2015. február 28., szombat

Az emberre is veszélyes a chlamydiózis (2.)


A Kistermelők Lapja előbbi számában olvashattunk a chlamydiákról, a sejtek vacuolumaiban (=üregeiben) szaporodó apró mikroorganizmusokról, melyek a baromfiállományokból olykor súlyos veszteségeket okoznak, de az állatok fertőzöttsége nagyfokban veszélyezteti az ember egészségét is.
Megtudhattuk, hogy a chlamydiák a hörgőváladékban, a magzatburokban, továbbá a porban beszáradva akár három hétig is életképes állapotban maradhatnak, de nem nagy az ellenálló-képességük, mert a 65C-os hő, úgyszintén a fertőtlenítő-szerek perceken belül elpusztítják a kórokozót.
Ezúttal arról fogunk szót ejteni, hogy ezek a zoonózist (=állatról emberre terjedő betegséget okozó) előidéző kórokozók miként betegíthetik meg az emlős háziállatainkat, milyen tüneteket okoznak azokban, és hogyan lehet a bántalom ellen védekezni.
A JUHOK CHLAMYDIOSISA (olv. klamídiózis)
A háziállataink közül a leggyakoribb a juhok (kecskék) Chlamydia-fertőzöttsége. A kórokozó a juh- és kecskeállományokban rendszeresen, tartósan jelen van és a bélsárral, valamint a különféle váladékokkal ürül.
Klinikai megbetegedés főként akkor jelentkezik, ha endémiásan fertőzött állományokba fogékony, főként fiatal állatokat állítanak be.
A chlamydiák okozta bántalom megnyilvánulhat tüdőgyulladásban, ízület-gyulladásban és kötőhártya-gyulladásban is, de a juhok vetélése okozza a legnagyobb gazdasági veszteséget. A juhok fertőző eredetű vetélésének leggyakoribb okozója ugyanis a Chlamydia psittaci.

A JUHOK CHLAMYDIÁK OKOZTA ELVETÉLÉSE

A juhállományokban időnként jelentős veszteséget okoznak a vetélések, melyek oka sok esetben a nem megfelelő tartási, takarmányozási körülmények.
Az utóbbi évtizedekben azonban mind többször sikerült a tömegesen jelentkező vetéléseket, koraelléseket is valaminő fertőző ágenssel (=kórokozóval) is összefüggésbe hozni. Ilyen a juhok chlamydiák okozta vetélése is, amely hazánkban is gyakori, de az egész világon el van terjedve.
A juhok chlamydia okozta vetélését először STAMP állapította meg Skóciában 1950-ben, majd 8 évvel később, 1958-ban HAJDU és mtsai hazánkban is megállapították a betegséget. CSONTOS doktor szerint 1960-ban 19 fertőzött állomány volt az országban, majd azóta ez a szám nőtt.
SÜVEGES megállapítása szerint a 80-as években a juhok vetélése 60%-ban fertőzéses eredetű volt, mely 53%-át a Chlamydia, 7%-át pedig egyéb fertőző anyagok okozták. A betegség mostanság világszerte előfordul.

HOGYAN TÖRTÉNIK A FERTŐZÉS?

A juhok többnyire szájon át veszik fel a chlamydiákat, de előfordulhat aerogén (=légúti) és nemi úton való fertőződés is.
Az elsődlegesen az emésztőcsőben elszaporodó chlamydiák a véráram útján jutnak el a vemhes méhbe, majd tovább szaporodnak a magzatburokban és a magzatban.
Melyek a fertőzési források?
1. A vetélt magzat.
2. A magzatburok.
3. Különösen nagy mennyiségben tartalmazza a kórokozót a magzatvíz.
4. A bélsár. A latensen fertőzött (=lappangó fertőzés) állatok a bélsarukkal tartósan ürítik a Chlamydiákat.
5. A kosok ondója. Nem egyszer előfordult, hogy a kosok ily módon hurcolták be a kórokozót.
6. Hazai példa is van arra, hogy a közös legelőterületen fertőződtek az állatok, vagy éppenséggel az egymáshoz átjáró juhászok közvetítették a fertőzést.
A vetélés után tartós átvészeléses immunitás, védettség alakul ki, ezért az anyák többnyire csak egyszer vetélnek. Ami azonban a gyakorlat számára nagyon fontos, hogy ezek az állatok tartósan Chlamydia-hordozók maradnak. Ezzel is magyarázható, hogy a klinikai tünetekkel járó megbetegedések főleg akkor alakulnak ki, ha fertőzött állományokba fogékony fiatal állatokat vagy vemhes juhokat, kecskéket állítanak be.

TÜNETEK

Többnyire a vetélést megelőzően étvágytalanság, bágyadtság, olykor hüvelyfolyás jelentkezik. Máskor a magzat életképtelen, tehát élve jön ugyan a világra, de hamarosan elpusztul. A vetélést követő napokban a hüvelyből vörhenyes színű, zavaros váladék ürülhet.
Olykor a magzatok rohadtak, bűzösek voltak, és az elhalt magzatokat a tolófájások gyengesége vagy hiánya miatt csak manuális (=kézzel végzett beavatkozás) segítség útján lehetett eltávolítani (MIHÁLKA).
A magzatburkok többnyire a magzattal együtt eltávoznak, de előfordulhat a magzatburok visszamaradása is.
Az anyák többnyire a vemhesség utolsó 2-3 hetében vetélnek!

HOGYAN VÉDEKEZZÜNK?

1. A tömeges fertőzés megelőzés céljából a vetélt anyákat 2-3 hétre el kell különíteni.
2. A vetélt magzatokat és magzatburkokat meg kell semmisíteni.
3. Az elletőaklokat rendszeresen fertőtleníteni kell.
4. Egyesek javasolják a betegek és a még le nem ellett anyák parenterális (=injekciós) gyógykezelését 3-5 napig tetraciklinekkel.
5. A betegség megelőzése érdekében fontos az állatok keveredésének az elkerülése, a ragályfogó tárgyakkal történő fertőződés lehetőségének a kiiktatása és az indokolatlan személyforgalom megszüntetése.

VAKCINÁS OLTÁSSAL MEGELŐZHETŐ

Az oltóanyag kiválasztása és az oltás lebonyolítása a kezelő állatorvos feladata. Példaként ezúttal a hazai forgalomban levő PHYLACLAM vakcina alkalmazásának módját ismertetjük.
Az oltóanyag a juhok chlamydiák okozta vetélése elleni aktív védettség kialakulására szolgál.
A vakcina a bőr alá oltva alkalmazandó, állatonként egy milliliter adagban. Az oltást 2 alkalommal kell elvégezni 4-6 hetes időközzel. Mivel a megfelelő védettség a második oltást követően legalább 6 hét múlva alakul ki, az első oltást a termékenyítés (fedeztetés) előtt, a másodikat pedig utána javasolt adni. A korábban már vakcinázott anyákat a következő tenyészidényben elegendő egy emlékeztető oltásban részesíteni. Valamennyi állatot ajánlatos évente újra vakcinázni.
Oltani kell, mégpedig kétszer egymás után, az állományba idegenből behozni szándékozott valamennyi állatot is. A vakcinázás a klinikai tünetek megelőzésére alkalmas, tudni kell azonban, hogy a vakcinázott juhokban a chlamydiák megtelepedhetnek és főként a bélsárral ürülhetnek, és fertőzési forrásként szolgálhatnak.

JUHOK CHLAMYDIÁK OKOZTA TÜDŐGYULLADÁSA

Bár leggyakrabban a vetéléses kórforma jelentkezik, főként a fiatal, akár néhány hetes bárányokban a chlamydiák többnyire a téli nedves időjárásban vagy hiányos tartási körülmények során súlyos tüdőgyulladást idézhetnek elő, amelyhez gyakran ízületgyulladás, kötőhártya-gyulladás és hasmenés is társul.
Akár nagyobb számú elhullás is bekövetkezik a hiányos föcstejellátás során, többnyire az iker vagy mesterségesen nevelt bárányoknál, ha baktériumos szövődmények (pl. pasteurellák) súlyosbítják a bántalmat.
A gyógykezelés széles hatású antibiotikumokkal és szulfonamidokkal történhet, de ez már a kezelő állatorvos feladata.

A SZARVASMARHA CHLAMYDIÓZISA

A szarvasmarha állományok Chlamydia psittaci fertőzöttsége széles körben világszerte előfordul. Ami a hazai elterjedtségét illeti, a néhány évvel ezelőtt különböző állományokból származó vérminták vizsgálata során 31-35%-os fertőzöttséget találtak a kutatók (VARJU-ÁLDÁSY).

A FERTŐZÉS

A fertőzés rendszerint a szájon át történik a kórokozó felvételével, majd a chlamydiák bejutva a bélcsatornába, a bélhámban szaporodnak el és többnyire tünetmentes fertőzést okoznak. Eközben azonban a bélsárral, ritkábban egyéb váladékokkal ürítik a kórokozó chlamydiákat, és fertőzési forrásul szolgálnak. A kórokozó a vérárammal különböző szervekbe jutva idézi elő a klinikai tüneteket. A fertőzött bikák az ondójukkal is terjeszthetik a chlamydiákat.
A betegség az állatok korától, ellenálló-képességétől, a fertőző vírus virulenciájától, a tartási-takarmányozási körülményektől függően igen változatos tünetekben és súlyosságban manifesztálódhat (=érvényesül).
Nevezetesen a bántalom jelentkezhet vetélésben, tüdőgyulladásban, ízületi gyulladásban, agy- és gerincvelő-gyulladásban, némelykor azonban csak coniunctivitis (=a szem kötőhártya-gyulladása) formájában lép fel. Meg kell jegyezni, hogy az egyes kórformák külön-külön és egymással kombinálva is előfordulhatnak, nemegyszer pedig a vírusos, baktériumos szövődmények súlyosbíthatják a bántalmat.

A SZARVASMARHA CHLAMYDIÁK OKOZTA VETÉLÉSE

A vetéléssel járó kórformát először Kaliforniában írták le a szarvasmarhák járványos vetélése néven. Azóta azonban a kórforma világszerte előfordul.
Elsősorban azok az idegen környezetből származó vemhes üszők vetélnek el, melyeket fertőzött állományokba állítanak be. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a vetélések aránya általában 5-10%-ra tehető.
A vemhes állatok a vemhességük utolsó harmadában vetélnek el, de az is előfordul, hogy a fertőzött állatok kihordják ugyan a magzatot, de gyenge életképességű vagy éppenséggel életképtelen borjút hoznak a világra.
Nagyon gyakran visszamaradnak a magzatburkok és olykor mastitis (=tőgygyulladás) is kialakulhat, amikor a tejben is megjelenhetnek a chlamydiák.
A magzatburkok gyulladásosak, a magzat hasüregében nagyobb mennyiségű folyadék van, a bőr alatti kötőszövet ödémás. A máj duzzadt, abban gyulladásos elhalásos vagy csupán gyulladásos gócok vannak.
Amint arról már szó esett, a bikákban a chlamydiák bejuthatnak a herékbe, a mellékherékbe és az ondóhólyagba is. Ily módon nemcsak a fertőzés lehetősége áll fenn, de következménye lehet az ondó minőségének a romlása is.

CHLAMYDIÁK OKOZTA TÜDŐGYULLADÁS

A bántalom főként az intenzíven tartott borjak között szórványosan és félheveny formában mutatkozik. Főként több helyről származó borjak összekeverése során a chlamydiák passzálódására van lehetőség, és ez a virulens törzsek kiválogatódásához és felduzzadásához vezet.
Az is előfordulhat, hogy a fertőzöttség nem jár klinikai tünetekkel, tehát latens formában manifesztálódik, és csak a vágóhídon észlelik a tüdő elülső lebenyében a hurutos tüdőgyulladásra utaló fertőzöttséget.
Főként télen, a hideg, párás istállóban zsúfoltan tartott állatokban a bántalom súlyos formában mutatkozhat. Ilyenkor a betegek lázasak, köhögnek, orrfolyásuk van, kondíciójuk leromlik.
A légzőszervi tünetekhez gyakran társul az ízületek heveny gyulladása, amikor a beteg ízületek megduzzadnak, fájdalmasak.
A betegek többsége 2-3 hét alatt meggyógyul, kedvezőtlen higiéniás körülmények között azonban baktériumos szövődmények alakulnak ki (mikoplazmák, pasteurellák), melyek súlyosbítják a bántalmat.

FIATAL ÁLLATOK AGY-GERINCVELŐ-GYULLADÁSA

A bántalom főként a fél évnél fiatalabb borjakban lép fel, de ritkábban és szórványosan az 1-2 éves állatokban is előfordul.
Tünetei: Lázas állapot mellett izzadás, bőséges nyálzás, szapora légzés, orrfolyás, enyhe hasmenés mutatkozik.
Egyes állatok ezt követően meggyógyulnak, másokon azonban idegrendszeri tünetek fejlődnek ki, feszes járás, körbemozgás, tipegés.
Az idegrendszeri tüneteket mutató állatok jelentős része 10-14 napon belül elhullik, mások átmeneti lesoványodás után néhány hét alatt meggyógyulnak.

MI A TEENDŐ?

A betegség megelőzését illetően az általános járványvédelmi szabályokat kell betartani, melyekről az előbbiek során, a juhok megbetegedésének ismertetésekor olvashattunk.
Mindenekelőtt nagyon fontos, hogy kerüljük az állományok összekeverését. Ugyancsak ajánlatos a vemhes üszőket egy csoportban leelletni, és nem szabad összekeverni a többször ellett tehenekkel.
A bántalom fellépésekor a betegeket célszerű elkülöníteni és 5-7 napon át parenterálisan tetraciklinekkel kezelni. A vetélteket lokálisan (=helyileg) is kezelni kell (méhbe helyezett antibiotikumokkal stb.) az állatorvos utasítása szerint.
A gyógykezelés megszünteti, vagy legalábbis csökkentheti a kórokozó-ürítés mértékét.
Az előbbiekben olvashattuk, hogy a chlamydiák a tejben is jelen lehetnek, ezért a beteg tehenek tejét a gyógyulásukig csak forralva, állatok etetésére szabad felhasználni. Az egész állomány tejét célszerű pasztörizálni.

A MACSKÁK CHLAMYDIOSISA

Igaz, hogy a Chl. psittaci okozta fertőzés ritkábban más háziállatfajokban is előfordul, így a házinyúlban, a lóban és a kutyában, de az emberi fertőződés szempontjából nagyon fontos a macskák chlamydiózisa, mely sokszor súlyos klinikai tünetekkel járó és olykor hosszan lezajló bántalom. Hazánkban BEREGI állapította meg első ízben a bántalmat 1993-ban.
A macskák kötőhártya-gyulladását az esetek 30%-ában chlamydiás fertőzés következményének tartják.

A BETEGSÉG TÜNETEI

Előre kell bocsátani, hogy a macskák rendszerint egymástól aerogén (=légutakon át) úton fertőződnek, és a lappangási idő 3-5 nap.
Kezdetben enyhe savós kötőhártya-gyulladás alakul ki, amely gyakran egyoldali, majd hamarosan mindkét szemre kiterjed. A kötőhártya kipirult, duzzadt, fájdalmas.
Elhúzódó esetekben a kötőhártya-gyulladás gennyessé válik, a szemhéjak összetapadnak, a pislogóhártya (=harmadik szemhéj, mely a belső szemszögletben nyitott szemrés mellett keskeny, félholdszerű hártya alakjában tűnik elénk) előesik.
Sokszor orrfolyás, tüsszögés, köhögés is észlelhető, az állat lázas lesz, olykor hörgőhurut és akár tüdőgyulladás is kialakulhat. Kezeletlen esetekben a betegség hetekre elhúzódik, miközben az embert is fertőzheti.

VÉDEKEZÉS

A macskák részére kifejlesztettek olyan kombinált oltóanyagot, amely a macskanátha és a fertőző gyomorbélgyulladás mellett a Chlamydia psittaci okozta fertőzés kivédésére is szolgál. Ilyen pl. a FEL-O-VAX IV. vakcina.
A macskakölyköket legkorábban 8-10 hetes korban kell oltani, majd az oltást 3-4 hét múlva kell megismételni. A továbbiakban évente egy emlékeztető oltást ajánlatos végezni.

A HÁZINYÚL CHLAMYDIOSISA

A chlamydiózis a házinyúlban – a klinikai megbetegedést illetően – ritkán előforduló bántalom, a tünetmentes fertőzöttség azonban aránylag gyakori.
A kórokozóval általában szájon keresztül, esetleg a légutakon át fertőződnek a nyulak, majd a bélcsatornában elszaporodott chlamydiák bekerülhetnek a különféle szervekbe, mint a tüdő, máj, vese, agyvelő stb., ahol gyulladásos elváltozást hoznak létre.
A bélbeli elváltozásokhoz tüdőgyulladás, heveny savós orrgyulladás és heveny kötőhártya-gyulladás is csatlakozhat. Akár vetélés és magzatelhalás is előfordulhat.
A gyógykezelés széles hatósugarú antibiotikumokkal történhet, amint arról az előbbiek során már szó esett.

A CHLAMYDIÁK AZ EMBER EGÉSZSÉGÉT IS VESZÉLYEZTETIK

A betegség tünetei: Többek között lázas állapot, rossz közérzet, fejfájás, hányás, végtagfájdalmak, de súlyosabb esetben tüdőgyulladás is kialakulhat.
(A cikk megjelent dr. Radnai István tollából a Kistermelők Lapjában 2004. decemberében.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése