2015. január 27., kedd

Barlangok (3.)

Ezúttal a szerző barlangfotói sorakoznak itt a világ különböző tájairól. Szokásunkhoz híven a jegyzeteket sem hagytuk el. Ha a címként jelölt vidék, ország vagy város nevére (mely minden esetben egy linket tartalmaz) klikkel, a teljes fejezet, melyben a fénykép szerepel, megjelenik. Nem egy így megnyitott fejezet több képet és részletesebb leírást is tartalmaz a témában.

.
 .
A madarai kőerdőben a sziklákra csak "alpinista" módon lehet feljutni! Mindenütt folyt rólam a víz, mire leértem a sziklahegyről, hogy most már a lovastól jobbra haladó ösvény menti kőkori barlangokat is megnézhessem. A XIII. században jámbor remeték népesítették be ezeket az üregeket. Előfordult, hogy 150 remete is élt itt elvonulva a világtól. A remetebarlangok között nyíló tágasabb, a Nympha-barlang nevet viseli. A félkör alakú, óriási sziklafal neve amfiteátrum, egyben visszhangszikla is. A barlangok előtt hatalmas fák, itt is, ott is csobogó források teszik széppé, kedvessé és romantikussá a környéket.
.
.
.
.
A vulkanikus tevékenység gigantikus művét jelzik a mohás sziklahegyek, éles hasadékok, a bennük csörgedező, csobogással muzsikáló, kristálytiszta patakok, a sziklába vájt barlangok. A vulkáni működés még mostanság is folytatódik, de szomorúan emlékezetes dátum az 1783-as esztendő, amikor kitört a Laki nevű hasadékvulkán. Ma is egyre-másra emlegetik.
.
.
.
.
 A sziklás tengerparton sorozatban állnak a romantikus barlangok.
.
.
.
 .
A korábban ismert de feledésbe merült postojnai cseppkőbarlangot 1818-ban fedezte fel egy hegymászó, majd néhány év múlva megindultak a barlangkutatók. A kisvonatos első útszakasz füsttől barna cseppkövei arra emlékeztetnek, hogy a német-olasz megszállás idején a megszállók üzemanyagot és lőszert raktároztak itt, amit a partizánok egy másik bejáraton behatolva felrobbantottak a bejárat őrségének legnagyobb meglepetésére.
.
.
.
 .
Utunk során mind hatalmasabb sziklatömbök, dombok, majd egész sziklahegyek tűnnek elő. Minden domborulatnak, hajlatnak, sziklának más és más az alakja, színe. A látszólag mozdulatlan vidék mégsem tűnik halottnak. Hol egy asszony bukkan fel a láthatáron (természetesen lóháton az ölében a kisgyermekével), hol elszabadult lovak vágtatnak, nyomukat porfelhő burkolja. Egy-egy kiscsikó esetlenül botladozik utánuk. Egy sziklahegynél megállunk. Odabent egy barlang van, amelybe a vállalkozóbb kedvű turisták (naná, hogy mi is!) bemásztak. Komoly akrobatamutatvány volt a be- és kijutás.
.
.
.
.
Rübeland község nevezetessége, amely messze földről vonzza a látogatókat, a két barlangja. A Baumannshöhlét 1536-ban tárták fel. A barlang bejáratánál még elképzelni sem tudtuk, amit odabent láttunk.
.
.
.
.
A liptoszentmiklósi múzeum az Alacsony-Tátra földrajzát, történetét, szépségeit, barlangjait ismertette. Megtudjuk, hogy mik azok a barlangi szifonok! Azt a barlangszakaszt hívják így, ahol a víz a barlang üregét teljesen kitölti. Megdöbbenve látjuk, hogy milyen veszélyes feladat a szifonon való áthaladás, de mégis milyen fontos ez a barlangkutató számára, hiszen lehet, hogy a szifonon túl egy sokkal nagyobb barlangrészlet van még - akár feltáratlanul. Sokan halálukat lelték egy-egy ilyen szifonban, amikor egy kiálló sziklacsúcsban elakadt a ruhájuk, vagy tájékozódásukat vesztve nem találtak vissza.
.
.
.
 .
Közép-Európa egyik legsajátosabb természeti érdekessége a dobsinai jégbarlang. Évenként sok tízezer látogató keresi fel ezt a csillogó, föld alatti jégpalotát, s az ember évek múltán sem felejti el lenyűgöző hatását, pompás jégtermeinek, áttetsző jégoszlopainak bűvöletes szépségét. Kissé mosolyogni lehet, hogy - bár kint rekkenő nyári meleg van - sokan fülvédőt is tettek fel a belépés után.
.
.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése