2013. január 31., csütörtök

Bulgária II/2a

  BULGÁRIÁBA WARTBURGGAL
A Vöröstorony fogadóban
Megállás nélkül haladtunk tovább Tordán és Gyulafehérváron, és csak röpke pillantást vethettünk a Sebesvár romjaira is, ahol a fenesi csata után sebesülten pihent meg II. Rákóczi Ferenc.

Nagyszebent elhagyva...

...elhaladtunk a Fogarasi Havasok alatt, melynek hófedte csúcsai fehéren szikráztak a napsütésben és pompás látványt nyújtottak.

A festői Olt völgyében sötétedni kezdett, szállás után kellett nézni.

A Vöröstorony szoros az Olt szűk áttörési völgye a Fogarasi és Szebeni havasok között. Az eredetileg 1383-ban épített várat az Olt 1533. évi nagy áradása elpusztította, és csak ezután építették a maradványaiban ma is látható Vöröstoronyt.

A Vöröstorony szorosban a híd átszeli az Olt folyót.

Az egész vidék egyetlen háza.

Közvetlenül a Vöröstorony szomszédságában sikerült megfelelő szálláshelyet találnunk az Olthoz címzett fogadóban 3902 kilométeróra-állásnál.

Íme a szálló fürdője: elég tágas. Az altatódalt az egyhangúan zúgó folyó szolgáltatta tisztálkodási lehetőséggel, konyhahasználattal, a hatalmas szúnyogmentes erdőség romantikájával, miközben éberen őrködött felettünk a sokszemű, de régi fényétől és feladatától megfosztott árva torony.

Igazán romantikus éjszakánk volt! Minden forgalom a mellettünk futó úton és a vele párhuzamosan épített vasútvonalon bonyolódik le a Kárpátok két oldalán. A folyó monoton és altató zúgásába időnként belehasított a vonatok gőzöseinek éles füttye, és gyorsan szaladt el mellettünk a sötétben a sokszemű sikló képét mutató, zakatoló szerelvény. Ugyanakkor az autóforgalom is igen élén volt egész éjjel. Mindezért azonban kárpótlást nyújtott a reggeli fürdő az Olt kristálytiszta, hűvös, rohanó vizében. Ezután pedig elkészült a reggeli is a konyhán jó magyar rizseslecsó-konzervből. Mondhatom, hogy ritka jólesett!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése