2014. augusztus 3., vasárnap

Csehszlovákia-Lengyelország V/4

  IBUSZ-ÚT CSEHSZLOVÁKIÁN KERESZTÜL LENGYELORSZÁGBA (1961)
Búcsúképek



Bár a siklóvasútra nem ültünk fel, autóbusszal folytattuk utunkat továbbra is, de egy-egy különösen szép, érdekes vagy feledhetetlen kilátást nyújtó helyen megálltunk egy-egy fotó erejéig.





Ezúttal a lanovkát is csak néztük, de nem vettük igénybe. Elképzeltük, ahogy sétautat teszünk a Tátra csodálatos bércei felett, és a magasból nagyszerű kilátás nyerünk a Magas-Tátra könyvekből már ismert egész rendszerére.





Fröhlich Dávidról már ejtettünk szót: ő volt az "első". A Tátra másik ismert látogatója, aki a hegyvidék története szempontjából ismét fontos leírást adott, a Sziléziából származó késmárki líceum egykori hallgatója,Daniel Speer. A hegymászó felszerelés első jegyzékét publikálja, leírja a hegymászás technikáját és az akkori tátrai hegymászók szokásait. Könyvét Lőcsén 1683-ban német nyelven adták ki.





Ifjabb Buchholtz György  a késmárki líceum rektora, fizikus és természettudós a Tátra első rajzolt látképének a szerzője. Czirbesz Jónás András evangélikus lelkész miután a megjárta a Krivánt, részletes tanulmányt ad (1773) tapasztalatairól a széljárás, tavak, vízesések, barlangok, ásványok, bányák, állat- és növényvilág tekintetében. Dolgozata komoly visszhangot kapott nemcsak a hazai tudományos világban, hanem külföldön is.






Említésre méltó mindenképpen Albert Sydow porosz földrajztudós munkája. 1827-es megjelenéssel ő volt az első Tátra-kalauz szerzője.





Óriásira duzzadt mára a Tátráról szóló irodalom, de ez a gyönyörű vidék, mely az ember képzeletét messze felülhaladja, minden módon megörökítésre érdemes. Ahol a festői csúcsok alatt mély barázdaként sorjáznak a völgyek, az eget karcoló sziklabércek tiszta levegője mossa át a tüdőt, ahol nyáron is a széltől védett oldalakon hó szikrázik a napfényben, ahol jól látszanak az üledékes kőzetek...





Sajnos búcsúzunk - ezúttal a Kőpataki-tó látványával!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése