2015. január 25., vasárnap

Barlangok (1.)

Ezúttal a szerző barlangfotói sorakoznak itt a világ különböző tájairól. Szokásunkhoz híven a jegyzeteket sem hagytuk el. Ha a címként jelölt ország vagy város nevére (mely minden esetben egy linket tartalmaz) klikkel, a teljes fejezet, melyben a fénykép szerepel, megjelenik. Nem egy így megnyitott fejezet több képet és részletesebb leírást is tartalmaz a témában.

.
.
Dambullába megyünk a sziklabarlanghoz. Vajon mi célt szolgált"? Alapítója az I. században uralkodó Vatta-Gamani volt. A király Kr. e. 103-ban lépett a trónra, de már egy év múlva menekülni kényszerült a Csóla támadás elől. Első menedékhelye a dambullai barlang volt, majd amikor kiszabadult, megalapította a templomot. E helyről indul a sziklába vájt hosszú lépcsősor, melyen felhaladva 103 m magasságban érjük el a templom bejáratát. A lépcsőkön vígan, merészen és szemtelenül ugrálnak a templomi majmok, melyek egyikének megtetszett a feleségem táskája és majdnem kirángatta a kezéből.
.
.
.
.
A Mugirigha szentélyhez, a sziklabarlangokhoz bizony jó magasra kellett feljutnunk. Már kilóg a nyelvem, mire a nagy hőségben feljutunk a bejáratához, de belépéskor a látvány bőven kárpótol a fáradtságomért: ragyogó színekben pompázó falfestmények Buddha életének jeleneteit ábrázolják. Ez az egyik legősibb kegyhely: Duttha Camani annak idején alapított itt egy kolostort.
.
.
.
 .
A sziklatemplom minden várakozást felülmúl. Nyugat-Indiában a buddhista szerzetesek alakították ki az első barlangtemplomokat, de a legcsodálatosabbakat a hinduknak köszönheti az ország. Megőrizték a monumentalitást, de a termek kialakítása s a hitvilág alakjainak ábrázolása elmélyültebb és gazdagabb lett. Az elephantai templomot Sivának szentelték. Korát pontosan nem lehet megállapítani, de stílusa a Kr. e. 7-8. századra utal. Emberfeletti munka eredménye volt, hiszen a hegy sziklájából vájták ki az egészet minden oszlopával, szobrával együtt.
.
.
.
.
A nevezetes barlang felett a Nagy Konstantin által épített bazilika emelkedik. A helyet, ahol Jézus született, a barlang keleti fala mellett álló oltár lábánál ezüst csillag jelöli, és egy ezüsttel bevont szikla jelzi, rajta latin nyelvű felírás: "Itt született Jézus Krisztus a boldogságos Szűz Máriától". A születési hely felett 15 lámpa ég a különböző egyházi felekezetek gondozásában.
.
.
.
 .
Elérjük utunk első folyómenti állomását, a buddhista szenthelyet, a Tam Ting barlangot. Őszintén megvallva a kiszállás nem volt nagyon biztonságos... 220 lépcsőn kellett felmennünk - ez a buddhista szenthelyeknél meglehetősen gyakori, így már menet közben a hívő Buddhához fohászkodhat vagy ráhangolódhat az elmélkedésre. Nem kevesebb mint 1000 Buddha-szobor van a barlangokban, melyek különböző pozíciókban őrzik, védik a helyet, és figyelik a hívőket. Őfelségét, a királyt 1975-ben űzték el a forradalmárok, a Patet Lao nevű felszabadító szervezet, addig ő is itt töltött minden évben néhány napot - elődeihez hasonlóan. 
.
.
.
.
Barlangtemplomokkal többször is találkoztunk utunk során. A barlangok a buddhistáknak eleve szent helyeknek számítanak, ezért rendezték be gyakran ilyen helyen a szentélyeiket. A legtöbb ilyen föld alatti templom a buddhistáktól származik, s buddhista szerzeteseknek kedvenc tartózkodási helyül szolgált. Ma is búcsújáróhely van itt, naponta keresik fel a hívők távoli vidékekről is.
 .
.
.
.
És mi ez a díszes építmény? Egy nagyon fontos hindu szentély: a Batu-barlang. Ahhoz, hogy feljussunk, 272 lépcsőt kell megmásznunk. Bizony lihegünk is, amikor felérünk. Megnehezítik az utat az ide-odaugrándozó majmok, melyek hol a nadrágunkat cibálják - hihetetlen szemtelenséggel! -, hol pedig a táskákat akarják kikapkodni - főként honleányaink kezéből. A barlang természetes módon, évszázadok alatt jött létre, nem mesterséges építmény. A hinduk szeretik az ilyen természetszülötte szent helyeket. Odafent egy kis szertartást látunk: félmeztelen, mezítlábas férfiak, akik imádságra emelt kézzel fohászkodnak az égiekhez. A nagy hőségben izzadságcseppek ragyognak fekete hátukon. Adományokat is hoznak, amit lehelyeznek az oltár előtti asztalra.
 .
.
Tunézia (1993) 
.
 .

Amint haladunk tovább, elérjük a Matmata barlanglakásokból álló falut. A hatalmas tányéralakú, bevehetetlen földterületet pálmafák veszik körül, ami nemcsak változatosságot, de némi életet is sejtet. És vagy 700 különböző méretű gödör található itt szétszórva, amit még a matmata berberek ástak, akik a Bulla Regia római lakóihoz hasonlóan, a föld alatti otthonaikban találtak menedéket a nagy nyári hőség elől.
.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése