2013. március 11., hétfő

Uniformisok I. (Európa)

Egyenruhák és egyenruhások Európa különböző országaiból, Török- és Oroszországból a teljesség igénye nélkül. Ha az alcímekre, mely minden esetben egy földrajzi név, ráklikkel, a teljes fejezet, melyben a kép szerepel, megjelenik.





A király nélküli királyi palotának is kijár a díszőrség. A szeme sem rebbent a tagbaszakadt görög katonának, amikor fényképeztük.




Páratlanul szép lipicailovakon mutatják be a világhírű spanyol magasiskola atrakcióit. A lovaglás és lóidomítás legtökéletesebb formáit. A lovak a Karst hegység kemény, mészköves talaján, Lipica faluban nevelkedtek.





 Hals Frans: Szent György lövészek tisztjeinek csoportképe 1627-ből. Karakteres alkotásai a lövészegyletek tisztjeit, valamint az egyesületek elöljáróit, a holland polgári életforma e tipikus képviselőit megörökítő csoport-arcképek. Halála után művészetét sokáig homály fedte, és csak a múlt század végén fedezték fel.





 A hivatalokból sietősen kiáramló embertömeg között kényelmesen és mosolygósan lépked a rend csinos őrnője.





 Díszes ruhájában, forgós sisakjával szemrebbenés nélkül tűri a fényképezést a királyi lovastestőr. A közelben vannak a királyi lovasgárda laktanyái is, ahol a lovasgárdistákat sok kíváncsiskodó veszi közre.



 


De Valletta lett a művészetek és a kultúra központja is. A lovagok nagy festők és szobrászok műveivel kezdték díszíteni a templomaikat és lakóházaikat. Szent helyeiket elhalmozták értékesebbnél értékesebb kincsekkel. Amíg elsétálgatunk az 1744-ben átépített kasztíliai és portugál rezidencia és más középületek előtt, talán szólni kell néhány szót az ország politikai rendszeréről...





Mivel pedig a keresztények és muzulmánok közötti háborúban a védelem ugyanolyan fontos volt, mint az ápolás, ezért a Rend katonai kart hozott létre, mely szükség esetén harcba lépett. Ilyen volt teljes vértezetben egy csatába induló keresztes lovag. És mit gondolnak, milyen súlyú volt egy páncél? 45 kg! A tiszteké, mely cirádásabb és biztonságosabb volt, 60 kg-ot nyomott. Nem semmi!



 


Odessza több mint 1 millió lakosú nagyváros. Kikötője számos országgal tart rendszeres hajójáratot. Bizonyára mindenki hallott már annak a 69 napnak a rettenetes szenvedéseiről, amit a német ostrom alatt álltak ki e város lakói.




 



Amikor a Kreml toronyórája megkondul, minden órában őrségváltás van a mauzóleum előtt. Mi is megnéztük a válogatott legények szép atrakcióját. Annyit még elmondok itt, hogy a mauzóleum téglafalainak a burkolásához a sötétvörös, szürke és fekete gránitot ukrajnából hozták, a főbejárat feletti sötétvörös kvarcitot pedig, melyen a Lenin szó áll, az Onyega tó partjáról szállították Moszkvába.



Átmegyünk Liechtensteinbe, ehhez útlevélvizsgálat következik...

 


Szigorú strázsa áll rendíthetetlenül a bejáratnál korabeli öltözetben. A kapuőrség már nem a háremet vigyázza...



Kezdjük tehát ankarai látogatásunkat e grandiózus síremlékkel, melyből nem sajnálták az aranyat és a drága márványt, a környékén pedig gyönyörű parkot alakítottak ki, mely bokrai és díszfái a világ különböző részeiből érkeztek. Amikor minden szállodai szoba és hivatal falán ott látják a képét, minden városban ott látják a szobrát, bizonyára felteszik a kérdést, hogy is volt tulajdonképpen Kemál Attatürk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése