2015. február 10., kedd

A sertések férgessége 1.


A SERTÉSEK HELMINTÓZISAI (FÉRGESSÉGEI)
A sertések helmintózisait (=férgesség) a legszélesebb körben elterjedt és a legtöbb gazdasági veszteséget okozó bántalmak között tartják számon. A jelentőségét fokozza, hogy a helmintózisok egy része a zoonózisok (=állatról emberre terjedő betegségek) között is szerepel és az ember súlyos egészség-károsodását okozza.
Nagyon gyakran azzal a panasszal keresik fel a gazdák az állatorvost, hogy a malacok nem fejlődnek, köhécselnek. Volt, aki arra gondolt, hogy bizonyára megfáztak a malacok és tüdőgyulladásuk van, nagyon gyakran az orsóférgek a felelősek a malacok fejlődésének az elmaradásáért, a takarmánypazarlásért, és a köhögést is a tüdőn keresztül vándorló orsóféreglárvák okozzák.
Talán kevesen tudják, hogy a sertésben számos más parazita is megtelepedhet, melyek nem egyszer veszteségessé teszik a sertéstartást. Gondoljunk csak arra, hogy ezek a férgek többnyire a béltartalomból veszik fel a táplálékukat. De valójában nem az eltulajdonított tápanyag mennyisége a fő veszteség, hanem az, hogy a jól összeállított takarmányból a férgek szelektíven veszik fel a vitaminokat, aminosavakat és ásványi anyagokat „elrabolva” ezeket a nagyon fontos, nélkülözhetetlen összetevőket a gazdaállattól.
Amellett hogy a férgek zavarják a tápanyagok felszívódását és a gazdaállat anyagcseréjét, toxinokat, méreganyagokat is termelnek és azokkal is mérgezik az állat szervezetét.
Amint említettem a leginkább ismert orsóférgeken kívül számos egyéb féregfajok is élősködhetnek a sertésben. Így például az ostorférgek, melyekkel rossz higiéniás viszonyok között a malacok tömegesen fertőződhetnek, nyálkás, véres hasmenést idézve elő.
A gócos vastagbélféreg 8-15mm hosszúságú fehér parazita, mely a vastagbél falában fészkeli be magát, súlyos esetben hasmenést, az állat kondíciójának leromlását és szaporodás-biológiai panaszokat okoz.
Apró kis hajszálvastagságú, alig látható élősködők a ¼-1/2 milliméter hosszúságú fonálférgek, melyek a bőrön áthatolva is képesek megfertőzni a sertéseket. Súlyosabb esetekben a malacok háromnegyed része is elpusztulhat a fertőzés következtében.
A trichinella egy rendkívül apró, hengeres féreg, mely a húsevőkben és az emberben is gyakran előfordul. A sertések akkor fertőződnek meg, amikor fertőzött húst, hulladékokat vagy fertőzött rágcsálókat fogyasztanak. Az ember súlyos megbetegedését okozhatja.
A kutyában élősködő Taenia solium nevű galandféreg fejlődési formája a sertésborsóka. A galandféreg sohasem található meg a sertésben, csak a galandféreg lárvája, és ez a borsóka! Amennyiben a borsókával fertőzött húst nem főzik meg kellően és az ember élő lárvát vesz fel, kialakulhat az ember galandférgessége stb.
A további két lapszámunkban a sertés helmintózisairól, a fertőzöttség kialakulásáról, az általuk okozott tünetekről, a kártételről, az orvoslásról a védekezésről, valamint az emberi fertőzés lehetőségeiről fogunk a gyakorlat igényeinek megfelelően röviden szót ejteni.
AZ ORSÓFÉRGESSÉG
A sertés leggyakoribb és legtöbb gazdasági veszteséget okozó helmintózisa (=férgesség) az orsóférgesség. Különösen veszélyes nagyfokú elterjedtsége, óriási mérvű petetermelése, valamint a fertőző anyag rendkívüli ellenálló-képessége miatt.
Okozója az Ascaris suum (=sertésorsóféreg), mely a sertés legnagyobb méretű nematódája (=fonalférgek rendjébe tartozó paraziták). Sárgás rózsaszínű, ceruza vastag kb. 15-40 cm hosszúságú féreg. Megjegyzem, hogy a sertés orsóférge néhány mikroszkópos különbségtől eltekintve nem különböztethető meg az ember orsóférgétől (A. lumbicoides).
A kifejlett féreg a vékonybél első szakaszában élősködik. A béltartalom bizonyos részével táplálkozik, mozgása kígyózó jellegű.
Az ivarilag érett hím és nőstény egyedek párosodását követően a nőstény féreg naponta több százezer petét rak, melyek a bélsárral ürülnek. A peték külvilágra kerülésével megindul az életciklusuk.
A FERTŐZŐDÉS
Miután a peték a külvilágra kerülnek, bennük 30-40 nap alatt fejlődik ki a fertőzőképes lárva. A fertőzés mindig az ilyen lárvákat tartalmazó, embrionálódott petékkel történik, melyeket a sertés a takarmánnyal, az ivóvízzel, a malac az anyja csecsének szopásakor, a ketrecek, ólak, etető edények felületének nyalogatásakor vesz fel.
Az állat vékonybelében a felvett petéből kiszabadul az ébrény, mely befúrja magát a bél falába, és abból többnyire a vérárammal eljut a májba, majd a tüdőbe, onnan pedig a gégébe és a torokba.
Ezután az állat lenyeli és a férgek ily módon kerülnek a végleges helyükre a bélcsatornába. A véráramba került lárvák a vemhes állat magzataiba is bejuthatnak, és ilyenkor méhen belüli fertőződés történik. Ahhoz, hogy kifejlődjön az ivarérett orsógiliszta, mintegy 8-9 hétre van szükség.
Az orsóféreg főként a malacokban és a hízókban élősködik. A malacokban a nevelés későbbi időszakában a fertőződés esélyei csökkennek, mert öt hónapos kor után bizonyos fokú immunitás (=védettség) alakul ki a férgekkel szemben. Idősebb kanokban és kocákban már csak néhány féreg található. Ezek az állatok azonban az orsóférgek „csendes” hordozóivá válnak, és azok petéivel folyamatosan fertőzik a környezetüket és főként a malacokat.
TÜNETEK
Néhány kifejlett féreg bár elfogyasztja a költséges takarmányt, még nem károsítja nagymértékben az állat egészségét. Amennyiben azonban nagy számban fordulnak elő a gyomor bélcsatornában a belekre gyakorolt közvetlen mechanikai hatás révén, kezdetben csak megzavarják az emésztést, de később már kiterjedt gyulladást okozhatnak.
Minél fiatalabb az állat és minél súlyosabb a fertőzés, annál erőteljesebb tünetek mutatkoznak. A tüdőben vándorló lárvák vérzéseket, és savós gyulladásos beszűrődést okozhatnak. Kevéssel a születés után az erősen fertőzött malacokon köhögést, hurutos tüdőgyulladást, esetleg tüdő- és mellhártyagyulladást lehet észlelni.
Kevésbé súlyos fertőzésnél a tüdőbeli folyamatok elkerülik a figyelmet, viszont a malacok rosszul fejlődnek, pocakosodnak, soványak, fejük, fülük nagy, a bőrük ekcémás, kialakul az ún. „csökött malac” szindróma.
Olykor az állatok étvágytalanok, vérfogyottak, időnként hasmenés és hascsikarás mutatkozik. A bélsár gyakran puha és benne időnként egy-egy giliszta is található.
Esetenként behatolhatnak az epevezetőbe, és az epe ürülésének a megakadályozásával sárgaságot okozhatnak. Sok féreg esetén a gyomor kiürülésének akadályoztatása miatt gyomortágulat, sőt bélelzáródást követő elhullás is bekövetkezhet.
A GAZDASÁGI VESZTESÉG
1. Egy kg testsúlygyarapodásra számítva 250-270 g-mal több takarmányra van szükség a fertőzött sertések esetében, ami megdrágítja a sertéstartást.
2. A napi súlygyarapodás mintegy 72-117 g-mal kisebb, így kb. 18-36 nappal elhúzódik a hizlalás időszaka.
3. Fertőzöttség esetén romlik a hús minősége.
4. Sertésekben a májkárosodást leggyakrabban a máj szövetében vándorló orsóféreglárva okozza. Sokszor megfigyelhetőek a csillag formájú, sárgásfehér hegesedések a májon. Sokan egyszerűen csak tejfoltnak hívják. Ha sok ilyen folt látható, a vágóhídon a májat elkobozzák, mint emberi fogyasztásra alkalmatlant. Amennyiben számuk kevesebb „megfaragják”, vagyis a fehér foltokat tartalmazó részeket kivágják. Sokszor igen tetemes mennyiséget tesz ki a vágóhídon elkobzott, megsemmisített máj.
5. Jelentős az ellenálló-képesség csökkenése miatt fellépő vagy súlyosabbá váló egyéb betegségek (circovírus okozta senyvesség, PRRS, sertés-dizentéria stb.) kártétele is.
6. Nem elhanyagolható a vakcinás oltásokra adott elégtelen immunválasz sem.
ORVOSLÁS
Az orsóférgesség kezelésére számos jó hatékonyságú készítmény van forgalomban (Interzol, Levamizol, Flubenol stb.), melyek vénykötelesek, és az állatorvos utasítása szerint kell alkalmazni.
A malacokat általában 50-60 napos korban szoktuk féregteleníteni, majd a kezelést 2-3 hét múlva megismételni. A kocákat az ellés előtt 2-3 héttel ajánlott féregteleníteni. Egyesek azt ajánlják, hogy a kocák kezelése 10 nappal a fedeztetés előtt, majd 10 nappal a fialás után történjen. Ily módon ugyanis az utódok fertőzési esélyeit a minimálisra lehet csökkenteni. Nem sokat ér a gyógyszeres féreghajtás, ha nem rendezzük a higiéniás körülményeket (rendszeres trágyaeltávolítás stb.).
Számos külső és belső parazita elleni kezelésre alkalmazható injekciós készítmény is, így többek között az IVOMEC inj., melyből 1 ml mennyiséget kell 25 ttkg-ra számítva a bőr alá fecskendezni. Nemcsak a férgeket hajtja el, de pl. a rühatkákat is elpusztítja.
AZ EMBER IS MEGBETEGEDHET
Kovács professzor szerint a háziállatok orsóférgei majdnem kivétel nélkül helmintozoonózisok (=emberre átterjedő betegségek). Stoll mintegy 650 millióra becsüli a földkerekségen az orsóférgekkel fertőzött emberek számát.
Igaz, hogy az emberi fertőzést az A. lumricoides okozza, de a sertés orsóférge is okozhat az emberben egészség-károsodást. A lárvák vándorlása az emberben is ugyanúgy történik, és bizonytalan hasi panaszokat, görcsöket, étvágytalanságot, hányingert, nyugtalanságot, nehéz légzést stb. idézhet elő.
OSTORFÉREG (Trichuris suis)
Fehér színű kb. 3-5 cm hosszúságú féreg, melynek első hosszabb része vékony, a hátsó rövidebb része pedig vastag. A féreg az első vékonyabb részével fúródik be a vastagbél nyálkahártyájába, mintha a bél üregében ostort képezne. Innen származik a neve is. A bélben vért szív, azzal táplálkozik.
A bélsárral a külvilágra kerülő petékben 3-4 hét múlva alakul ki a fertőzőképes lárva. Miután a malacok felveszik ezeket a fertőzőképes petéket, a lárvák kiszabadulnak a petékből és a vékonybél hátsó részében a bélbolyhok közé fészkelődnek be.
Néhány hét múlva kiszabadulnak és megkezdik vándorlásukat a vastagbél lumene felé. Azt elérve 6-7 hét múlva ivarérett féreggé válva megkezdik a peték termelését. Legfeljebb 4-5 hónapig maradnak életben.
TÜNETEK
Az ostorférgek gyakrabban a hízókban és többnyire csak kis számban fordulnak elő (10-15 db/sertés). Súlyosabb fertőzések esetén az állatokban átlagosan 200 db is lehet, kivételesen azonban akár 3-4000 darab is.
Súlyosabb esetekben az állatok a fejlődésben elmaradnak, vérfogyottá válnak, lesoványodnak. A klinikai tünetek étvágytalanságban, véres-nyálkás hasmenésben nyilvánulnak meg.
Orvoslásra az orsóférgességnél ajánlott gyógyszerek alkalmazhatók. Az emberi fertőzés lehetőségéről megemlítem, hogy egyik alkalommal egy gazda elkeseredetten keresett fel azzal, hogy 4 éves unokáját súlyos hasi görcsökkel egy pécsi kórházba vitték, ahol Trichuris suis fertőzöttséget állapítottak meg. Ez volt a kórház elbocsátó papírján is. Utasították, hogy sürgősen keresse fel az állatorvost, mert a fertőzöttség az állatoktól származik. A sertéseit ezt követően féregtelenítettük.
GÓCOS VASTAGBÉLFÉREG (Oesephagostomum dentatum)
8-15 mm hosszúságú, apró, fehér férgek, életciklusuk egyszerű és közvetlen. A bélsárral kiürülő féregpetékből körülbelül egy hét múlva kiszabadul a fertőzőképes lárva, mely akár hónapokon keresztül is életben maradhat a mezőn, a kifutókban vagy az istállóban.
A lárvák a felvételt követően a vastagbélbe kerülnek, és ott jellegzetes gócokat alakítanak ki. Két hónap elteltével elhagyják ezeket a gócokat és a vastagbél lumenében (üregében) férgekké válva elkezdik a petetermelést. A féreg főként a kocákban és a kanokban élősködik, de a fertőzöttség gyakori lehet a malacokban és a hízókban is.
TÜNETEK – ORVOSLÁS
A legjelentősebb kártételt a féreg lárvái okozzák, melyek befészkelik magukat a vastagbél falába. Itt gócszerű fészkeket hoznak létre, melyekben később elhalnak a szövetek.
Amikor a férgek elhagyják ezeket a gócokat és visszakerülnek a vastagbél lumenébe, sajtszerű, elhalt anyaggal telt, illetve már esetleg elmeszesedett hegek maradnak vissza. A fertőzés alattomos jellegű, és megbetegedésre utaló tünetek legtöbbször nem láthatók.
Súlyos fertőzések azonban hasmenést vagy éppenséggel bélsárpangást okoznak, és a testtömeg-gyarapodás csökkenését, valamint takarmány-pocsékolást. Az állatok lefogynak és az ivari ciklus zavarai is tapasztalhatók.
A férgek átlagos száma sertésenként a néhány darabtól átlagosan 700 darabig változhat, olykor azonban akár a 4000 darabot is elérheti.
Gyógykezelésre a FLUBENOL 50% gyógypremix, a FLUBENZOL 5% gyógypremix vagy az INTERZOL 6,75% por is alkalmazható számos egyéb antiparazitikum mellett, melyek kiválasztása és rendelés állatorvosi feladat.
(A cikk megjelent dr. Radnai István tollából a Kistermelők Lapjában 2008. novemberében.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése