállunk a Csorba-tónál




A Tátra bércei között levő 119 tengerszem közt a legszebb a Csorba-tó, amit a felette levő Csorba-völgyből lefolyó beszivárgások táplálnak. Fekvése különösen lebilincselő.




Hatalmas kőgát (moréna) tartja fenn a hegy lankás oldalán. A moréna tulajdonképpen régi gleccser maradványa. Ez a gleccser valamikor ezt a völgyet töltötte ki, amely a Szoliszló- és Bástya-csúcsok között terül el.





A tó vize kristálytiszta és hideg. Fürdőzésről persze szó sem lehet, még a kabátomat sem vetem le, de a fotózkodás kihagyhatatlan.





A Csorba-tó környékét, szépségeit hamar felismerték: partján nyaralók és szállodák sorjázzák egymást. Kitűnő klimatikus gyógyhely, nagyon sok turista keresi fel. A Magyar Kárpáti Társaság kezdeményezte a fürdő kiépítését még 1875-ben.





Barátaink nászúton vannak. Egy percre sem engedik el egymást.





Ide is "betört" a civilizáció. Van posta, telefon, távírda. Természetesen orvosi ellátás, gyógyszertár, áruházak, autóparkírozók, benzinkút, teniszpályák és így tovább.





A közlekedést a Csorba vasútállomás, autóbusz-járatok és igen jókarban levő hegyi út segíti.





A Csorba-tó a második legnagyobb tó a Tátra déli lejtőjén. Adatait tekintve 16,6 hektár, legmélyebb pontja 29 méter. Számos kirándulóhely kiindulópontja.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése