2013. március 30., szombat

Muzsikusok

Muzsikusok különböző országokból - a teljesség igénye nélkül. Ha az alcímekre ráklikkel, a teljes fejezet, melyben a kép szerepel, megjelenik.




Az utcasarkon vártak a zenészek, és eljátszották a magyar Himnuszt. Ez biztosan előre megszervezett volt a baksis reményében.





Az egyetemista fiú (ha ideje engedi), ugyancsak kijön furulyájával a piacra, a járókelők pedig szívesen és megértően támogatják is némi adománnyal. Vajon a zenéjét vagy a hozzáállását? Ki tudja, hogyan is van ez belgáéknál...





Estefelé érkeztünk a fővárosba, Santiagoba, és azonnal készülnünk kellett egy esti folklórprogramra a Santiago Revübárba. 17400 (!) forint volt a belépő dollárban. Már javában játszott a zenekar, amikor megérkeztünk.





És milyen volt az őslakosok vallása? Annyi bizonyos, hogy a tüzes napgolyó a polinéziai istenségek közé tartozott, de különösebb tiszteletben nem részesítették. A legfontosabb istenség a Rongo, a mennydörgő, a lármázó. Nevének jelentése szerint az ópolinéziai mennydörgés- és esőistent testesíti meg. Mint ilyen, védőura volt a kultúrnövényeknek és a földművelésnek is. Neki áldozták nagy ünnepeken az első gyümölcsöket, hozzá imádkoztak az életet adó csapadékért, a növények termékenységének szükségszerű előfeltételéért. Hozzá szól az ünnepi himnusz, amit elmond az atyafi, és dübörgő dobpergéssel ad nyomatékot az imádkozó a kívánságának. 





A hollandiai séták arculatához hozzátartozik az utcai zenész: a hegedűs, a gitáros, a verklis és az énekes is. Azt tartják, hogy ezek aláfestik a hollandus városok életét. Megáll a járókelő, a biciklis, sőt még udvariasságból az autósor is lassít, a verkli közelében kinyílnak az ablakok, és kialakul a gyermekgyűrű, hallgatják a verkliből előhívott régi melódiákat.





A gamelán zenekar húzza a talpalávalót.





Nagyon meghatódtunk, mert az előadás végén egy magyar népdallal búcsúztattak bennünket. Különleges kiejtéssel - ami még különlegesebbé tette az előadást - de tökéletes dallammal.



 

Noha a hivatalos nyelv a spanyol, sok indián nyelv ugyancsak használatos. A gyarmati örökséget jelentő lenyűgöző épületek ellenére a kolumbiai városokban a munkanélküliség és a lakáshiány súlyos gondjával küszködnek. Az illegális kábítószer-kereskedelem, a bűnözés és erőszak árnyékot vet a tisztességes emberek életére... A kabaréban viszont igazán kikapcsolódtunk!


Kuba 



 Szegények, ám vidámak. Esténként revü, dal, tánc és csodálatosan szép táncosnők. Az énekes éppen a legdivatosabb dalt, a Quantanamerat énekli. Ez egy igen kedvenc daluk.





 A hangulatot a Pengetős zenekar biztosította, mely igazán kellemes és élvezhető dallamokat játszott.



Peru 



...játszott a négy hangászból álló zenekar, és hol pattogó muzsikát hallattak, hol pedig kellemes, melankólikus dél-amerikai dalokat adtak elő. Szívesen hallgattam volna még a szórakoztató futamokat, de tovább kellett mennünk, mert rövid idő alatt minél többet akartunk látni ebből a számunkra érdekes világból...




 Egy, az utcákat járó, jókedvű, vidám dalokat éneklő diákcsoporttal találkozunk.



USA 



 Bizony hosszú idő telt el azóta, hogy Telipe de Neve kormányzó parancsára (mindössze félszáz spanyol katona) 1781. őszén telepet létesített itt. Kalifornia kitűnő termőföldje csalogatta ide a farmerek tömegeit, és mintegy 200 esztendő alatt kinőtt Amerika második legnagyobb városa, Los Angeles...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése