2013. március 16., szombat

Hawaii II/1

 UTAZÁS HAWAIIBA, A MESESZÉP, FÖLDI PARADICSOMBA
Repülőnk Honoluluban, az ország gazdasági és kulturális fővárosában landol




Szállásunk a tengerparthoz közel, egy modern, a Waikiki Tower nevű hotelban van. Szobánkhoz egy tengerre néző kis erkély is tartozik, ahol esténként élvezzük a tenger felől fújó, kellemes szellőt és a tenger egyhangú, nyugtató morajlását.





Az utóbbi években a főváros olyan gazdasági fellendülésen ment át, hogy felhőkarcolói, autóforgalma, telekspekulációi a világ legnagyobb metropoliszaihoz teszik hasonlatossá. Honolulu sokarcú város márcsak építészeti jellege miatt is. Mint látjuk, 19. századi műemlék-épületek keverednek benne üveg- és betontornyokkal.





A Waikiki népszerűsége nem tegnap alakult ki. Már a régi hawaii népdalok is mesélnek erről a szörfözőknek való, csodálatos öbölről. A Waikiki Beach a hullámlovasok és fürdőzők kedvenc helye. Efölé magasodik a Diamond Head erdős sziklája, amint itt is jól látható.





Honolulu első szállodáját 1884-ben építették, valójában családi panzió volt, de itt lakott Stevenson is többek közöt, bár számos más híres ember szállt meg benne. A lenyűgöző strand kókuszpálmáival, finom pergő homokjával a világ egyik leglátogatottabb fürdőhelyévé teszik.





Az utóbbi években a Waikiki turisztikai üzletága hozta Hawaii állam összbevételének 45 százalékát. Szörfözők, beach boyok és amerikai nyugdíjasok a legszorgalmasabb látogatói.





Íme a Kawaiahao templom, mely 1842-ben épült. Ez a Hawaii szigetek Westminsteri Apátsága. Minden vasárnap hawaii és angol nyelvű misét tartanak a templomban.





Nem messze a Beachtől feszít Paoa Kahanamoku herceg bronszobra. Nagyon büszkék rá, hogy a herceg olimpiai bajnok volt úszásban és nemzeti legendává lett.





A városban autóbusszal közlekedtünk. A megállóban minden alkalommal gondosan tanulmányoztuk, hogy melyik kocsira kell szállnunk, mert bizony előfordult, hogy nem a megfelelő járatra ültünk fel, és eltévedtünk a nagy városban. A "térképezés" a nejem feladata volt.





És jött is a mi autóbuszunk. Persze a jegyváltással volt egy kis gondunk, mert nem ismertük a szabályokat.





Nagyon praktikus, hogy a különböző útvonalakon a járművek színe eltérő, ez sokat segített a tájékozódásban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése