2014. augusztus 24., vasárnap

Egyiptom III/3a

  AZ ELSŐ UTAMRÓL EGYIPTOMBAN (1971)
A Citadella pazar látványossága a Mohamed Ali mecset




Mohamed Ali albán török katona volt. Ismeretes, hogy a törökök 1517-ben véget vetettek az arab uralomnak. Mohamed Alit, mint katonát vezényelték Egyiptomba, aki alacsony sorból küzdötte fel magát Egyiptom uralkodójává. Jellemző, hogy csak 47 éves korában tanult meg írni és olvasni.





Mohamed Ali sok győztes hadjáratot vezetett és bevezette a gyapottermesztést. E mecset építéséhez görög és török építészeket hozott, és azt mohamedán barokk stílusban építtette az isztambuli Aja Szofia mintájára. Mielőtt beléptünk, vagy le kellett venni a cipőinket vagy papucsot húztak rá.





A hatalmas, középső kupolát még kilenc kisebb kupola veszi körül, s az egész építmény lenyűgöző hatását a két igen karcsú és magas minaret csak fokozza.





A zárt épület Szuezből hozatott alabástromból készült. Az egész belső részt alabástrom fedi. Alabástrom mecsetnek is nevezik.





Ahogy haladunk, stilizált oszlopok mennek el mellettünk.





Hatalmas, négyszögletes kerengővel körülvett udvara van, középen rituális fürdővel. Az óratorony óráját Lajos Fülöptől obeliszkért cserélte az építtető.





A bejárattól jobbra található Mohamed Ali mauzóleuma, mely carrarai márványból készült. A sírkövön turbán látható, a nők sírkövén virág vagy kagyló.





Amikor a nagy csillár fényei felgyulladnak, a kupolában mindent betölt a színek ragyogó kavalkádja - eláll a lélegzetünk! Eredetileg olajlámpák égtek a csillárokban. Két szószék is van, melyek közül az egyik magasabb.





Ez a legjelentősebb arab építészeti emlék Egyiptom földjén. Valóban párját ritkítja: káprázatos vonalvezetése a sötétben megvilágítva még inkább hangsúlyossá válik.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése